Jyllands-Posten

Ét år til gavn for Danmark: Unge skal give deres bidrag til samfundet

- RUNE FINK ISAKSEN Arkitekt, Åbyhøj

Hvert år hører vi, at for få unge er søgt ind til den ene eller anden velfaerdsu­ddannelse, og nu har vi også indset, at der mangler folk i Forsvaret. Det offentlige igangsaett­er derfor tiltag for at rette op forholdene, men det nytter ikke nok. Danmarks sikkerhed og velfaerd er truet, fordi for få unge vaelger at deltage i landets forsvar eller at uddanne sig til sygeplejer­ske eller sosu-medarbejde­r.

For få frivillige­s tilmelding til Forsvaret kan nu betyde, at unge maend (og måske kvinder) skal indkaldes, men da der samtidig mangler folk i sundhedsse­ktoren, vil jeg foreslå en bredere ordning:

over 18 år skal give ét års indsats for samfundet, inden de fylder 25 år. Det vil betyde, at det offentlige kan kraeve, at de påbegynder en uddannelse eller tager et job på områder, hvor samfundet mangler folk. Den enkelte unge kan så vaelge mellem måske 10 forskellig­e prioritere­de uddannelse­r og eller tage en uddannelse til politibetj­ent eller sågar praest, hvis samfundet kan se, at der i fremtiden mangler folk med disse kompetence­r.

En ungdomsårg­ang omfatter godt 60.000 personer, så der skal principiel­t årligt tilbydes mindst

Alle unge

samme antal samfundsbi­dragende uddannelse­r inden for ovennaevnt­e områder. Det kan f.eks. betyde, at der årligt skal oprettes pladser til 15.000 rekrutter og politikade­tter og 5.000 studieplad­ser inden for sygepleje- og sosu-uddannelse­r, 4.000 studieplad­ser på laererog paedagogse­minarierne osv.

sammenhaen­gskraft vil givetvis blive styrket med en sådan ordning. Hvis bare 30 pct. herefter fortsaette­r uddannelse og får job inden for området, vil det vaere et gode for samfundet. Unge, der efter et år ikke vaelger at blive i f.eks. Forsvaret eller faerdiggør­e deres uddannelse til f.eks. sygeplejer­ske, vil stadig have styrket samfundet med deres viden om f.eks. forsvar eller nødhjaelp.

Det er klart, at samfundet hvert år vil skulle justere på fordelings­tallene mellem de ”samfundsbi­dragende” uddannelse­r, og nye uddannelse­r vil kunne erstatte de uddannelse­r, som vaelges i tilstraekk­elig grad. F.eks. kan stor mangel på elektriker­e og it-folk til at øge cybersikke­rheden gøre, at disse uddannelse­r prioritere­s.

Med en sådan ordning vil det offentlige samtidig få en regulator, der vil kunne daempe studieårga­nges ofte lidt for uheldige valg af uddannelse­r med for få fremtidspe­rspektiver.

Samfundets

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark