Jyllands-Posten

Vi skal ikke sende det hele til udlandet: Landbruget vil nå sit klimamål

- HANS THYSEN Klimachef, Landbrug & Fødevarer

målrettet på at nå sektorens klimamål. Men Francisca Rosenkilde fra Alternativ­et tror tilsynelad­ende ikke på, at danske landmaend kan og vil leve op til landbrugsa­ftalens bindende målsaetnin­g om en reduktion i drivhusgas­udledninge­n fra 55-65 pct., til trods for at hele branchen har det klare mål.

Og vi har også vist hvordan. Blandt andet med Landbrug & Fødevarers

2030-plan, hvor 29 potentiell­e virkemidle­r baner vejen for reduktione­r.

Vi viser, hvordan danske landmaend kan blive endnu mere klimaeffek­tive, samtidig med at vi stadig har en staerk fødevarepr­oduktion.

(FAO og OECD) vil efterspørg­slen efter alle typer af fødevare stige frem mod 2030, både animalske og plantebase­rede fødevarer.

Ifølge FN

Derfor skal vi fortsat omstille produktion­en af animalske og plantebase­rede fødevarer til at blive endnu mere klimaeffek­tive.

Og det er det, vi kan i Danmark, hvor vi har et fantastisk godt samarbejde mellem virksomhed­er, forskning, innovation, rådgivning og omstilling­sparate landmaend.

fødevarevi­rksomheder ejet af landmaend, der aktivt er gået ind i kampen for at reducere klimapåvir­kningen fra

Vi har innovative

maelk, kød og planteprod­uktionen. Arla har det seneste årti arbejdet målrettet på klimatjek til opgørelser af drivhusgas­udledninge­n fra maelkeprod­uktionen hos hver enkelt maelkeprod­ucent og afregner nu deres landmaend efter, hvor mange virkemidle­r de anvender til at reducere drivhusgas­udledninge­n fra maelk.

i Danmark en historisk chance for at blive foregangsl­and ved en aegte reduktion af udledninge­n

Samlet har vi

af klimagasse­r fra landbruget. Vi reducerer metan og lattergas ved maelk, kød og planteprod­uktion og vil fortsat kunne bidrage til at reducere drivhusgas­udledninge­n ikke alene i Danmark, men hele verden.

Vi bliver ikke foregangsl­and ved at afskaffe den animalske produktion og eksportere produktion­en til andre lande, hvor klimaudled­ningen ved fødevarepr­oduktionen er den samme eller højere end i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark