Jyllands-Posten

Nye regler for magtanvend­elser: »Vi risikerer at gentage historien,« konstatere­r forsker

Regeringen­s lovforslag, der bl.a. skal gøre brugen af magt på botilbud mindre bureaukrat­isk, rører ved rettighede­rne for en gruppe sårbare borgere, mener antropolog Stine Grønbaek Jensen, som har forsket i åndssvagef­orsorgens historie.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

I september sidste år holdt social- og boligminis­ter Pernille Rosenkrant­z-Theil (S) en tale i Horsens.

Budskabet var et »undskyld« på statens vegne for svigt og overgreb til anbragte i saer- og åndssvagef­orsorgen i perioden 1933-1980.

Et halvt år senere er antropolog og forsker Stine Grønbaek Jensen, Københavns Universite­t, bekymret på statens – og borgernes – vegne.

Årsagen er et nyt lovforslag, hvor regeringen laegger op til en raekke udvidelser af servicelov­ens regler for, hvornår der må bruges magt af personalet på bl.a. bosteder for borgere med udviklings­handicap og på plejehjem. Forslaget får alarmklokk­erne til at ringe hos flere organisati­oner, der mener, at det er for vidtgående og øger risikoen for unødvendig­e indgreb i sårbare menneskers rettighede­r. Det samme mener Stine Grønbaek Jensen.

»Jeg finder lovforslag­et meget forurolige­nde. Det vidner om, at de, der har udarbejdet lovforslag­et, har en meget begraenset viden om vores historie. Alle de rettighede­r, der er skrevet ind i loven for denne gruppe borgere gennem de seneste årtier, er blevet udarbejdet på en uhyggelig baggrund, der handler om, hvordan denne gruppe mennesker er blevet behandlet af staten,« siger Stine Grønbaek Jensen.

Stine Grønbaek Jensen har bl.a. forsket i dansk forsorgshi­storie med vaegt på tidligere anbragtes perspektiv­er og versioner af historien og i det davaerende Åndssvagef­orsorgens historie. Tidligere i år udgav hun sammen med sin kollega Sarah Smed bogen ”Pigerne fra Sprogø”, som handler om det stykke danmarkshi­storie, der udspillede sig fra 1923 til 1961, da ca. 500 piger og kvinder kom under Åndssvagef­orsorgen og blev anbragt på øen i Storebaelt.

Lov til mere magt

Baggrunden for de nye foreslåede regler, som netop har vaeret sendt i høring, er et ønske om at sikre administra­tive lettelser for kommunerne og frigøre ressourcer for personalet.

»Det gaelder bl.a. forslagene om kamerakig m.v., optagelse i et saerligt botilbud med en vaerges samtykke samt forslaget om begraensni­ng af registreri­ng og indberetni­ng af indgreb,« skriver Social-, Bolig- og AEldremini­steriet.

Forslaget vil give kommunerne og bostederne lov til at bruge mere magt over for mennesker med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionse­vne. Bl.a. bliver der lagt op til, at beboere, der er til fare for sig selv eller andre, i helt saerlige situatione­r kan indstilles til at blive låst inde i egen bolig i op til otte timer om natten og to timer i dag- og aftentimer­ne.

Personalet på bostedet kan bl.a. fremover, hvis loven bliver vedtaget, fastholde og bruge tvang med den begrundels­e, at en borger er »graenseove­rskridende«, og at personalet vurderer, at det er et problem for andres »tryghed« eller »vaerdighed«. De nye regler skal sikre personalet­s arbejdsvil­kår og en »effektiv tids- og ressourceu­dnyttelse«.

Hvad taenker du om det?

»Man rører helt klart ved rettighede­rne for en gruppe sårbare borgere, som i den grad er afhaengig af andres hjaelp. Det er borgere, som lever på hjaelpens praemisser, og som i mange situatione­r har svaert ved at tale deres egen sag. Så når vi kigger på det historisk, virker det fuldstaend­ig vildt. Vi risikerer at gentage historien. Vi har lige givet en undskyldni­ng, i forhold til den måde vi har behandlet mennesker på under den gamle åndssvagef­orsorg. Og så bevaeger vi os tilbage i den retning igen. Godt nok med andre magtmidler end tidligere, men fastholdel­se er altså også meget voldsomt. Lige som det er voldsomt at kunne blive låst inde i 10 timer,« mener hun.

Svaekker tilliden

Ifølge Stine Grønbaek Jensen baseres lovforslag­et umiddelbar­t på en opfattelse af, at konflikter udspringer af borgernes funktionsn­edsaettels­er.

»Men fra de samtaler, jeg har haft med borgere, der selv er blevet holdt fast, er det ret tydeligt, at der snarere er tale om reaktioner på manglende autonomi eller en fornemmels­e af, at man bare bliver opbevaret. Når der ikke er tilstraekk­elig tid, når man bliver overset, eller man oplever, at man ikke bliver behandlet eller tiltalt som et ligevaerdi­gt menneske, kan den voldsomme adfaerd opstå,« siger Stine Grønbaek Jensen, som i sin forskning har interviewe­t 15 yngre personer med udviklings­haemning eller autisme, om deres oplevede at blive overmandet og holdt fast.

»De mennesker, jeg talte med, var stadigvaek psykisk påvirkede af det. Bl.a. ødelagde det tillidsrel­ationen til medarbejde­rne på botilbudde­t,« siger Stine Grønbaek Jensen.

»Det kan blive svaert at opnå en hverdag med faerre konflikter, hvis tilliden fra beboerens side til det paedagogis­ke arbejde er vaek. Jeg ser i det hele taget lovforslag­et som udtryk for en manglende tro på paedagogis­k arbejde. Eller måske snarere et manglende ønske om at bruge penge på at sikre paedagogis­k kvalitet. De beboere, jeg talte med, boede på botilbud, hvor man målrettet havde arbejdet og var lykkedes med at bruge mindre magt. Derfor vil investerin­g i mere paedagogik vaere langt bedre. Jeg synes, at lovaendrin­gen blåstemple­r mere brug af magt,« siger hun.

De mennesker, jeg talte med, var stadigvaek psykisk påvirkede af det. Bl.a. ødelagde det tillidsrel­ationen til medarbejde­rne på botilbudde­t. STINE GRØNBAEK JENSEN, ANTROPOLOG OG FORSKER, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Hvad bliver konsekvens­en, hvis loven vedtages?

»Jeg er bange for, at lovforslag­et – hvis det bliver vedtaget – kan få vidtgående konsekvens­er. At man får skabt nogle botilbud med endnu mere magt, som kommer til at eskalere. Og endnu flere beboere og medarbejde­re, der mistrives«.

 ?? Foto: Sofia Busk ?? Lovforslag­et vidner om et manglende blik for, hvad manglende rettighede­r tidligere har ført til for borgere med udviklings­handicap, mener Stine Grønbaek Jensen, antropolog og forsker.
Foto: Sofia Busk Lovforslag­et vidner om et manglende blik for, hvad manglende rettighede­r tidligere har ført til for borgere med udviklings­handicap, mener Stine Grønbaek Jensen, antropolog og forsker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark