Jyllands-Posten

Museumsdir­ektør stirrer mod afgrunden

Så står vi her igen igen. En del af statstilsk­uddet til Gammel Estrup Danmarks Herregårds­museum udløber med årets udgang og skal endnu en gang op til politisk forhandlin­g.

- KASPER STEENFELDT TIPSMARK Museumsdir­ektør, Gl. Estrup, Auning

I efteråret 2020 blev Gammel Estrup Danmarks Herregårds­museum kastet ud i en regulaer overlevels­eskamp, da museets midlertidi­ge fireårige tilskud på 1,5 mio. kr. – som udgør 34 pct. af det samlede driftstils­kud fra staten – pludselig ikke var at finde i regeringen­s finanslovs­udspil.

Det medførte adskillige reaktioner og opråb til politikern­e om at hjaelpe det folkekaere museum, som både varetager en afgørende del af danmarkshi­storien og spiller en stor rolle lokalt på Djursland.

Heldigvis lykkedes det dengang museet at komme med på finanslove­n igen. Men med udgangen af 2024 risikerer Gammel Estrup at stå i samme situation endnu en gang, da den nuvaerende midlertidi­ge finanslovs­bevilling udløber ved årsskiftet.

Det er dybt uholdbart, og det er urimeligt, at medarbejde­re såvel som institutio­n gang på gang skal skubbes mod afgrunden.

Som Danmarks Herregårds­museum arbejder Gammel Estrup i et nationalt perspektiv og varetager historien om landets mere end 700 herregårde. Netop derfor er staten museets primaere tilskudsyd­er med en permanent bevilling på 2,9 mio. kr. og en midlertidi­g bevilling på 1,5 mio. kr. om året. Det er i sig selv ikke ret meget, når man ser på andre museer af samme kaliber, men de tilsammen 4,4 mio. kr. er selvsagt fuldstaend­ig afgørende for museets drift.

ville det ikke vaere muligt at holde bemanding til selv den mest basale drift – herunder at åbne og lukke museet – og den smukke, fredede hovedbygni­ng ville gå i forfald som følge af manglende vedligehol­d. Der ville heller ikke vaere kapacitet til at søge fondsmidle­r til de mange formidling­s-,

Uden dem

forsknings- og bevaringsp­rojekter, museet hvert år gennemføre­r for at skabe nye formidling­stilbud, generere ny viden om herregårde­nes historie og sikre stedet for fremtidige generation­er.

Statstilsk­uddet er med andre ord en grundlaegg­ende praemis for museets eksistens og for alt det, der kendetegne­r Gammel Estrup. En nedgang på 34 pct. vil få fatale konsekvens­er for museet.

Heldigvis er der handling på vej. I mere end 10 år har danske museer efterspurg­t en museumsref­orm og omstruktur­ering af det statslige tilskudssy­stem på museumsomr­ådet.

Den reform står nu endelig til at blive en realitet takket vaere kulturmini­ster Jakob Engel-Schmidt, et dedikeret regeringsh­old og staerk politisk vilje over hele linjen.

Og det er bydende nødvendigt, at politikern­e skrider til handling nu. Det statslige tilskudssy­stem er nemlig praeget af uigennemsk­uelige

forhold og en økonomisk skaevvridn­ing, som Gammel Estrup og flere andre museer har lidt under i årevis.

Organisati­onen Balance Danmark udgav i 2017 en national analyse af den geografisk­e fordeling af statens udbetaling­er til museer.

Analysen viste, at hovedstads­området modtog 72 pct. af museumsstø­tten, mens de resterende 28 pct. blev fordelt over resten af landet. Den fordeling er voldsomt skaev og stemmer ikke overens med fordelinge­n af museumsbru­gere.

Her viser Kulturmini­steriets nationale brugerunde­rsøgelse for 2022 nemlig, at det forholder sig stik modsat.

I 2022 var 28 pct. af de danske museumsbru­gere fra hovedstads­området, mens 72 pct. var fra de øvrige dele af landet, herunder hele 37 pct. fra Region Midtjyllan­d.

På baggrund af den fordeling rammer regeringen hovedet på

sømmet, når der i regeringsg­rundlaget erklaeres en målsaetnin­g om at styrke kulturen i hele landet og ikke lade den vaere forbeholdt et bestemt postnummer.

at kulturstøt­ten fordeles så skaevt, at jyske museer som Gammel Estrup og Fregatten Jylland må stilles med lappeløsni­nger i form af midlertidi­ge bevillinge­r for at få økonomien til at haenge sammen. Reformen af det statslige tilskudssy­stem er afgørende nødvendigt for at sikre gode og økonomisk baeredygti­ge museer i hele landet, så der kan tilbydes inddragend­e formidling til alle, og så vi sikrer vores faelles kulturarv.

Det forlyder, at kulturmini­steren og regeringsp­artierne kommer med et politisk udspil til reformen inden laenge, så vi må formode, at en aendring af museumslov­en kan stemmes igennem i løbet af efteråret. På den måde er prognosern­e gode.

Vi kan ikke vaere tjent med,

Men situatione­n er stadig kritisk for Gammel Estrup.

kommer reformen til at traede i kraft? Og vil der vaere en laengere overgangsp­eriode, før der skabes endelig balance?

Usikkerhed­en er alt for stor. Derfor skal der lyde en appel til vores folkevalgt­e kulturfork­aempere, til alle lokalt valgte folketings­politikere i Østjylland og til kulturmini­steren om at sikre videreføre­lsen af Gammel Estrups midlertidi­ge tilskud på den kommende finanslov – allerede i forbindels­e med de indledende forhandlin­ger, så vi ikke ender i samme situation som i 2020.

For hvornår

Gammel Estrup er et vigtigt museum, og vi skaber hvert år uforglemme­lige oplevelser for flere tusinde mennesker. Vi passer godt på den gamle renaessanc­eherregård, og vi tilbyder forsknings­baseret viden om alle de danske herregårde til alle i hele landet gennem museets forsknings­center, Dansk Center for Herregårds­forskning, og hjemmeside­n www.danskeherr­egaarde.dk.

I århundrede­r udgjorde herregårde­ne en økonomisk og politisk magt i samfundet, men herregårds­historien handler i lige så høj grad om de mange mennesker, høj såvel som lav, der levede deres liv på de danske herregårde. Herregårde­ne var sociale knudepunkt­er, der på mange måder har vaeret med til at forme det samfund, vi har i dag, når det kommer til socialt ansvar og en bevaegelse imod større lighed gennem oprettelse­n af skoler, hospitaler, fattighuse og sociale reformer i landområde­rne.

uden herregårds­historien. Og i en tid med voksende social ulighed inden for blandt andet sundhed forekommer det vigtigere end nogensinde før, at vi forholder os til vores historie. Den er afgørende for at forstå, hvor vi kommer fra, hvor vi er, og hvor vi er på vej hen.

Netop derfor har vi brug for museer som Gammel Estrup, og netop derfor skal museets midlertidi­ge bevilling forlaenges på finanslove­n – indtil det (forhåbentl­ig) bliver gjort permanent og kommer på rette niveau med den kommende museumsref­orm.

Vi kan ikke forstå os selv

 ?? ?? Vi har brug for museer som Gammel Estrup, og netop derfor skal museets midlertidi­ge bevilling forlaenges på finanslove­n – indtil det (forhåbentl­ig) bliver gjort permanent og kommer på rette niveau med den kommende museumsref­orm, mener museumsdir­ektør Kasper Steenfeldt Tipsmark. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen
Vi har brug for museer som Gammel Estrup, og netop derfor skal museets midlertidi­ge bevilling forlaenges på finanslove­n – indtil det (forhåbentl­ig) bliver gjort permanent og kommer på rette niveau med den kommende museumsref­orm, mener museumsdir­ektør Kasper Steenfeldt Tipsmark. Arkivfoto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark