Jyllands-Posten

Prutter du mere, når du flyver? Ekspert opfordrer til at blive i saedet

Mange oplever at vaere oppustet og traenge til at prutte lidt ekstra på flyveturen. En professor forklarer her hvorfor, og hvilket saede du skal vaelge for at absorbere lugten.

- MAGNUS HELMS magnus.helms@jp.dk

Måske kender du det.

Flyet til Mallorca er lige lettet, selen presser på maveskinde­t, og pludselig kan du maerke en stigende trang til at slippe luft ud mellem ballerne. Men du sidder jo i et fly fyldt med andre mennesker. Hvad gør du?

Påskeferie­n er for nogle danskere lig med en flyvetur til varmere himmelstrø­g.

Mange har oplevet en ekstra trang til at lette en lille vind i kabinen, når flyet er på vingerne. Men er der noget om snakken? Prutter vi virkelig mere i de tynde luftlag? Det har vi spurgt en vaskeaegte prutteeksp­ert om.

Giv den gas

Jacob Rosenberg er professor og overlaege ved maveog tarmafdeli­ngen på Herlev Hospital. Han har tidligere vaeret medforfatt­er til en forsknings­artikel om luft i maven på fly, ironisk nok med undertitle­n ”Just let it go”. Han må derfor vaere den rette at spørge.

Jacob Rosenberg slår fast, at der bestemt er noget om snakken.

»Lufttrykke­t i en flykabine er en tredjedel af, hvad det er på landjorden. Mennesker

har altid luft i tarmen, den luft udvider sig, lidt ligesom en vandflaske udvider sig, når man kommer op i luften. Når luften fra tarmen udvider sig, vil den gerne ud, og det resulterer i, at der bliver pruttet betydeligt mere på fly i forhold til på landjorden.«

Elastik i arbejdstøj­et

Jacob Rosenberg fortaeller, at hans egen datter arbejder som stewardess­e, og hun har forklaret, at det er helt almindelig­t, at der er syet en elastik ind i arbejdstøj­et, så maven har plads til at udvide sig blandt kabinepers­onale.

Han forklarer samtidig, at flyenes udluftning­ssystem er lavet på en måde, der får mest muligt lugt til at forsvinde fra kabinen. Jacob Rosenberg har en klar opfordring til folk, der skal ud og flyve, som hans forskning også henviser til:

»Det er bare med at få det ud.«

Hvis man ikke gør det, kan det medføre ubehag, smerte og oppustethe­d, forklarer Jacob Rosenberg. Han kommer samtidig med et klart råd til folk, når luften skal slippes ud i kabinen. Saeder med stofbetrae­k absorberer nemlig op til 50 pct af lugten.

»Så bliv siddende i saedet, hvis du skal prutte,« forklarer han.

Absorberin­gen gaelder dog ikke ved laedersaed­er, som ifølge professore­n typisk findes på businesscl­ass-raekkerne forrest i flyet.

»Så hvis man har stor tendens til luft i maven, kan monkeyclas­s fremfor businesscl­ass måske vaere at fortraekke.«

 ?? ?? Mange føler sig oppustet ombord på fly. Faktisk kan det saede, du vaelger, få en betydning for, hvor meget dine prutter lugter. Foto: Finn Frandsen
Mange føler sig oppustet ombord på fly. Faktisk kan det saede, du vaelger, få en betydning for, hvor meget dine prutter lugter. Foto: Finn Frandsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark