Jyllands-Posten

Mon det er lykkedes Netflix, at ramme ånden fra ”Ronja Røverdatte­r”?

Astrid Lindgrens klassiker om røverdatte­ren Ronja får nyt liv i tv-serieforma­tet, når Netflix blaender op for påskens familieund­erholdning.

- Minutter FREDERIK ASSCHENFEL­DT VANDRUP Film- og serieanmel­der samfund@jp.dk

Serieanmel­delse

Ronja Røverdatte­r

Eventyr

Land: Sverige, 2024 Instruktør: Lisa James Larsson Premiere: 28. marts på Netflix Varighed: 6 afsnit à ca. 50 333333

Netflix tager lidt af en chance med den svenske nyfilmatis­ering af Astrid Lindgrens elskede ”Ronja Røverdatte­r”, for vi er en hel generation, der har spillefilm­en fra 1984 i kaer erindring. Oprindelig­t blev serien produceret af Viaplay i en stor nordisk satsning, men økonomien tvang den pressede streamingt­jeneste til et brandudsal­g, og Netflix sprang til med en ambition om at udbrede den saerlige nordiske udgave af spaendings­maettet børneunder­holdning til hele verden.

Om det lykkes, må tiden vise, men man kan bestemt ikke tage noget fra ambitionsn­iveauet, for Ronja har så afgjort fortsat noget at sige en ny generation.

Astrid Lindgren kunne noget med skildringe­n af forholdet mellem børn og foraeldre – uanset om det var de fravaerend­e som hos Pippi, eller fravalgt, som vi jo godt ved bliver tilfaeldet med Ronja. Hun var god til at give de staerke, elskede pigeportra­etter en stemme i sammenstød­et mellem selvsikker­hed og en omverden fyldt med regler og begraensni­nger.

Således også Ronja, der er elsker at vaere vokset op blandt Mattis-borgens røvere, indtil hun indser, hvad det egentlig er, en røver laver. Hun elsker også at hade Mattis-slaengets hovedfjend­e, Borka-banden, lige indtil hun møder Borka-sønnen Birk, som er det eneste andet barn i miles omkreds – og egentlig ret sød. Ronja er i fuld gang med at forme sit eget verdensbil­lede – først malet med faderens brovtende palet, men langsomt og sikkert også med hendes egne kulører med i blandingen.

Vi får kun første del

De seks afsnit, der frigives her i påsken, er kun første del af to, som samlet udfolder Lindgrens fortaellin­g. Der kommer altså over 10 timers Ronja, og det betyder også, at der er lagt til den historie, vi kender i forvejen. Ganske rigeligt faktisk. I tillaeg til den kendte fortaellin­g, kommer vi også ned til den naerliggen­de landsby, som er hårdt plaget af de to røverbande­rs haergen, der begynder at holde de omrejsende handelsfol­k vaek. Pernilla August er den stolte leder, som konstatere­r, at hendes foged er en korrupt dovenlars, så hun hyrer to profession­elle til at få has med banderne. To søstre, der har en saerlig forhistori­e i området, og som går til opgaven med ildhu.

Vi kommer selvfølgel­ig også med Ronja og Birk ud i de skove, som Astrid Lindgren beskrev med saerlig sans for naturens magi, og serien lader på intet tidspunkt hensynet til de mindste seere vinde over uhyggen, når skovhekse, rumpenisse­r og ikke mindst grådvaerge og de underjordi­ske kaster sig over Ronja. Det er regulaert skraemmend­e, når skoven og instruktør­en Lisa James Larsson slipper naturens mørke kraefter løs.

Det er befriende, at Ronja Røverdatte­r fortsat klinger skandinavi­sk. Der er danske stemmer til de mindste, der nok skal få søvnen spoleret af spaendings­niveauet, men der er også saft og kraft i udtrykket – røverne bander og svovler, Mattis kysser Lovis på munden, vinterbade­t i sneen foregår fortsat som Herren har skabt røverkarle­ne – og der er i det hele taget ikke meget, der rimer på internatio­nal mainstream­underholdn­ing på naer en insisteren­de og ikke videre elegant mangfoldig­hedsøvelse, der bringer folkeslag fra det meste af kloden sammen i Middelalde­rens Sverige uden yderligere forklaring.

Det skandinavi­ske udtryk kan vi dog godt vaere stolte af, og Ronja anno 2024 understreg­er, at vi ikke stryger vores børn med hårene i underholdn­ingens navn her oppe mod Nord. Og når Ronjas kvaler gør lidt ekstra ondt, så holder vi også lidt ekstra med hende, når hun indleder sit forargede oprør mod faderen og hans naesten blinde had til den Borka-slaegt, der er flyttet ind på Mattis-borgen

De staerke kvinder vinder

Teknisk er ”Ronja Røverdatte­r” flot forløst, effekterne er overbevise­nde, og man tror på Ronjas verden, hvor fiktiv den end er. Skuespille­t er båret af staerke navne, men er generelt lidt til den overspille­de side, hvor teatermimi­kken ikke altid klinger rent med et levende kamera, der kommer helt taet på, men omvendt bliver der også plads til skønne scener, isaer i samspillet mellem Mattis og hans kloge Lovis.

Det er generelt kvinderne, der går staerkest ud af kønnenes sammenstød, og at se en forsmået Mattis sidde i grisestien og trøstekram­me en pattegris udgør en smuk skildring af nedskudt maskulinit­et af den type, som vi også tør skildre. Ronja lader til at vaere i gode haender, og naeste generation kan sagtens glaede sig til at stifte bekendtska­b med en af deres foraeldres helte.

 ?? ?? Der er danske stemmer til de mindste, der nok skal få søvnen spoleret af spaendings­niveauet i Netflix' nye serie "Ronja Røverdatte­r". Foto: Frida Wendel/PR
Der er danske stemmer til de mindste, der nok skal få søvnen spoleret af spaendings­niveauet i Netflix' nye serie "Ronja Røverdatte­r". Foto: Frida Wendel/PR
 ?? ?? "Ronja Røverdatte­r" har fået den mundrette engelske titel: "Ronja the Robber's Daughter" på Netflix. Foto: Frida Wendel/PR
"Ronja Røverdatte­r" har fået den mundrette engelske titel: "Ronja the Robber's Daughter" på Netflix. Foto: Frida Wendel/PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark