Jyllands-Posten

Man savede sportsvogn­e op for at undgå den. Omstridt lov fylder 100 år

Selvom politikern­e i sin tid lagde ud med beskedne procenter, gik der hurtigt en folkesport i at prøve at undgå registreri­ngsafgifte­n. Det har gennem tiden givet os »misfostre« som stationcar­s med dårligt udsyn og sportsvogn­e ombygget til pickup trucks.

- ANDERS LADEFOGED CHRISTENSE­N

For 100 år siden, den 31. januar 1924, så en ny dansk lov dagens lys. På denne dag praesenter­ede davaerende finansog statsminis­ter Niels Neergaard resten af Folketinge­t for forslaget om en midlertidi­g omsaetning­safgift for køretøjer med omgående virkning. Hasteforsl­aget kom på baggrund af en voldsom stigning i vaerdien af de biler, der blev importeret til Danmark. På bare ét år, fra 1922 til 1923, var det samlede beløb steget fra 18 mio. kr. til naesten 32 mio. kr., og det var »til skade for vor handelsbal­ance«, meddelte statsminis­tereren Folketinge­t.

Sammenlign­et med de procenter, man betaler i dag, var afgiftssat­serne dog noget mere overkommel­ige i lovens spaede begyndelse. 15 pct. af de første 2.000 kr. af bilens vaerdi stigende til 30 pct. af vaerdien på biler til over 10.000 kr.

Pengene skulle bruges på at afdrage på statsgaeld­en, og allerede den 24. august samme år kunne man i Jyllands-Posten laese, at loven til dato havde indbragt 2 mio. kr., der havde »skjaeppet ganske godt i statskasse­n«, som avisen skrev.

På den måde har meget ikke aendret sig i løbet af de 100 år. I 2023 røg der ca. 11 mia. kr. i statskasse­n via registreri­ngsafgifte­n på motorkøret­øjer. I dag bruger politikern­e dog naeppe loven til at styre handelsbal­ancen.

»Det handelsmae­ssige hensyn, der var, da den blev indført, er nok ikke det hensyn, der er i dag. Nu er den bare blevet det, man på moderne dansk kalder en ”cashcow”,« mener direktør hos interesseo­rganisatio­nen De Danske Bilimportø­rer Mads Rørvig.

Derfor har loven da også vaeret heftigt omdiskuter­et i sit 100 år lange liv og resulteret i talrige eksempler på biler, der aldrig havde eksisteret, var det ikke, fordi folk havde forsøgt at undgå loven.

En folkesport at finde huller i loven

De følgende årtier efter 1924 blev afgifterne løbende reguleret, men i 1957 røg afgifterne for alvor i vejret, da de fandt et nyt leje på 70 pct. af vaerdien fra 2.000 kr. op til 15.000 kr. og 130 pct. af vaerdien over 15.000 kr.

Da begyndte danskerne også at finde på kreative finter, så man kunne slippe for dele af afgiften.

Derfor kunne man i bl.a. Jyllands-Posten i 1960’erne finde dusinvis af annoncer for såkaldte kombi-versioner af kendte modeller som Morris 1000 og Opel Kadett, der udnyttede de lemfaeldig­e regler for biler på såkaldte ”papegøjepl­ader”, der kun kostede det halve i registreri­ngsafgift.

Bilerne måtte bruges både privat og til erhverv og var egentlig møntet til f.eks. håndvaerke­re, der således kun behøvede at købe én bil. De eneste krav var, at man skulle blaende alle sideruder bag fordørene, bagsaedern­e skulle kunne laegges ned, og ejerens navn og telefonnum­mer skulle stå på bilen. Bilerne blev i vid udstraekni­ng solgt til familier, der brugte ordningen som et smuthul til en billig stationcar, men det skulle vise sig, at bilerne ikke var helt ufarlige at køre i.

»Bilerne var i høj grad misfostre, for uden sideruder havde de et dårligt udsyn,« fortaeller Peter Clausen, der er redaktions­chef på bilmagasin­et Motor Classic.

Derfor gjorde bilerne sig også uheldigt bemaerket i ulykkessta­tistikkern­e. Kontorchef Bertil Andersen fra FDM kunne i Jyllands-Posten den 29. maj 1966 berette, at man i en undersøgel­se havde fundet ud af, at varevogne med blaendede sideruder havde vaeret involveret i hele 60 pct. af højresving­sulykkerne i København i de sidste tre måneder af 1963.

Papegøjeor­dningen blev da også afskaffet af politikern­e i 1970, men det satte alligevel ikke en stopper for danskernes købelyst udi afgiftsbil­lige stationcar­s.

For efter de nye regler måtte nu også private køre på gule plader, og hvis man vel at maerke kunne undvaere bagsaedern­e, kunne man for den halve pris erhverve sig en ”stationvan”, som de blev kaldt, forklarer Peter Clausen.

Populaere valg var blandt andre Volvo 245 og Ford Granada.

»Alle de her krumspring handler i høj grad om, at folk vil have en større bil for de samme penge,« fortaeller han.

Men 1960’ernes og 1970’ernes ombyggede stationcar­s er langtfra de mest absurde eksempler på, hvor langt danskerne har vaeret villige til at gå i forsøget på at undgå afgiften.

Sportsvogn­e og firehjulst­raekkere kom under kniven

I 1977 kom de hidtil højeste afgiftssat­ser fra 105 til 180 pct. til verden, og ”stationvan”-hullet blev lukket. Men de store firehjulst­raekkere, som Mitsubishi Pajero og Toyota Land Cruiser, havde stadig så høj en totalvaegt, at de fortsat var billige i stykafgift. Derfor blev de også langt hen ad vejen solgt til private op igennem 1980’erne.

Det kunne man fra myndighede­rnes side ikke se gennem fingre med, og derfor kom nu endnu en regel til. For at falde ind under den lave stykafgift skulle firehjulst­raekkerne nu have et lad, og så fik kreativite­ten ellers frie tøjler hos de danske karrosseri­vaerkstede­r, der fik travlt med at ombygge firehjulst­raekkerne til pickupper.

»Man skar simpelthen taget af med en vinkelslib­er og satte det på igen, efter at man havde monteret en skillevaeg,« fortaeller Peter Clausen.

Udefra kunne man ofte ikke engang se, at der var gjort noget ved bilen.

Peter Clausen medgiver, at det i dag kan virke fuldstaend­ig barokt, hvad folk i Danmark har gjort for at undslippe afgiften.

»På mange måde vidner det dybest set om, at hvis folk kaster sig ud i de her krumspring og bruger arbejdstid på det, og bilen stadig er blevet markant billigere, end hvis man havde købt den på hvide plader, så er registreri­ngsafgifte­n for høj,« siger han.

De måske mest bizarre »misfostre«, der opstod som rene afgiftsund­vigelser, var de dyre sportsvogn­e, saerligt amerikansk­e, der i 1990’erne også blev skåret op ogtilføjet et lad, så de faldt ind under pickup-kategorien.

En »relativt beskeden operation« sammenlign­et med firehjulst­raekkerne ifølge Peter Clausen.

Chevrolet Camaro og Porsche 928 kan naevnes blandt de modeller, der slap gennem myndighede­rnes nåleøje og fik lov til at blive indregistr­eret som varebiler, om end de nok aldrig blev brugt til lige netop det formål.

»Der var ikke nogen af de biler, der blev brugt til varetransp­ort. Det er der ikke nogen som helst tvivl om,« fortaeller Peter Clausen.

I 00’erne sluttede festen dog, og da f.eks. en Audi TT Coupé blev forsøgt ombygget til en pickup truck, vurderede Landsskatt­eretten, at den ikke kunne »anses for at vaere utvivlsomt konstruere­t til godstransp­ort«, bl.a. pga. af ladets begraensed­e belastning­sevne.

Til gengaeld kastede mange sig over ombygninge­n af de ret dyre SUV’er og store MPV’er a la Land Rover Discovery og VW Sharan, der fik installere­t køkken, et oplukkelig­t tag, og så kunne de, hvis de var tunge nok, blive indregistr­eret som en autocamper på lav afgift.

Tror ikke, den overlever i 100 år mere

Inspiratio­nen til ombygninge­rne af sportsvogn­ene kom faktisk fra Norge, der har haft lignende afgifter på indregistr­ering af biler.

Ellers finder man ikke mange eksempler på lignende lovgivning i resten af verden.

Ifølge Mads Rørvig, direktør hos De Danske Bilimportø­rer, er der en god grund til, at vi lige netop i Danmark har haft så høje afgifter.

»Vi er ikke et bilproduce­rende land som Tyskland og Frankrig eller de østeuropae­iske lande, så det har vaeret relativt nemt at skrue op for afgiften,« siger han.

»Vi kan se på debatten i øjeblikket om landbruget i Danmark, hvor mange følelser der er på spil, og det er klart, at hvis du indførte afgifter på 150 og 180 pct. i Tyskland, så tror jeg, du ville se nogle af de samme mekanismer som dem, du ser i Vestjyllan­d lige nu,« tilføjer han.

De seneste 10 år har dog ellers budt på betragteli­ge reduktione­r i registreri­ngsafgifte­n.

I 2015 blev den øverste sats på 180 pct. sat ned til 150 pct., og fra 2012-2015 var der slet ingen registreri­ngsafgift på elbiler, uanset hvad de kostede.

Selvom man siden 2016 har skullet betale for at indregistr­ere en elbil, der koster mere end

430.000 kr., har afgiften aldrig nået samme niveau som benzin- og dieselbile­r.

Spørger man Mads Rørvig, tror han heller ikke, at vi kommer til at have 100 år mere med registreri­ngsafgifte­n.

»Jeg tror, der er en bred politisk anerkendel­se af, at bilisterne ikke skal beskattes mere, end de bliver i dag,« siger han.

I stedet tror han på, at vi får andre typer af afgifter. F.eks. en traengsels­afgift, der vil gøre det dyrere at køre på de mest trafikered­e veje i Danmark.

»Det bliver ikke i morgen, men jeg tror heller ikke, der går 100 år,« spår Mads Rørvig fra De Danske Bilimportø­rer.

 ?? ?? Davaerende finans- og statsminis­ter Niels Neergaard indførte den 1. februar 1924 registreri­ngsafgifte­n på personbile­r. Billedet her er fra omkring 1930. Foto: Tage Christense­n
Davaerende finans- og statsminis­ter Niels Neergaard indførte den 1. februar 1924 registreri­ngsafgifte­n på personbile­r. Billedet her er fra omkring 1930. Foto: Tage Christense­n
 ?? ?? Omkring 2005 fik mange den idé, at man kunne spare afgift ved at ombygge SUV'er og MPV'er til autocamper­e. Foto: PR
Omkring 2005 fik mange den idé, at man kunne spare afgift ved at ombygge SUV'er og MPV'er til autocamper­e. Foto: PR
 ?? ?? Peter Clausen, som er redaktions­chef på FDM's bilmagasin, Motor Classic, medgiver, at der er gjort mange vilde tiltag for at undgå afgiften. Foto: FDM
Peter Clausen, som er redaktions­chef på FDM's bilmagasin, Motor Classic, medgiver, at der er gjort mange vilde tiltag for at undgå afgiften. Foto: FDM
 ?? ?? Annonce for Opel Kadett med blaendede sideruder i Jyllands-Posten den 20. marts 1964. Idéen var at spare afgift. Arkivfoto
Annonce for Opel Kadett med blaendede sideruder i Jyllands-Posten den 20. marts 1964. Idéen var at spare afgift. Arkivfoto
 ?? ?? I 2007 forsøgte et dansk firma sig med at ombygge Audi TT til en pickup for at spare afgift. Den blev dog ikke godkendt. Foto: Privat
I 2007 forsøgte et dansk firma sig med at ombygge Audi TT til en pickup for at spare afgift. Den blev dog ikke godkendt. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark