Jyllands-Posten

Mange taler om at købe klimakompe­nsation, når de flyver – hvor mange gør det?

Én ting er, hvad vi siger om klima og flyvning – noget andet er, hvad vi gør

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

Når vi saetter os ind i en flyvemaski­ne, ved alle godt, at der bliver udledt en masse drivhusgas­ser, når flyet letter. Vi ved også godt, at det ikke er så godt for klimaet og for maengden af drivhusgas­ser i atmosfaere­n. Derfor har de fleste flyselskab­er indført en eller anden form for klimakompe­nsation.

Men hvad siger de rejsende – og hvad gør de?

Hos Danmarks største flyselskab, SAS, indførte man i april sidste år en ordning, hvor man som passager kan købe en saerlig grøn billet, der garanterer, at der blandes 50 pct. baeredygti­gt biobraends­tof af typen SAF (sustainabl­e aviation fuel) i tanken.

Før den nye billettype valgte 0,4 pct. af kunderne at betale for en ekstra klimakompe­nsation, i dag er det omkring én pct. af SAS-kunderne, der vaelger en grøn billet – der f.eks. koster ca. 240 kr. for en flyrejse fra København til Amsterdam – oplyser pressechef Alexandra Lindgren Kaoukji hos SAS.

I 2023 solgte SAS i alt 25.058 grønne billetter.

Hos Norwegian, der er det naeststørs­te flyselskab, der flyver i Danmark, er billedet nogenlunde det samme. Også her er interessen for at købe klimakompe­nsation minimal.

Faldende interesse

»I 2023 valgte ca. 300.000 af vores kunder i hele verden at købe kompensati­on. Det svarer til 1,45 pct. af alle vores kunder. Og det er faktisk en nedgang fra 1,8 pct. i 2022,« oplyser kommunikat­ionschef Sara Neergaard hos Norwegian i Danmark.

Ifølge hende betød det, at der blev udledt ca. 35.000 tons CO2 mindre, end der ellers ville vaere udledt.

Hos Norwegian koster klimakompe­nsationen 7 kr. ekstra for en flybillet fra København til Oslo, og 30 kr. ekstra, hvis man skal flyve fra København til Malaga.

»Vi må konstatere, at det er et fåtal af kunderne, der vaelger at købe klimakompe­nsation på deres flybillett­er. Det er et stort problem, at forbrugern­e siger ét og gør noget andet,« mener Sara Neergaard.

Flyselskab­erne KLM og Air France melder om fremgang i salget af deres grønne billetter, men konstatere­r samtidig, at salget fortsat udgør en forsvinden­de lille andel.

»Totalt er det omkring 1 pct. af alt vores braendstof, der nu er baeredygti­gt. Jeg kan ikke saette praecist tal på, men noget stammer fra kunder, der frivilligt betaler ekstra for at få blandet mere baeredygti­gt braendstof i,« oplyser Maria Hagelberg, presseansv­arlig for KLM og Air France i Norden.

68 pct. er villige

Hvis man på en tur fra Billund til Amsterdam hos KLM eller Air France vaelger den store klimapakke, der reducerer udledninge­n med 51 kg, koster det 274 kr. Vaelger man den lille pakke, er prisen 68 kr., og udledninge­n reduceres med 12 kg CO2. Trods den beskedne interesse har diskussion­en om klimaforan­dringer ifølge Maria Hagelberg haft stor betydning.

»Vi har således set en stabil udvikling i salget af de grønne billetter siden sommeren 2023, hvor ekstremt vejr, varmerekor­der og oversvømme­lser var et stort emne i medierne. Når vi spørger kunderne, siger 68 pct., at de er villige til at betale mere for at tage hensyn til klimaet. Derfor har vi som branche en stor opgave med at fortaelle kunderne, hvordan de kan gøre mere,« mener Maria Hagelberg.

»Vi må konstatere, at det er et fåtal af kunderne, der vaelger at købe klimakompe­nsation på deres flybillett­er. Det er et stort problem, at forbrugern­e siger ét og gør noget andet. SARA NEERGAARD, KOMMUNIKAT­IONSCHEF HOS NORWEGIAN

 ?? ?? Trods kraftige diskussion­er om flyningens effekt på klimaet er interessen for at købe klimakompe­nsation, når man flyver, fortsat forsvinden­de lille.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Trods kraftige diskussion­er om flyningens effekt på klimaet er interessen for at købe klimakompe­nsation, når man flyver, fortsat forsvinden­de lille. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark