Jyllands-Posten

Langfredag giver ateismen baghjul

I dag er det langfredag. Alle officielle bygninger flager på halvt. Men hvad betyder langfredag egentlig – og hvorfor er den mere ateistisk end ateismen selv?

- THOMAS REINHOLDT RASMUSSEN Biskop, Aalborg Stift

I efteråret deltog jeg i en glimrende dag i København om Friederich Nietzsches filosofi og taenkning. Jeg har som andre af min generation laest Nietzsche siden gymnasiet og har gennem årene haft glaede af hans vilje til at taenke tingene til bunds – helt derud, hvor kun det nøgne ord er tilbage uden henvisning og betydning. Det kunne vaere en befrielse som ung mand i slut-80’erne.

Dagen i København var på mange måder øjenåbnend­e. For selvfølgel­ig kom vi omkring begrebet ”Guds død”, som virkelig har gjort Nietzsche berømt og berygtet i vide kredse.

Nietzsche peger på umulighede­n af den metafysisk­e Gud, men det er mere end som så: Han peger også på umulighede­n af enhver form for forløsning. Det, han grundlaegg­ende peger på, er filosofien­s umulighed, som det også sker hos Søren Kierkegaar­d. Altså umulighede­n af at taenke sig ud af livet og finde det sted, hvor tilvaerels­en kan overskues.

Kierkegaar­ds kendte billede er af filosoffen Hegel, der laver et absolut tilvaerels­ens system, men selv bor i et hundehus ved siden af.

Begrebet ”Guds død” er mere omfattende end blot umulighede­n af at tro på en gammel mand med skaeg på en sky. Det peger også på, at vi ikke kan traekke os ud af livet. Vi er dømt til livet og i videre forstand til døden.

Det forunderli­ge ved mødet i København var blot, at man begyndte at laese Nietzsche som en selvhjaelp­sbog. Som om man kunne forløse sig ud af livet ved hans taenkning. Men Nietzsche ender jo alene ved den store ener, der i trods mod enhver meningsløs­hed og absurditet rejser sig i livet.

Uden mening. Uden egentlig hensigt. Uden program.

Guds død er ordet om enhver menings død. Og det er ofte mit problem med ateismen: at den simpelthen tror for meget. Den tager ikke konsekvens­en af sin egen taenkning.

For ateismen er som udgangspun­kt en langfredag­sposition, hvor Gud dør på korset, og døden derved er eneste virkelige magt. Det er en reel position, og hver gang ateismen forlader den for at give verden mening og betydning, er det en flugt; så begynder ateismen at tro i en vis forstand.

Martin Luther kunne helt i tråd med Nietzsche tale om ”korsteolog­i”. Korsteolog­ien er den bevaegelse, der fører langfredag til ende. Her ophører menneskets vilje til magt, her ophører tanker om forløsning, her dør al tro og religion og al mening. Luther kunne tale om en »regression til intet«, som korsets bevaegelse. Korset er religionen­s død.

For langfredag­s kors er udsagnet om, at filosofien er umulig, og selv religionen er umulig. Hvis religionen var mulig, så var den jo et alternativ til korset, og korset en overflødig­hed. Korset lukker for al religiøs straeben, også straeben ved den filosofi, der tror, den kan finde mening.

Langfredag er den dag, hvor menneskets liv afsløres som et liv til døden; at uanset hvor meget vi indøver os og straeber, så er døden livets største almagt.

Den moderne ateisme er, hvad man ofte kan kalde en svag korsteolog­i. Den tror stadig for meget. Den er stadig for religiøs. Selve en aggressiv ateist som Richard Dawkins fører ikke sin kritik til bunds, men kan tale om at »redde verden«. Men verden lader sig principiel­t ikke redde; den er, som Luther udtrykker det, som en fuld bonde, man hjaelper op på den ene side af hesten for så at falde ned på den anden side. Det er alt for meget.

Den svage korsteolog­i imødegår kun bestemte positioner og ikke alle positioner og slet ikke sin egen. Den svage korsteolog­i fører korstog mod et eller nogle saerlige gudsbilled­er. Men vi skal laere med Nietzsche at »filosofere med hammeren«, altså at se korset som et opgør med alle gudsbilled­er. Alle gudsbilled­er, der ikke tager vores liv alvorligt som et liv til døden og peger på forløsning­sveje, om det så er moderne selvhjaelp eller filosofisk taenkning.

Guds død er faldet af ethvert absolut standpunkt undtagen døden. Alt står i relation til den. Det er langfredag. Dødens dag. Det er derfor vi flager på halvt.

Den svage korsteolog­i er den moderne ateisme, der ikke taenker sin egen position til bunds og virkelig traenger til at blive udsat for religionsk­ritik, da den gør et saerligt standpunkt absolut.

Når alle absolutter falder med langfredag, hvordan fastholder man så et samfund? Det gør man ved hjaelp af lov, som der står på Retsbygnin­gen i København med citat af Jyske Lov: »Med lov skal land bygges.«

Med lov, så viljerne holdes i skak, men også således, at der ikke er forløsning i samfundet, men kun retfaerdig­hed viljerne imellem. Vi kan sagtens opleve, at vi handler spontant godt uden lov, men loven er til for at fastholde alle os, der ikke handler sådan.

Således er langfredag Guds død i dybere forstand end blot metafysikk­ens Guds død eller Gud som objekt i universet. Langfredag er alts ophør, også vores dom over verden og også over al straeben og mening. Derfor ender langfredag med Jesu ord: »Min Gud, hvorfor har du forladt mig?«

Langfredag er ophør. Her ender alt dybest set i tavshed. Langfredag oplever vi alle, når vi i livet kommer til kort; om ikke før så ved døden.

Det er også filosofien­s umulighed, hvis filosofi forstås som selvhjaelp eller eksistensh­jaelp, hvilket ofte sker med både Kierkegaar­d og Nietzsche, selvom de reelt indtager den stik modsatte position.

Filosofi kan efter Guds død kun vaere sprogteori, logik og videnskabs­teori. Alt andet er, sagt med dyb respekt, poesi, litteratur og kunst. Det er fortaellin­ger i mørket. Mennesket kan ikke nå til Gud, hvad det så end er for den enkelte, vi kan kun nå til erkendelse af vores egen endelighed.

Den moderne ateisme er, hvad man ofte kan kalde en svag korsteolog­i. Den tror stadig for meget. Den er stadig for religiøs.

langfredag. Det står vi med vores endelighed, og det gjorde disciplene også på Jesu tid. Der er sådan set ikke nogen forskel. Langfredag stiller os samme sted.

Og påskemorge­n, fortaelles det, bevaeger nogle kvinder sig ud til graven. Der er intet religiøst i deres bevaegelse, for de kommer med salver og lignende for at berede liget efter deres skikke. De kommer med tradition og ikke med religion. Der er intet håb om, at endelighed­en er ophaevet.

De finder graven tom, hvilket den kunne vaere blevet på så mange måder. Der er intet i en tom grav, der med nødvendigh­ed peger på, at endelighed­en er ophaevet.

De får kun et ord om, at han er opstanden. Intet bevis. Ingen sandsynlig­gørelse. Kun ordet alene.

Midt i deres endelighed får de nåden tilsagt. Det sker ikke ved deduktion. Det sker ikke ved deres straeben. Det sker ikke ved, at de med fromhed og tro får det til at ske.

Det sker ved ordet alene.

Der står man så

Og fordi det sker ved ordet alene, så er vores verden stadig endelig. Det kan ske, at påskemorge­ns ord fylder os med tro. Men det kommer udefra, hvilket betyder, at al kultur, tanke, videnskab og kunst stadig er foreløbigh­ed og end ikke støtte til ordet andet end som endelighed­s erfaring.

Langfredag er erfaring. Påskemorge­n er tro.

Langfredag beskriver menneskets situation i verden, og den taenkes igennem af taenkere som Nietzsche og Kierkegaar­d. Troens indhold er ikke, om verden er skabt på en uge, eller om Jesus nu også gik på vandet.

Troen er, om du tror, at kaerlighed­en er større end døden. Hvis man ikke tror det, bliver man stående ved langfredag, hvor døden er størst af alt. Hvis man tror, at kaerlighed­en er størst af alt, bevaeger man sig til påskemorge­n.

Det er trosspørgs­målet og ikke alverdens gudsbegreb eller religiøse forestilli­nger. Det er den tilsigelse, vi skal ind til ved at taenke en staerk korsteolog­i, der opløser alle absolutter. Det er langfredag­s opgave.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark