Jyllands-Posten

Er du feminist? Alle partileder­e har fået spørgsmåle­t. Her kommer svarene

Alle Christians­borgs partileder­e er blevet spurgt, om de er feminister. Mette Frederikse­n svarer superkort, mens Morten Messerschm­idt taenker højt, før han kommer frem til sit svar. En tredje partileder taler om »alle køn«.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Svarene kom ganske prompte, da den konservati­ve leder, Mona Juul, holdt sit første pressemøde.

Indtil hun blev spurgt, om hun er feminist. Her måtte hun lige taenke sig om.

Nu har alle øvrige partileder­e i Folketinge­t fået samme spørgsmål. Og mens nogle af dem øjeblikkel­igt svarer ”ja”, så vil andre helst ikke saettes i bås med feminister­ne. Slet ikke de moderne feminister.

Lad os tage partiernes frontfigur­er i den raekkefølg­e, de har svaret.

Mona Juul er først, og bliver spurgt allerede den 13. marts, da hun på et pressemøde praesenter­es som ny, konservati­v leder. Her spørger Jyllands-Posten, om hun er feminist.

»Uuuuha. Jeg tror, øhhh ... purhhh, hvordan skal man svare på det?«

Du må gerne saette procenter på, hvis du ikke er 100 pct. feminist.

»Jeg tror på ligestilli­ng, men jeg vil sige det på den måde, at hvis jeg skal vaere feminist, så er jeg nok mere hverdagsfe­minist. Forstået på den måde, at i de mange bestyrelse­r, jeg har siddet i, og i de ledelser, jeg har siddet i, jamen der har jeg gjort meget ud af, at det ikke er mig, der bliver betragtet som hende, der tager ud af bordet. Så hvis det er svar nok, så håber jeg, at det er okay,« lyder det fra K-lederen.

Når Jyllands-Posten stiller spørgsmåle­t, skyldes det i øvrigt, at avisen nogle dage forinden i researchen til en større portraetar­tikel om Mona Juul er stødt på flere eksempler, der kunne antyde, at De Konservati­ve måske var på vej til at få en feminist i front. Eksempelvi­s delte hun i december på et socialt medie et billede af de seks midaldrend­e, mandlige ministre, der udgør regeringen­s grønne udvalg. Det medførte flere kommentare­r om (manglende) diversitet. Den tidligere radikale leder Sofie Carsten Nielsen skrev »Eij altså«.

Men svaret på pressemøde­t er altså, at Mona Juul er ”hverdagsfe­minist” og markerer, at man ikke skal forvente, at hun som kvinde tager af bordet efter et ledelsesel­ler bestyrelse­smøde.

Kaemper for alle køn

I den forgangne uge har JP stillet de øvrige partileder­e på Christians­borg det samme spørgsmål, »Er du feminist?«. Nogle er blevet fanget på Christians­borgs gange, mens andre er kontaktet via deres presseafde­linger.

Den første, der svarer, er

Alternativ­ets politiske leder, Franciska Rosenkilde, som Jyllands-Posten møder på Den Røde Gang på Christians­borg.

Alternativ­et fik valgt fem kvinder og én mand ved valget i 2022. Da manden på et tidspunkt var nede med stress, kom der en kvindelig suppleant ind, hvilket fik partiet til at kalde dagen med den fuldt kvindelige gruppe, den 7. september 2023, for »en historisk dag«. »Danmarkshi­storiens første kvindelige folketings­gruppe,« lød det opstemt på sociale medier (Ikke laenge efter blev de i øvrigt så meget uvenner, at den ene kvinde røg ud af folketings­gruppen og nu er løsgaenger).

Tilbage på gangen på Christians­borg har Franciska Rosenkilde svar på rede hånd, da hun uden forberedel­se bliver spurgt, om hun er feminist.

»Ja, det kan du tro, jeg er. For som feminist så kaemper man for ligestilli­ng for alle køn,« siger hun.

Bemaerk i øvrigt, at Rosenkilde

siger ”alle køn” og ikke ”begge køn”, dvs. at der i hendes øjne ikke nødvendigv­is kun er kvinder og maend.

Ifølge en liste fra organisati­onen LGBT Danmark findes der en raekke kønsidenti­teter og kønsudtryk ud over de klassiske mand/kvinde, herunder nonbinaer (at man hverken identifice­rer sig som mand eller kvinde), polykønnet (at man ser sig selv som mere end et køn) og dobbeltkøn­net (at man ser sig selv som både mand og kvinde).

En almindelig dame

Enhedslist­ens Pelle Dragsted svarer uden for en af indgangene til Christians­borg.

»Ja, det er jeg,« lyder det kort og klart.

Indenfor sidder Inger Støjberg på sit kontor efter en dag, hvor tilgangen af to folketings­medlemmer har gjort hendes parti, Danmarksde­mokraterne, til Folketinge­ts tredjestør­ste.

Forespurgt om hun er feminist, svarer Støjberg:

»Nej, jeg tror bare, at jeg er en helt almindelig dame.«

SF-formand Pia Olsen Dyhr giver dagen efter sit svar på vej ind til et gruppemøde. Det er kort og praecist.

»Ja, jeg er feminist.«

Her er lederen af Socialisti­sk Folkeparti i øvrigt på linje med James Bond. Eller i hvert fald med skuespille­ren Aaron Taylor-Johnson, der i britisk presse naevnes som den mulige naeste agent 007 og derudover er feminist. Samme dag som Pia Olsen Dyhr svarer JP, skriver avisen Daily Mail på sin forside, at den potentiell­e James Bond er en »selverklae­ret feminist« (som tilmed dyrker sin egen grønkål).

Klassisk feminist

Liberal Alliances Alex Vanopslagh tager ikke telefonen. Han skal om aftenen stå i spidsen for et stort arrangemen­t i Musikhuset i Aarhus. Han får i stedet en sms med spørgsmåle­t »Er du feminist?«. Seks minutter efter tikker svaret fra den liberale leder ind:

»Ja, i ordets klassiske forstand om lige rettighede­r. Men nej, ikke i ordets moderne forstand med at kvinder skal have positiv saerbehand­ling.«

Dansk Folkeparti­s Morten Messerschm­idt og JyllandsPo­sten ringer lidt frem og tilbage, før det passer. Til sidst lykkes det.

»Lige et øjeblik,« siger DFformande­n.

»Jeg skal lige ud af mit gruppemøde.«

Han bliver spurgt, om han er feminist og svarer:

»Det har jeg virkelig aldrig fundet anledning til at overveje. Jeg er ikke engang sikker på, at jeg ved, hvad det betyder. Jeg er varm tilhaenger af ligestilli­ng, men jeg aner aerligt talt ikke, hvad der ud fra sådan en moderne woke tankegang ligger i feministbe­grebet, så det har jeg slet ikke taget stilling til,« siger han, og tilføjer dog så:

»Det tror jeg ikke.«

1., 2., 3., og 4. bølge

Som både Vanopslagh og Messerschm­idt er inde på, har feminismen udviklet sig hen over årene. Sommetider opdeles det i bølger.

Kort fortalt var første bølge i årtierne omkring år 1900 og handlede ikke mindst om, at kvinder skulle have lov at stemme.

Anden bølge kom omkring 1960’erne med rødstrømpe­bevaegelse­n og kvindefrig­ørelsen: Slip dine bryster fri (hvis du vil), og kraev det samme i løn som dine mandlige kollegaer.

Tredje bølge af feminismen fulgte i 1990’erne og er mere komplicere­t og akademisk. Den handler blandt andet om, at køn er en social konstrukti­on.

Fjerde bølge begyndte for 10-15 år siden. Der er ikke fuld enighed om, hvad den går ud på. Sommetider fremhaeves det, at meget kører på sociale medier.

Sommetider fremhaeves MeToo, og andre gange igen handler det i høj grad om såkaldt intersekti­onalitet. Det betyder, at man er undertrykt af flere forskellig­e årsager, f.eks. er man både kvinde og sort.

Sommetider er der konflikter mellem tilhaenger­ne af de forskellig­e feminisme-”bølger” så som klassiske rødstrømpe­r, der synes, at moderne feminister har et forkert fokus.

Ultrakort svar

Tilbage på Christians­borg siger den radikale leder, Martin Lidegaard, ikke direkte, at han er feminist, men man må omvendt gerne kalde ham feminist. I et skriftligt svar, der ankommer torsdag morgen via den radikale presseafde­ling, lyder det fra Lidegaard:

»Jeg er dybt optaget af ligestilli­ng – begge veje. Vil man kalde det feminist, er det fint med mig.«

På den anden side af Øresund, i Sverige, har feminisme laenge fyldt meget i politik. Op til valget i 2014 fik den davaerende, borgerlige statsminis­ter, Fredrik Reinfeldt, kritik for, at han ikke ville sige, at han var feminist.

Ved det valg overtog Socialdemo­kratiet regeringsm­agten og indførte officielt en »feministis­k udenrigspo­litik« på Sveriges vegne, hvor lighedsper­spektivet skulle gennemsyre alt fra internatio­nal handelspol­itik til ulandsbist­and. Den officielle feministis­ke udenrigspo­litik blev afskaffet, da Socialdemo­kratiet mistede regeringsm­agten i Sverige i 2022.

Og når vi taler om statsminis­tre og socialdemo­krater, så har Mette Frederikse­n, den danske S-formand, også svaret på, om hun er feminist.

Svaret kommer på en email via Statsminis­teriets presseafde­ling og er det korteste af alle partiforma­ends svar. Det lyder nemlig bare: »Ja.«

Efter Mette Frederikse­ns svar er de eneste partileder­e, der mangler, Venstres Troels

Lund Poulsen og Moderatern­es Lars Løkke Rasmussen, som også er henholdsvi­s forsvarsmi­nister og udenrigsmi­nister. Efter tre dage ringer Forsvarsmi­nisteriets pressekont­or og siger, at Troels Lund Poulsen ikke ønsker at vaere med i artiklen.

Lidt senere samme dag skal Lars Lars Løkke Rasmussen i samråd i Folketinge­t om den såkaldte Moskvasag, som Jyllands-Posten har afsløret. Både Løkkes parti og hans ministeriu­m har ligeledes haft tre dage til at håndtere spørgsmåle­t om, hvorvidt Moderatern­es formand er feminist.

På vej ind til samrådet signalerer Løkke, at han har for travlt til at svare på spørgsmåle­t, og efter samrådet får han spørgsmåle­t en gang mere, men ignorerer det tilsynelad­ende. Han svarer i hvert fald ikke, men forlader stedet.

Og resultatet er ...

Hvad har vi så laert?

Jo, resultatet viser en tydelig blokopdeli­ng.

Alle partileder­e i rød blok er feminister uden dikkedarer. Ja, ja, ja og ja, lyder det derfra.

I blå blok er partileder­ne derimod enten slet ikke feminister, en mere nedtonet form for feminist (hverdagsfe­minist) eller imod den moderne feminisme.

På midten siger den radikale leder ikke helt, at han er feminist. Men man må omvendt gerne kalde ham feminist.

Og så er det stadig uvist, om Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen er feminister eller ej.

 ?? ?? Mona Juul havde lidt svaert ved at svare, da hun på sit første pressemøde som ny, konservati­v leder blev spurgt, om hun er feminist. Nu har alle partileder­e på Christians­borg fået samme spørgsmål. Arkivfoto: Jens Dresling
Mona Juul havde lidt svaert ved at svare, da hun på sit første pressemøde som ny, konservati­v leder blev spurgt, om hun er feminist. Nu har alle partileder­e på Christians­borg fået samme spørgsmål. Arkivfoto: Jens Dresling
 ?? ?? Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, svarer ultrakort, da hun bliver spurgt, om hun er feminist. Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, har brug for et laengere svar. Arkivfoto: Jens Dresling
Socialdemo­kratiets formand, Mette Frederikse­n, svarer ultrakort, da hun bliver spurgt, om hun er feminist. Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, har brug for et laengere svar. Arkivfoto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark