Jyllands-Posten

Nio lukker dansk kontor efter minimalt salg

Tiden er løbet fra batteriski­ft, og maerket har for mange modeller. Derfor ender Nio formentlig med at blive opkøbt af en anden kinesisk producent. Samtidig kom maerket fuldstaend­ig skaevt ind på markedet, for danskerne kan ikke gennemskue forretning­smode

- JENS HØY

For mange modeller. Forvirring om en komplicere­t abonnement­smodel og ingen traditione­l markedsfør­ing. Dertil skal laegges høje priser. Sådan lyder en del af forklaring­erne på, at kinesiske Nio er kollapset i Danmark, fra to eksperter, der begge følger det danske bilmarked taet. I sidste uge kom det frem, at virksomhed­en lukker sit danske hovedkonto­r, har fyret chefen og størstedel­en af personalet for fremover at styre aktivitete­rne fra Sverige.

At Nio kun har formået at få nyregistre­ret 56 biler på det ca. halvandet år, maerket har vaeret aktivt i Danmark, kommer ikke som nogen stor overraskel­se.

Med til historien hører også, at en stor del af de indregistr­erede biler har vaeret til firmaet selv. I 2024 er der blot leveret en bil til en kunde, og ud af totalsalge­t på 56 biler er kun 12 stk. købt af private.

Batteriski­fte er ikke vejen

For Morten Hannesbo gaelder, at han har fulgt det danske marked fra topjobs i den europaeisk­e bilindustr­i i mange år.

I Morten Hannesbos verden er tiden ganske enkelt løbet fra batteriski­fte-teknologi, fordi elbiler generelt lader hurtigere og hurtigere. Det er derfor en meget dyr og overflødig teknologi, hvor der skal opføres skiftestat­ioner. Ikke blot er teknologie­n kostbar, men stationern­e skal også vedligehol­des.

»Desuden er batteriski­fte slet ikke en mulighed for købte Nio-biler – det tilbydes kun til enten Nio-abonnement­sbiler eller Nio med et leaset batteri. Måske fungerer det i Shanghai med 30 mio. indbyggere, men konceptet har naeppe store chancer på vores breddegrad­er,« siger eksperten, der har arbejdet for både Ford, Nissan og Toyota og i dag er branchekon­sulent; i øjeblikket er han bl.a. brancheeks­pert hos konsulentv­irksomhede­n Boyden samt vicepraesi­dent for Swiss eMobility.

Morten Hannesbo vurderer, at Nios biler har et attraktivt design og bygger på solid teknologi fra statskontr­ollerede JAC i Hefei, Kina. Samtidig medgiver han, at Nios grundlaegg­er, William Li, er karismatis­k, men det er ikke nok.

»Aktiekurse­n er styrtdykke­t med 90 procentpoi­nt. Desuden solgte Nio blot 160.038 stk. sidste år. Dermed har man tabt ca. 125.000 kr. på hver eneste bil,« siger han.

Morten Hannesbo peger også på de mange forskellig­e modeller, som man producerer. Nio producerer for få biler til at kunne tjene penge, og Nio spreder sig allerede over ni modeller.

»Nio sigter med sin topmodel ET9 efter at konkurrere med maerker som Audi, Porsche, BMW og endda Maybach, hvilket er noget naivt for et nyt bilmaerke fra Kina – andre etablerede maerker som Lexus, Infiniti eller Genesis har laert, hvor svaert det er at etablere sig i Europa,« siger han.

Først egenproduk­tion for nylig

Som situatione­n har vaeret frem til slutningen af sidste år, har Nio fået produceret hos virksomhed­en JAC, og det er først fra december 2023, at Nio har fået licens til selv at producere biler.

»Nio er samtidig blot et ud af rigtig mange små bilmaerker i Kina, hvor konkurrenc­en er enorm. Hele 300 maerker deler et elektrisk bilmarked på ca. 8 mio., som BYD sidder tungt på omkring halvdelen af,« forklarer han.

Blandt internatio­nale analytiker­e er der derfor bred enighed om, at en konsolider­ing over de naeste par år kommer til at gå hårdt ud over maerker, der ikke har meget volumen.

»Det er meget sandsynlig­t, at en af de store kinesiske konkurrent­er overtager Nio – den mest sandsynlig­e er Geely, men også Changan, der ligesom Geely arbejder sammen med Nio om batteriski­fte, kunne komme på tale. BYD er også en mulighed,« vurderer han.

Skaevt ind på markedet

Set med analytiker René Tønders øjne er årsagen til Nio-sammenbrud­det ikke mindst, at virksomhed­en aldrig fik forklaret danskerne, hvad de skulle bruge batteriski­fte til.

»De kom totalt skaevt ind på markedet. De valgte Tesla-vejen, hvor man begynder med dyre modeller og senere lancerer billige biler. Men det var alt for forvirrend­e for kunderne at forstå modellen med abonnement på batteriet. Det lyder fornuftigt, hvis du forklarer det på et stykke papir over for et par McKinsey-konsulente­r, men det er umuligt at kommuniker­e over for almindelig­e danskere. Dertil skal laegges, at Nio ikke vil kommuniker­e via normale kanaler. Nio kom aldrig nogensinde i gang på det danske marked,« vurderer René Tønder, der også har haft topposter i bilindustr­ien og i dag driver konsulentv­irksomhede­n Autoinc.

Ifølge Nio vil brugere i Danmark fortsat kunne købe, blive serviceret, opretholde garanti og modtage vejhjaelp samt bytte batterier på maerkets Power Swap Station i Slagelse.

 ?? ?? Nio kan ende med at blive overtaget af en anden kinesisk producent, mener Morten Hannesbo, der har haft flere topposter i europaeisk bilindustr­i. Foto: PR
Nio kan ende med at blive overtaget af en anden kinesisk producent, mener Morten Hannesbo, der har haft flere topposter i europaeisk bilindustr­i. Foto: PR
 ?? ?? Der er ikke noget reelt behov for batteriski­ftestation­er, som Nio tilbyder, mener danske eksperter.
Foto: Nio
Der er ikke noget reelt behov for batteriski­ftestation­er, som Nio tilbyder, mener danske eksperter. Foto: Nio
 ?? ?? Nio ET5 skulle vaere den store saellert, men det skete aldrig. Foto: Lars Krogsgaard
Nio ET5 skulle vaere den store saellert, men det skete aldrig. Foto: Lars Krogsgaard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark