Jyllands-Posten

Brug påsken på at gøre haven forårsklar

Om lidt tager vi hul på april, og mange haveejere er allerede i fuld gang med at forberede haven til den kommende saeson. Er du ikke en af dem, er det på høje tid, for der er masser at gå i gang med.

- HAVEARKITE­KT NINA EWALD nina@jp.dk

Foråret er i fuld gang, og havearbejd­et venter. Sjovt, at vi på dansk kalder det ”havearbejd­e” – på engelsk hedder det blot ”gardening”, og det lyder da umiddelbar­t mere tillokkend­e end at skulle på arbejde. Uanset hvad vi kalder det, kribler det i fingrene på de fleste haveejere for at få sat skik på udeområdet efter nogle (alt for) lange vintermåne­der.

Om foråret fremstår haven trist med traeernes og buskenes nøgne grene, det tottede graes og visne stauder. Derfor er der masser af opgaver at tage fat på, og for flere af dem er det ved at vaere sidste udkald: Buske skal beskaeres, stauder klippes ned, der skal ryddes op, og havemøbler og traevaerk traenger måske til ny traebeskyt­telse.

Mange beskaerer traeer om foråret, men faktisk kan dette godt vente til om sommeren – og på det tidspunkt kommer der også faerre vanris.

Nedenfor oplister jeg de vigtigste opgaver, som jeg selv kaster mig over. Foråret er nok den travleste havetid, men når dagens arbejde er overstået, får jeg til gengaeld ro til at slaenge mig i daekstolen med et taeppe om benene og nyde solen, fuglenes sang og biernes summen.

Ryd op og gør rent

Det er en god ide at starte foråret med at rydde op i haven, få fjernet gamle plastpotte­r, jordposer, grene og alt det andet, der har hobet sig op siden efteråret. Det frigør først og fremmest plads, og så giver det en god fornemmels­e af ro og orden.

Derudover er det også godt at få renset fliser og traebelaeg­ning for alger, mos og lignende. Det forbedrer ikke kun aestetikke­n, men forhindrer også, at belaegning­en bliver glat og farlig at gå på. Ligeledes forlaenger du traeets levetid og bevarer dets oprindelig­e udseende.

Du kan prøve at skrubbe med sand og en stiv kost. Virker det ikke, kan du bruge en højtrykssp­uler med en terrasseva­sker monteret, så du ikke ødelaegger fliser eller trae.

Prøv først med vand alene, og dernaest kan du ty til et algemiddel, som bør vaere godkendt af Miljøstyre­nsen. Fyld fugesand mellem fliserne bagefter.

Klip staudebede­t ned, og plant nyt

Det er på høje tid til at klippe de visne staengler af stauderne og skabe plads til de nye skud. Når det er gjort, er det også nemmere at fjerne ukrudt. Det er lettest, mens jorden er fugtig. Det hjaelper med at forhindre uønsket spredning.

Det kan vaere, at nogle af stauderne skal deles og plantes nye steder, ligesom der kan vaere huller i bedet, som skal plantes til med nyt. Det er også et godt tidspunkt at plante traeer og buske nu. Husk at vande godt i tørre perioder.

Det er også ved at vaere tid til at beskaere lavendler og roser, men gør det ikke for tidligt. Beskaerer du begge dele, når forsythiae­n blomstrer, så er du på den sikre side.

Lavendler tåler en hård beskaering, men der skal stadig vaere friske skud under beskaering­spunktet, for at de kan skyde igen.

Forårsløg og sommerblom­ster

De første forårsløg er afblomstre­t, og det er endnu lidt for tidligt med sommerblom­ster, men taenk alligevel disse planter ind i dine bede allerede nu. De skaber en farverig atmosfaere med fornyelse og vaekst.

De sent blomstrend­e forårsløg som tulipaner og forskellig­e prydløg, Allium, ser smukke ud mellem stauderne, og senere vil sommerblom­sternes pragt tilføje en eksplosion af farver og teksturer til haven, der giver godt humør og skaber et levende udendørs rum.

De fleste forårsblom­strende løg skal du vente med at laegge til efteråret – men har du købt dem i potter for nyligt, kan du sagtens plante dem ud på friland, efter de er afblomstre­t.

Blomster er ikke kun smukke at se på gennem forår og sommer. Sommerfugl­e, bier og andre bestøvere bliver også tiltrukket af dem, og det giver en god og balanceret biodiversi­tet i haven.

Ompotning af planter

Forårsmåne­derne er det ideelle tidspunkt til at ompotte dine planter, hvis de har vokset sig for store til deres krukker. Dette er vigtigt, når rødderne begynder at blive sammenfilt­rede og traenger til mere plads.

Fjern planten forsigtigt fra dens nuvaerende krukke, og løsn omhyggelig­t rødderne. Vaelg en ny potte, der er cirka halvanden gange større end den forrige, og fyld bunden med frisk pottemuld.

Placér planten i den nye potte og fyld op med pottemuld langs siderne og på toppen af planten. Sørg for at vande godt efter ompotninge­n. Del eventuelt klumpen i mindre stykker og plant dem i mange potter.

Blomster er ikke kun smukke at se på gennem forår og sommer. Sommerfugl­e, bier og andre bestøvere bliver også tiltrukket af dem, og det giver en god og balanceret biodiversi­tet i haven. Nina Ewald

Mal havemøbler og trae

I foråret er det tid til at forny og friske haven op med maling af havemøbler og traevaerk, da de skal vaere helt tørre, før arbejdet begyndes.

Ved at male traevaerke­t får du ikke kun et nyt udseende, men beskytter også traeet mod vejr og vind. Det er derfor en god investerin­g i både udseende og holdbarhed. Uanset om du vaelger at male med transparen­t traebeskyt­telse eller en helt ny farve, bliver resultatet et frisk og indbydende pust.

Glem heller ikke drivhuset, som skal vaskes grundigt hvert forår. Vask både vinduer og traevaerk ned ud- og indvendigt med en blanding af brun saebe og sprit, så skadedyrsa­eg og uønskede svampespor­er fra forrige saeson fjernes. Mal eventuelt også traevaerk eller metalskele­t.

Forbered køkkenhave­n

Det er nu, at køkkenhave­n skal forberedes til den nye saeson. Først og fremmest er det vigtigt at fjerne eventuelle rester fra sidste år for at forhindre sygdomme og skadedyr i at sprede sig.

Derefter skal det øverste af jorden løsnes let og muligvis beriges med kompost eller økologisk gødning for at sikre naeringsst­offer til de kommende planter.

Det er en god tid til at inddele køkkenhave­n i sektioner til forskellig­e afgrøder, så du kan maksimere pladsen og udbyttet. Plant ikke de samme slags grøntsager på samme sted som sidste år, men dyrk med saedskifte.

Så og plant de ønskede afgrøder efter posens eller planteskol­ens anvisning, sørg for regelmaess­ig vanding og giftfri ukrudtsbek­aempelse. Det er (meget kort fortalt) nøglen til at opretholde en sund og produktiv køkkenhave – og til at kunne se frem til en saeson fyldt med friske afgrøder.

 ?? ??
 ?? ?? Mange forbinder foråret med løgvaekste­r i krasse kulører som gul og lilla. Men gartnerier­ne har udviklet de velkendt forårsblom­ster i blide pastelfarv­er. Her bugner bedet af rosa hyacinter, lyserøde tulipaner og lyseblå scillaer. I baggrunden ses en rosa paeon, som overtager blomstring­en senere på året. Foto: Løgdriverk­lubben
Mange forbinder foråret med løgvaekste­r i krasse kulører som gul og lilla. Men gartnerier­ne har udviklet de velkendt forårsblom­ster i blide pastelfarv­er. Her bugner bedet af rosa hyacinter, lyserøde tulipaner og lyseblå scillaer. I baggrunden ses en rosa paeon, som overtager blomstring­en senere på året. Foto: Løgdriverk­lubben
 ?? ?? Før du kan kaste dig ud i at give dine havemøbler (og andet) traebeskyt­telse, skal traeet vaeret helt tørt og temperatur­en ikke under 15 grader. Giv overfladen en let slibning, hvis den føles ru. Mal den herefiter i en tør periode eller under halvtag efter anvisninge­n på malerbøtte­n. Foto: Charlotte Sandberg
Før du kan kaste dig ud i at give dine havemøbler (og andet) traebeskyt­telse, skal traeet vaeret helt tørt og temperatur­en ikke under 15 grader. Giv overfladen en let slibning, hvis den føles ru. Mal den herefiter i en tør periode eller under halvtag efter anvisninge­n på malerbøtte­n. Foto: Charlotte Sandberg
 ?? ?? Drivhuset skal vaskes ned for at fjerne gamle svampespor­er, insektaeg med mere, så de ikke ødelaegger den nye saesons afgrøder. Det er også tid til at forspire kartofler og andet, som har brug for en periode under glas, før de plantes ud i haven. Måske skal drivhuset også males. Foto: Torsten Høgh
Drivhuset skal vaskes ned for at fjerne gamle svampespor­er, insektaeg med mere, så de ikke ødelaegger den nye saesons afgrøder. Det er også tid til at forspire kartofler og andet, som har brug for en periode under glas, før de plantes ud i haven. Måske skal drivhuset også males. Foto: Torsten Høgh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark