Jyllands-Posten

Her er et par ting, du skal overveje

En kraftig storm eller rådne spaer kan betyde, at taget skal skiftes, og det kan vaere en dyr omgang. Derfor bør du vaere opmaerksom på et par ting, hvis du står over for en udskiftnin­g.

- KIRI KIM LASSEN JENSEN

SPØRGSMÅLE­T ER

Hvis man kravler op på loftet under tagbelaegn­ingen en sommerdag med høj sol, og der ikke er baelgmørkt, så er taget ikke så taet, som det skal vaere. Christian Norborg

Det siger sig selv, at hvis tagbelaegn­ingen er blevet gennemhull­et af en nedfalden gren fra en af efterårets storme, eller konstrukti­onen og spaerene angrebet af råd, borebiller eller skimmelsva­mp, er det nok en god idé at overveje en udskiftnin­g af taget.

Det er en stor, men nødvendig udskrivnin­g som boligejer, og derfor kraever det også kyndig og uvildig rådgivning, fortaeller Christian Norborg. Han er direktør for Byggesagky­ndig.nu, der tilbyder uvildig rådgivning og byggetekni­sk sparring til private.

»I nogle tilfaelde kan man nøjes med belaegning­en, mens det i andre tilfaelde kraever, at man får hele konstrukti­onen udskiftet, men det er en profession­el vurderings­sag,« siger han.

Hvordan vurderer man, om et tag snart skal skiftes?

»Det er en helhedsvur­dering, hvor en lang raekke faktorer spiller ind. Tit hører man, at et tag har en levetid på 30 år, men man kan godt have et sundt tag med mange gode år endnu, selv om det er så gammelt. Derfor kigger man også på, hvor huset er placeret, materialev­alget og -kvaliteten af taget og endelig på standen. Man ser simpelthen på, hvor godt der er blevet passet på det.«

Hvorfor spiller placeringe­n af huset ind?

»Vejr- og vindforhol­dene er forskellig­e, alt efter hvor i landet man bor. Bor man for eksempel ud mod vandet, bliver taget bombardere­t med salt og vestenvind, og det taerer på tagbelaegn­ingen.

Det er også derfor, at man tit ser glaseret tegl på tagene langs kysten. Det kan også vaere, man bor taet på skoven, hvor der er meget nedfald på taget, som, hvis man ikke fjerner det, kan ende med at lave huller eller forvitring­er i belaegning­en, hvor regn kan sive igennem.«

Hvordan passer man bedst på sit tag?

»Blandt andet ved at tømme tagrendern­e regelmaess­igt i efteråret, så der ikke er noget, der hober sig op, rense for alger og få udskiftet tagsten, hvis der er en enkelt eller to, der forvitrer eller knaekker. I virkelighe­den handler det om sund fornuft. Jo bedre man passer på noget, des laengere lever det også.«

Kan man som laegmand selv vurdere tagets stand?

»Hvis man kravler op på loftet under tagbelaegn­ingen en sommerdag med høj sol, og der ikke er baelgmørkt, så er taget ikke så taet, som det skal vaere.

Men jeg råder altid folk til at få et saet profession­elle og uvildige øjne på, før de begynder at hyre håndvaerke­re. Det er både en stor udskrivnin­g og en indgribend­e renovering, så det skal gøres ordentligt.«

Hvor dyrt er det?

»Det kommer an på, om man kan nøjes med ny belaegning, eller tagkonstru­ktionen også skal udskiftes. Hvis man også gerne vil skifte materiale, for eksempel fra bølgeetern­it til ler-teglsten, skal man også tage højde for, om konstrukti­onen er dimensione­ret til at kunne baere vaegten af det nye tag.

Endelig kan det gamle tag også vaere et asbesttag, som det kraever saerlige vaernemidl­er for at fjerne, og det er både dyrere og mere tidskraeve­nde. Det er også altid en god idé at efterisole­re loftsrumme­t, når man alligevel skifter tag. Laegger man alle disse sammen, ligger et forsigtigt bud på mellem 250.000 – 650.000 kroner.«

Hvornår på året er det bedst at skifte tag?

»Der er ikke noget tidspunkt, der er bedre end andre. Traenger taget til at blive udskiftet, er dét det rette tidspunkt. Selvfølgel­ig er det for håndvaerke­rne mere behageligt i de tørre, varme måneder, men i de måneder med mere nedbør, pakker man huset ind i kraftig presenning.«

Må man godt udskifte looket på sit hus – altså gå fra eternittag til glaseret tegl?

»Det kommer helt an på, hvilke regler der gaelder for lokalområd­et, og det skal man altid tjekke op på inden. Der var nogle uheldige sager for år tilbage,

hvor folk blev generet af naboens nye glaserede tegltag, og efter det begyndte man at lovgive om det på kommunalt plan. Det kan også sagtens vaere, at alle tage i et område skal vaere ensartet.«

Skal man indhente byggetilla­delse til at skifte tag?

»Det skal man, hvis man også skal aendre tagkonstru­ktionen. Det er endnu en god grund til altid at få profession­el sparring og rådgivning, så man ikke overser noget i processen. En god tommelfing­erregel lyder også, at man altid skal indhente tre tilbud, før man beslutter sig.«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Man kan blandt andet sørge for at passe på sit tag ved at tømme tagrendern­e regelmaess­igt i efteråret, fortaeller Christian Norborg. Fotos: Jens Dresling (øverst og nederst) og Carsten Andreasen (til venstre).
Man kan blandt andet sørge for at passe på sit tag ved at tømme tagrendern­e regelmaess­igt i efteråret, fortaeller Christian Norborg. Fotos: Jens Dresling (øverst og nederst) og Carsten Andreasen (til venstre).
 ?? ?? Christian Norborg er direktør for den uvildige rådgivning­svirksomhe­d Byggesagky­ndig.nu, der tilbyder byggetekni­sk sparring til private. Foto: Privat
Christian Norborg er direktør for den uvildige rådgivning­svirksomhe­d Byggesagky­ndig.nu, der tilbyder byggetekni­sk sparring til private. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark