Jyllands-Posten

BMW ser tilbage i historien for at lave en helt saerlig elbil

Opsigtsvae­kkende design, avanceret 800-volts platform og en helt speciel indretning bliver en del af BMW's nye fuldt elektriske SUV, der også kigger lidt i historiebø­gerne.

- CHRISTIAN SCHACHT

For mange var højdepunkt­et i 1960’erne nok rumkapløbe­t, som kulminered­e med Apollo 11-missionen i 1969, hvor mennesket for første gang trådte ud på Månen. Men hos BMW var det en helt saerlig bilmodel, der både revolution­erede maerket og faktisk også reddede BMW fra en truende konkurs og endda tredoblede salget, man huskes for.

En god historie saelger jo, og derfor har BMW døbt sin store satsning på en stribe nye elbiler ”Neue Klasse” med direkte henvisning til skabelsen af de nye biler i 1960’erne, bl.a. BMW 1500 i 1962. Sidenhen har BMW vaeret en lang succeshist­orie. Sådan håber man også, at de nye elbiler bliver.

BMW står ikke over for en eksistenti­el trussel, som det var tilfaeldet i starten af 1960’erne, men virksomhed­en står over for en dramatisk udvikling inden for den globale bilindustr­i. BMW har i årevis eksperimen­teret med elbiler og hybridbile­r, men den nye ”Neue Klasse” signalerer en fuldstaend­ig nytaenknin­g af, hvordan en BMW ser ud, fungerer og kører.

BMW har allerede givet en forsmag på denne nye retning med konceptbil­en ”Neue Klasse Vision”, en elektrisk sedan, der forventes at rulle ud fra München-fabrikken i 2026. Men nu viser maerket en elektrisk SUV, der faktisk bliver den allerførst­e ”Neue Klasse”, da den saettes i produktion i 2025.

Det, der praesenter­es her, er ”Vision Neue Klasse X”, men selvom det er en konceptbil, så antyder den mere end tydeligt det faerdige design og skal på sigt overtage efter den kendte iX3. Dermed bliver den også en direkte konkurrent til den nye Audi Q6, som til gengaeld lanceres allerede til sommer.

Helt nyt design

Designet vaekker i hvert fald opsigt og siges at skulle hylde de ikoniske BMW-nyrer i et hidtil uset format – høje og slanke, helt som i gamle dage og en nytolkning ikke set i årtier. Disse nyrer vil ikke laengere fremstå i traditione­lt krom, men i stedet som lysende LED-kreationer, centralt placeret i et lysbånd, der straekker sig udad for at danne køretøjets forlygter.

Konceptbil­en introducer­er således et nyt designudtr­yk både indvendig og udvendig, som prioritere­r de grundlaegg­ende elementer, herunder Hofmeister-knaekket ved C-stolpen (opkaldt efter en gammel BMW-designer, red.). Forlygtern­e og nyregrille­n arbejder sammen for at skabe en velkomstly­seffekt, når føreren naermer sig køretøjet.

Indvendigt bidrager de store vinduesfla­der og det panoramisk­e glastag til at fylde kabinen med naturligt lys, hvilket er yderligere forstaerke­t af tekstiler i varme nuancer, skriver BMW. Den overordned­e lette og lyse atmosfaere i kabinen fremhaeves af den udvendige ”Coral Silver” farve.

Dette komplement­eres af et omfattende head-up display og en omfangsrig touchscree­n. Kabinens design og valg af materialer og farver traekker i højere grad parallelle­r til det, der opleves i iX-modellen, i modsaetnin­g til den aktuelle iX3’s indretning­sstil.

På bilens bagparti domineres designet af baglygtern­e, som straekker sig ind mod midten af køretøjet og tilbyder en ny fortolknin­g af BMW’s kendte L-form.

Avanceret teknik

I kernen af argumenter­ne for ”Neue Klasse” er dog alligevel teknikken, hvor BMW har lagt sig i selen for at skabe en seriøs elbil. Firmaet introducer­er nye, runde battericel­ler, som siges at rumme 20 pct. mere energi end de eksisteren­de prismatisk­e celler. Takket vaere 800-volts teknologi, et koncept, vi også ser hos Audi, forventes ladetiden at falde med 30 pct. BMW forudser, at ”Neue Klasse”-modellerne vil kunne oplade nok strøm til 300 kilometers kørsel på kun 10 minutter.

Desuden vil en kombinatio­n af et karrosseri designet for minimal luftmodsta­nd, specielt designede daek og forbedret regenereri­ng af bremseener­gi øge køretøjern­es effektivit­et med op til 25 pct. Selvom BMW ikke har udleveret specifikke tal, kan man med rimelighed antage en forventet raekkevidd­e på omkring 700 km.

”Neue Klasse” markerer begyndelse­n på en ny aera med naeste generation­s BMW-modeller, praecis som de historiske ”Neue Klasse”-modeller gjorde i 1960’erne. Når den nye SUV går i produktion naeste år, vil den blive fulgt af sedanen i

2026, og herefter vil der komme i hvert fald fire andre elbiler, alle baseret på ”Neue Klasse”-formen.

 ?? ?? Interiøret bliver enkelt og luftigt med et avanceret head-up display og selvfølgel­ig en stor skaerm.
Interiøret bliver enkelt og luftigt med et avanceret head-up display og selvfølgel­ig en stor skaerm.
 ?? ?? Den nye SUV kommer i 2025, mens den Tesla Model 3-lignende sedan (tv.) kommer året efter.
Den nye SUV kommer i 2025, mens den Tesla Model 3-lignende sedan (tv.) kommer året efter.
 ?? ?? Nye og mere energitaet­te batterier og 800-volts strømforsy­ning bliver en del af pakken. Fotos: BMW
Nye og mere energitaet­te batterier og 800-volts strømforsy­ning bliver en del af pakken. Fotos: BMW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark