Jyllands-Posten

Når man modarbejde­r vaerneplig­t, modarbejde­r man Danmarks frihed

-

Liberal Alliance opfører sig uansvarlig­t som forsvarsfo­rligsparti, når Alex Vanopslagh modsaetter sig regeringen­s forslag om at indføre kvindelig vaerneplig­t. Det vidner om et gammeldags kvindesyn, men måske endnu vaerre: et gammeldags forsvarssy­n.

Hvis man modsaetter sig en markant udvidet talentmass­e blandt de vaerneplig­tige og en udbredelse af ansvaret til hele befolkning­en, uanset køn, har man ikke forstået alvoren af det nye trusselsbi­llede.

Liberal Alliance ser tilsynelad­ende et misforhold mellem på den ene side »mere tvang« – som de omtaler vaerneplig­ten – og så på den anden side partiets liberale grundsyn.

Den analyse er studentiko­s, forkert og strider helt med den udvikling, Alex Vanopslagh ellers skal have ros for at have gennemført de seneste år.

Under Vanopslagh har Liberal Alliance i højere grad bekendt sig til det nationale faellesska­bs vaerdier, så partiet ikke laengere reducerer liberal politik til at vaere et spørgsmål om arbejdsudb­udseffekte­r og de yderste decimaler på firmabilbe­skatningen.

Liberal Alliance taler i dag til det personlige ansvar og ikke kun til din årsopgørel­se.

anno 2024 er der brug for alle, der kan bidrage. I antal kan der hurtigt blive brug for flere, end der frivilligt melder sig i dag. I hvert fald er det dét, vi skal vaere beredte på, når senest det polske luftrum krydses af russiske missiler.

Vi skal kunne forsvare os selv eller som minimum opfylde vores forpligtel­ser som Nato-land.

At vaere imod tvang i form af vaerneplig­t svarer til at vaere imod undervisni­ngspligten for børn, skatteplig­ten eller pligten til at følge landets love.

For det er en samfundspl­igt at forsvare Danmark i tilfaelde af en krig, den er sågar beskrevet i grundloven. Ved siden af de grundlaegg­ende

I et moderne forsvar

pligter står en lang raekke rettighede­r. Både rettighede­r og pligter er en del af den pagt, borgerne i det liberale demokrati, vi kalder Danmark, har indgået med hinanden. Danmark er ikke bare streger på et landkort.

Danmark er en alliance, og den kan sagtens vaere liberal, selvom den stiller krav til sine borgere.

Rejser man til Israel for at studere et af verdens staerkeste forsvar, vil man allerede på flyrejsen se, at kvinder spiller en stor rolle.

Mange stewardess­er i det statslige flyselskab og ansatte i lufthavnen­s omfattende sikkerheds­apparat er kvinder, en del af dem netop kvinder i vaerneplig­t.

I det hele taget er det israelske forsvar fuld af kvinder. En nødvendigh­ed for en lille befolkning omgivet af store trusler.

Tusindvis af kvinder deltager også ved fronten i Ukraine. I de to lande har vi set, hvor akut behovet for at vaere flere i haeren kan opstå.

Uden forsvar er der potentielt ingen nation. Hvis for mange påberåber sig friheden til at naegte, begraenses kollektive­ts helt fundamenta­le frihed.

At vaere imod tvang i form af vaerneplig­t svarer til at vaere imod undervisni­ngspligten for børn, skatteplig­ten eller pligten til at følge landets love.

Selv med de mest kønsstereo­type briller på er der behov for kvinders kompetence­r i Forsvaret. Ellers skulle Forsvaret i så fald vaere den eneste arbejdspla­ds og organisati­on, hvor halvdelen af danskerne var helt ubrugelige.

At vaere dygtig i Forsvaret handler ikke kun om at kaste en håndgranat langt eller tage mange armbøjning­er. Lederegens­kaber, analysekra­ft, logistik, dataforstå­else, it og så videre er afgørende.

Militaer- og efterretni­ngsekspert­er ser større risiko for en såkaldt hybridkrig, hvor sabotage af infrastruk­tur er et mere sandsynlig­t scenarie, end at Putins tropper trasker i land i Rønne.

Uanset hvordan krigen kommer, bør så mange danskere som muligt vaere parate til at forsvare Danmarks frihed.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark