Jyllands-Posten

Mystisk informant arbejdede ifølge anklager for Rusland – nu er han arresteret i stor skandalesa­g

Sagen om praesident­sønnen Hunter Bidens mange millioner har nu fået endnu et lag lagt på. Denne gang handler det om en mystisk FBI-informant.

- MATIAS SEIDELIN Jyllands-Postens korrespond­ent i Washington matias.seidelin@jp.dk

Det handler penge. Det handler om efterretni­nger, og det handler om politik.

Sagen om praesident­sønnen Hunter Bidens lyssky forretning­er med det ukrainske energisels­kab Burisma er nu igen kommet i søgelyset, efter at et potentielt guldvidne er blevet arresteret og anklaget for at have fabrikeret oplysninge­r om USA’s praesident, Joe Biden.

Den slags oplysninge­r er normalt noget, der hører til i spionfilme­nes verden. Men ifølge FBI og den saerlige anklager, David Weiss, er der tale om intet mindre end en vaskeaegte skandale, der ovenikøbet risikerer at traekke tråde til USA’s tidligere praesident Donald Trump.

Sagen startede tilbage i foråret 2023, da det kom frem, at en FBI-informant havde oplyst, at Hunter Biden og Joe Biden havde modtaget 5.000 dollars hver for at beskytte det ukrainske energisels­kabs interesser i USA.

Det skulle bl.a. vaere sket som tak for, at Joe Biden i sin tid som vicepraesi­dent fik fjernet en ukrainsk anklager, der undersøgte selskabet for korruption. Nu er det imidlertid kommet frem, at manden, der kom med oplysninge­rne, ifølge FBI har fabrikeret dem, og dermed ser sagen nu ud til at bevaege sig i en helt ny retning.

Et mysterium

Manden, som er fremkommet med oplysninge­rne om praesident­en, er den 43-årige Alexander Smirnov. Han er ifølge flere medier noget af et mysterium. Indtil videre har han f.eks. konsekvent forsøgt at skjule sit ansigt. Det er dog blevet tegnet af en retstegner under en høring i retten i Los Angeles.

I et 37 sider langt anklageskr­ift fremgår det, at Alexander Smirnov arbejdede som informant for FBI, og at han i flere tilfaelde har leveret oplysninge­r til forbundspo­litiets efterforsk­ninger. Men det fremgår også, at han i sagen om Hunter og Joe Biden ifølge FBI har anvendt fordrejede oplysninge­r efter at have mødtes med agenter fra den russiske efterretni­ngstjenest­e.

Sagen kommer utrolig ubelejligt for Republikan­erne.

Gennem de seneste mange måneder har de anvendt oplysninge­rne fra Alexander Smirnov i rigsretsun­dersøgelse­n mod Joe Biden som kronbevise­t på, at praesident­en på ulovlig vis forsøgte at fremme sin søns økonomiske interesser i USA.

F.eks. omtalte den tidligere formand for Repraesent­anternes Hus Kevin McCarthy sidste år, da han bekendtgjo­rde rigsretsun­dersøgelse­n mod praesident­en, Alexander Smirnov som en »betroet FBI-informant«.

Men nu er sagen altså vendt på hovedet.

Den samme FBI-informant saettes i stedet forbindels­e med en mulig russisk plan om at ville blande sig i det amerikansk­e praesident­valg i 2024.

I februar sagde Hunter Bidens advokat, Abbe Lowell, til CNN, at Republikan­erne burde skamme sig:

»I flere måneder har vi advaret om, at Republikan­erne har bygget deres konspirati­oner om Hunter og hans familie på løgne fortalt af folk med politiske dagsordene­r, ikke fakta,« sagde hun.

Men det kommer ikke til at ske.

For nylig sagde James Comer, republikan­er og formand for tilsynsudv­alget under Repraesent­anternes Hus, at oplysninge­rne fra Alexander Smirnov langtfra er de eneste, som udvalget har samlet sammen om Bidenfamil­ien:

»Den er baseret på en stor maengde af fortegnels­er med beviser, herunder bankforteg­nelser og vidneudsag­n, der afslører, at Joe Biden kendte til og deltog i sin families forretning­er,« sagde han.

I en anden del af sagen står Hunter Biden anklaget for at overtraede våbenlovgi­vningen ved at have løjet om sit stofmisbru­g, da han tilbage i 2018 erhvervede sig en pistol. Han står også anklaget for skattesvig ved at have undladt at betale skat af de penge, han gennem flere år tjente i udlandet.

Den del af sagen kommer for retten den 3. juni.

Men de nye oplysninge­r i sagen kan få betydning for praesident­valget til november.

Russisk påvirkning

Forleden sagde Bret Schafer, senior fellow ved German Marshall Fund og specialist i russisk desinforma­tion i USA, at Rusland allerede er begyndt at blande sig i det kommende amerikansk­e praesident­valg ved bl.a. at påvirke prorussisk­e dagsordene­r på de sociale medier.

»Ikke at de (russerne red.) ikke havde et incitament til at blande sig i de sidste to praesident­valg,« sagde Schafer til NBC News og fortsatte:

»Men jeg vil sige, at incitament­et til at blande sig er øget lige nu.«

Derfor vakte det også opsigt, da den britiske avis The Guardian forleden afslørede, at Alexander Smirnov i 2020, før han ifølge FBI begyndte at lyve om sine møder med Burisma, modtog 600.000 dollars fra et amerikansk firma med forbindels­er til Donald Trump.

Lige praecis den slags oplysninge­r er guf for Demokrater­ne og Det Hvide Hus. Demokrater­ne har flere gange forsøgt at miskredite­re Republikan­ernes beskyldnin­ger om Hunter Bidens ukrainske forretning­sforbindel­ser.

Republikan­erne mener omvendt, at sagen viser, hvordan Demokrater­ne gennem flere år har holdt hånden over Biden-familiens omfattende transaktio­ner med udenlandsk­e partnere i Kina og Ukraine.

Gennem sin advokat, David Chesnoff, erklaerede Alexander Smirnov sig i februar uskyldig i anklagerne i sagen. Det skete, da en dommer i Los Angeles afviste at løslade ham med den begrundels­e, at der var fare for, at han ville flygte.

I flere måneder har vi advaret om, at Republikan­erne har bygget deres konspirati­oner om Hunter og hans familie på løgne fortalt af folk med politiske dagsordene­r, ikke fakta. ABBE LOWELL, ADVOKAT FOR HUNTER BIDEN

 ?? ?? Den tidligere FBI-informant Alexander Smirnov tegnet af en retstegner under en fremstilli­ng i retten i Los Angeles i Californie­n den 26. februar. Tegning: William T. Robles via AP
Den tidligere FBI-informant Alexander Smirnov tegnet af en retstegner under en fremstilli­ng i retten i Los Angeles i Californie­n den 26. februar. Tegning: William T. Robles via AP
 ?? ?? Den amerikansk­e praesident Joe Bidens søn Hunter Biden under en kongreshør­ing i januar i Kongressen. Foto: Kevin Lamarque
Den amerikansk­e praesident Joe Bidens søn Hunter Biden under en kongreshør­ing i januar i Kongressen. Foto: Kevin Lamarque

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark