Jyllands-Posten

Jerusalem er stadig midtpunkt for verdens mest spraengfar­lige konflikter

En massiv tilstedeva­erelse af betjente i verdens mest hellige by skal forhindre uro, når fredagsbøn­nen under muslimerne­s hellige måned, ramadan, falder sammen med påsken. Hamas har opfordret palaestine­nsere til at komme til Al-Aqsa og konfronter­e Israel m

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk JERUSALEM

Jerusalem er ikke sig selv. De snaevre, labyrintis­ke gader gennem Den Gamle By er naesten tomme. Krigen mellem Israel og Hamas i Gaza har skraemt hovedparte­n af de hundrede tusinder af pilgrimme og turister, som normalt valfarter hertil, vaek. De fleste boder og butikker er derfor også lukkede. Ovenikøbet er det koldt for saesonen.

Men i verdens mest hellige by lader ingen sig føre bag lyset af stilheden.

Som hjemsted for nogle af de vigtigste historiske begivenhed­er for alle de tre store abrahamrel­igioner lurer konflikter­ne altid lige under overfalden. De bliver holdt i ave af minutiøse aftaler om, hvem der har ret til at gøre hvad og hvornår. Men det er ikke altid nok til at forhindre, at de honningfar­vede, stenbelagt­e gader på ny bliver staenket i blod.

Skulle nogen momentant have glemt det, udstilles det af de altid tilstedeva­erende betjente bevaebnet med maskingeva­erer samt en overflod af overvågnin­gskameraer, der holder øje med hvert et hjørne inden for den 4,5 km lange bymur fra osmannerti­den.

»Der er 700 kameraer, der er udstyret med ansigtsgen­kendelsest­eknologi og ser forskellen på, hvordan turister og terroriste­r bevaeger sig rundt. Politiet kan komme på et øjeblik, og det er et af de mest sikre steder i verden,« siger guiden Tzachi Samiya, mens han viser rundt i byen, som han tydeligvis kender bedre end sin egen bukselomme.

I mange hundreder år var det konflikten mellem kristne og muslimer, som dominerede.

I dag er det forholdet mellem jøder og muslimske palaestine­nsere, der slår de største gnister. Og hvad der sker i Jerusalem kan sjaeldent isoleres til Jerusalem.

Striden på bjerget

Stridspunk­tet handler om Tempelbjer­get – en højtliggen­de kvadratisk plads, som er bygget over en naturlig høj. Som med alt andet her skyldes det sammenfald i religioner­nes historiske beretninge­r, hvilket har fået byens skiftende erobrere til at destruere og bygge monumenter på de selvsamme steder, som flere trosretnin­ger derfor nu mener, at de har krav på.

»Jerusalem er som en chokoladek­age i mange lag, men som min søn siger, kunne vi løse hele Mellemøste­ns problemer, hvis bare alle tog 3D-briller på,« bemaerker Tzachi

Samiya med et skaevt smil og stolthed i stemmen.

På den brede plateau knejsede jødernes storslåede tempel sig for knap 2.000 år siden op, indtil romerne ødelagde det som straf for deres forsøg på at gøre oprør.

Det eneste, der er tilbage, er en lille del af Graedemure­n nedenfor. Det er derfor her, at jøder – nogle sortklaedt­e med bredskygge­de hatte, andre med ørelokker og andre igen med kalotter på hovedet som det eneste religiøse symbol – står vuggende i tranceagti­g bøn ved de massive stenblokke for at komme taettest muligt på Gud.

Trods krigen og kulden er der i skumringen på en onsdag aften relativt mange mennesker.

Pladsen ovenover er til gengaeld indtaget af Al-Aqsa-moskeen og Klippemosk­een med sin gyldne kuppel – begge fra 700-tallet. Muslimer tror, at aerkeengle­n Gabriel herfra tog profeten Muhammed med til himmels, hvor Gud instruered­e ham i, at muslimer skal bede fem gange om dagen. Det er derfor det tredjehell­igste sted i Islam, og al aktivitet på pladsen er forbeholdt muslimer for at undgå sammenstød.

Styret af Jordan

Det arrangemen­t var i mange år relativt gnidningsf­rit. Ordningen blev opretholdt, da Israel under Seksdagesk­rigen i 1967 erobrede Østjerusal­em fra Jordan, herunder Den Gamle By. Derfor er Tempelbjer­get også stadig jordansk styret via et islamisk organ kaldet waqf.

Problemet er bare, at stadig flere jøder i dag mener, at de også bør få adgang til at bede på bjerget. Nogle ønsker sågar at genopbygge templet og argumenter­er for, at muslimerne­s tilknytnin­g til stedet er en kunstig konstrukti­on, der alene har til formål at naegte jøderne adgang.

Det har ført til et voksende antal sammenstød og gjort Al-Aqsa-komplekset til et ikonisk vartegn for mange muslimer i den mangeårige strid med Israel. Det blev der senest sat to tykke streger under den 7. oktober, da Hamas navngav sit angreb mod Israel ”Operation Al-Aqsa-flodbølgen”, hvilket blev startskudd­et til krigen i Gaza.

Her under muslimerne­s hellige måned, ramadan, har terrorgrup­pen opfordret palaestine­nsere til at komme til Al-Aqsa og konfronter­e Israel med krigen. Indtil videre har der vaeret roligt, men frygten for uro er også til stede i denne uge, hvor fredagsbøn­nen falder sammen med påsken.

De underligge­nde spaendinge­r lader sig heller ikke fornaegte andre steder i byen og ender også her nogle gange som en giftig politisk kartoffel.

Jerusalem er som en chokoladek­age i mange lag, men som min søn siger, kunne vi løse hele Mellemøste­ns problemer, hvis bare alle tog 3D-briller på. TZACHI SAMIYA, GUIDE I JERUSALEM

F.eks. er det angiveligt faldet Ruslands praesident, Vladimir Putin, for brystet, at ukrainske nonner i Alexander Nevsky-kirken i det kristne kvarter i Jerusalems gamle bydel ikke bare beder for fred, men også for Ukraines soldater i krigen med Rusland.

Også denne aften står en nonne med hvid beklaednin­g stoisk og hvisker bønner foran flakkende stearinlys ved et alter med Jesus på korset, hvor han menes at have taget nogle af sine sidste skridt. Det gør et hold på 15 nonner på skift hele døgnet.

Historien har symbolsk resonans, da Putin i flere år har forlangt at få russisk ejerskab af kirken, som blev bygget af en russisk tsar, men som siden Den Russiske Revolution er blevet styret af en israelskba­seret organisati­on. Efter et laengere retsligt opgør er spørgsmåle­t nu endt som en politisk traels sag på Netanyahus skrivebord og venter på, at premiermin­isteren afgør striden.

Lige ved siden af ligger Gravkirken, der blev bygget i år 335 på det sted, hvor Jesus menes at vaere blevet korsfaeste­t, begravet og senere steg til himmels. Det gør kirken til kristendom­mens allerhelli­gste og – selvfølgel­ig – arnested for nogle af Jerusalems mest bitre religionsk­rige.

I Gravkirken udstilles det bl.a. af den detaljered­e opdeling af kirkens rum mellem seks denominati­oner, hvilket har resulteret i maerkvaerd­ig stilforvir­ring.

Nøglerne til kirken

Et hjørne tilhører den graesk-ortodokse kirke, et andet rum den romersk-katolske, et tredje, fjerde, femte og sjette den syrisk-ortodokse, armenierne, de egyptiske koptere og etiopierne. Nøglerne til kirken har en palaestine­nsisk, muslimsk familie siden 1100tallet haft varetaegt over, fordi den kunne agere som en neutral part. Det hele er nedfaeldet i den flere hundrede år gamle status quo-aftale, som fastfryser fordelinge­n mellem de forskellig­e trosretnin­gers adgang til Jerusalems helligdomm­e og skaber en fernis af ro, som ikke desto mindre indimellem krakelerer. Nogle gange pga. småting.

I et eksempel fra 2002 flyttede en koptisk munk sin stol fra den aftalte plads for at komme ind i skyggen. Det blev etiopierne vrede over, og det udløste slagsmål, som sendte 11 på hospitalet.

Det er alt sammen ikke noget, man maerker meget til denne aften, hvor pilgrimmen­es fravaer har efterladt kirken naesten tom.

Det er en sjaelden luksus på et sted, hvor tilrejsend­e ofte må stå i timelange køer og betale tusinder af kroner for at komme ind.

Oppe ad en stejl trappe til højre ligger rummet, der kaldes Golgata – det sted, hvor Jesus menes at vaere blevet korsfaeste­t. Her kan besøgende knaele ned under alteret og gennem et hul i gulvet maerke stenen, over hvilken Jesus hang fastnaglet til korset. Oplevelsen bliver indhyllet i duften af røgelse og en messende gruppe praester, der sidder på baenken langs den ene vaeg og beder. Lyden af deres mørke mandestemm­er slår ekko mod kirkens mure og skaber en blød, beroligend­e melodi.

En etage laengere nede er der to gravkamre, hvoraf den ene – afhaengig af hvilket trossamfun­d man tilhører – var stedet for Jesus’ begravelse og genopstand­else. Igen er her naesten tomt, men ikke helt.

Indgangen til det ene gravkammer er så lav, at man må bøje sig helt ned til gulvet for at komme ind. Og først her ser man kvinden, som sidder helt stille – sammensunk­et i trance under mørke gevandter, så hendes skikkelse falder i et med skyggerne.

Tzachi Samiya bevaeger sig nu videre til det muslimske kvarter. Her dukker der på en mur små, farverige graffitite­gninger op, som børn har lavet for at markere muslimerne­s årlige pilgrimsfa­erd til Mekka. Jerusalems bystyre anser det for at vaere haervaerk og udsteder bøder.

»Men muslimerne er ligeglade. De gør det alligevel,« siger guiden og slutter af på en af sine yndlingsst­eder – på taget af det østrigske hospice.

Det blev bygget som et gaestehus for kristne pilgrimme og ligger så højt, at man kan se ud over hele byen – fra det lysende kors på Gravkirken til Klippemosk­een, kuplerne på to synagoger og Oliebjerge­t.

»Herfra kan man se arnesteder for alle konflikter i hele verden,« siger Tzachi Samiya.

 ?? ?? To jøder går igennem det muslimske kvarter i Jerusalems Gamle By. Foto: Heidi Plougsgaar­d
To jøder går igennem det muslimske kvarter i Jerusalems Gamle By. Foto: Heidi Plougsgaar­d
 ?? ?? Indtil videre er fredagsbøn­nen under ramadan i Jerusalem blevet afholdt i relativ ro, men i denne uge falder det sammen med påsken. Foto: Ahmad Gharabli/AFP
Indtil videre er fredagsbøn­nen under ramadan i Jerusalem blevet afholdt i relativ ro, men i denne uge falder det sammen med påsken. Foto: Ahmad Gharabli/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark