Jyllands-Posten

Kraftig Audi Q8 e-tron skruer op for kraefterne, men også for konsekvens­erne

Den klassiske Audi-elbil leveres nu med tre elmotorer og en maengde kraefter. Alligevel er det, som om den mangler noget.

- DANIEL BOHNSEN Audi SQ8 e-tron

M333333

ed et S- forrest i navnet på en Audi plejer man at vaere garanteret en sportslig køreopleve­lse med en vild motor, pakket ind i underspill­et design og anvendelig praktik. SQ8 e-tron tilbyder både anvendelig­hed og en snert af sport, men vildskaben udebliver, og S-medaljen har en maerkbar bagside.

På engelsk har man udtrykket en ”sleeper”. Det daekker over en bil, der ser almindelig og ikke saerlig potent ud, men i virkelighe­den er enormt hurtig. Den kan vaere ombygget, som de undseelige gamle Volkswagen Golfer isat motoren fra en Lamborghin­i Gallardo, der haerger på Youtube, eller udtaenkt sådan fra fabrikken som den legendaris­ke Volvo 850R.

Blandt de allerbedst­e sleepere finder vi mange af Audis S-modeller gennem tiden – S2 fra starten af 90’erne, den ottecylind­rede S4 anno 2003 og S6 med den store V10-motor fra slut-00’erne er personlige favoritter. Mere underspill­ede og elegante end RS-versionern­es bombastisk­e skørter, faelge og udstødning­srør, men trods det afdaempede udseende udstyret med motorer og undervogn, der kører fra det meste på en snoet landevej.

Nuvel, underspill­et er måske ikke det første ord, man taenker på, når man ser den nye Audi SQ8 e-tron. Q8 e-tron er i forvejen en massiv bil, og med S-modellens udbyggede skaerme – samt røde bremsekali­bre og 22” alu fra ekstraudst­yrskatalog­et – har udtrykket uden tvivl mere end en snert af en, der knuser knaeskalle­r, hvis man ikke opfører sig ordentligt.

Men vaelger man den i helt skrabet udgave, på 20” faelge og i en lysere farve, så skal der en kender til for at spotte S’et i SQ8 e-tron – og kendere vil med det samme opdage de sølvfarved­e sidespejle. De har vaeret tydelige markører for Audier med noget ekstraordi­naert under motorhjelm­en i årtier, og det er en detalje, tyskerne heldigvis har holdt fast i på den elektriske S-model.

Smidig kaempe

Under motorhjelm­en på SQ8 e-tron, eller rettere placeret ved akslerne, er der da også ekstra motorkraft i forhold til resten af Q8-modelprogr­ammet. Den motor, der på Q8 e-tron sidder på bagakslen, er i SQ8 rykket op på forakslen og suppleret af to eksemplare­r af den motor, Q8 har på forakslen bagtil – én ved hvert baghjul.

Lidt forvirrend­e, men den bytteøvels­e giver en samlet systemydel­se på over 500 hk og knap 1.000 Nm-moment, hvilket i allerhøjes­te grad er S-vaerdige tal og nok til at sende den store SUV til 100 km/t. på 4,5 sek.

Hvad vigtigere er, så betyder den ekstra motor på bagakslen, at kraefterne kan fordeles frit mellem baghjulene, og det gør SQ8 mere agil i sving – og en generelt mere svingglad køreopleve­lse, end man skulle forvente fra en 2,7 tons højbenet elbil.

Selv på vinterdaek i koldt, fugtigt føre har den godt vejgreb og kører helt generelt rigtig fint. Den adaptive luftunderv­ogn er tunet med sport in mente, og i Dynamic-køreprogra­mmet strammer den sig virkelig an og lykkes langt hen ad vejen med at skjule den høje vaegt, mens fremragend­e bremser med umaerkelig overgang mellem regenerati­on og skiver står klar til at skrabe farten af igen.

Selvom den synes at krympe, som farten stiger på en snoet landevej, har den et temmelig omfangsrig­t udgangspun­kt at krympe fra, så det er trods alt ikke, fordi jeg tager mig selv i at sidde og forveksle den med en sportsvogn bag rattet.

Begynder man for alvor at tage fart med ind i sving eller komme tidligt på gassen ud, kan end ikke den kraftigere motor på forakslen forhindre den i at ty til uskøn understyri­ng, og modsat andre S-modeller fra Audi er det ikke en bil, jeg ville tage til en fornøjelse­stur søndag eftermidda­g uden andet formål end bare at køre.

Magien udebliver

Selvom der både er ekstra motorkraft og ekstra sportsfoku­s i opsaetning­en, bliver selve køreopleve­lsen aldrig rigtigt ekstraordi­naer. Ja, den er hurtig, sågar hurtigere end fordums frådende S-modeller, jeg naevnte ovenfor, men det er en almindelig Q8 55 e-tron også, og i denne Teslaficer­ede verden er der bare ingen, der løfter et øjenbryn over en elektrisk 0-100-tid på over fire sekunder – sorry, men barren er haevet.

Accelerati­onen er rigelig, både i forhold til hvad man rent faktisk har brugt for og til at underholde børnene på bagsaedet ved det røde lys, men den er ikke naturstrid­igt hurtig fra stilstand på samme måde som en Tesla Model X Plaids 2,6 sekunder for eksempel.

Og da den ekstra elmotor jo derudover bare er naermest lydløs som alle andre elmotorer, er der intet af det ekstra fyrvaerker­i – lyd, brutalitet, vildskab – man normalt får med en S-model.

Går du fra en Q5 40 til en SQ5, får du en raspende V6’er og fire rørhaler foruden flere kraefter – her får du bare en marginalt kraftigere, men ellers stort set uaendret biloplevel­se. For SQ8 e-tron har ikke mere karakter end Q8 e-tron, den er bare hurtigere – og ikke hurtig nok til, at det giver karakter i sig selv.

AEgte alsidighed

Der, hvor SQ8 e-tron til gengaeld overtrumfe­r sine åndelige forfaedre, er i sin evne til at skifte karakter. For hvor man i tidligere tiders S-modeller måske har måttet lide lidt større anvendelig­hedsofre på sportsprae­stationern­es alter, er SQ8

e-tron gennemført komfortabe­l, hvis man skifter drivlinje og undervogn til Comfort.

Trods store hjul er den behageligt affjedret, relativt støjsvag og med en dejligt rummelig kabine og gode saeder. Den er altså lige så brugbar og behagelig som en normal Q8 e-tron, men deler også nogle af dennes lidt irriterend­e småfejl.

Selvom den adaptive fartpilot langt hen ad vejen fungerer godt, bliver den og vejbaneass­istenten nogle gange enige om, at her kommer der et skarpt sving – også selvom vejen går ligeud. Så slår den prompte fra, mens regenereri­ngen på det naermeste bremser én ned i den bagvedkøre­nde.

Det virker også lidt vilkårligt, praecist hvor tidligt alarmen for hastigheds­overskride­lse, der i sig selv er en irriterend­e om end snarligt lovpligtig funktion, saetter ind, og da SQ8 har en meget lidt intuitiv menustrukt­ur i infotainme­ntsystemet, er det besvaerlig­t at slå den fra.

På naesten to uger nåede jeg ikke at blive fortrolig med, hvor de forskellig­e indstillin­ger gemmer sig af ulogiske steder – f.eks. hedder ét menupunkt helt oprigtigt ”Se og bliv set”, hvad i alverden skal det betyde?

For få fordele

Selvom SQ8 e-tron trods de ekstra kraefter og sportsligh­ed kan vaere lige så komfortabe­l som en Q8 e-tron 55, er der dog et vaesentlig­t punkt, hvor den halter bagefter. Da samme batteripak­ke skal drive en hel motor mere og traekke en 150 kilo tungere bil, lider raekkevidd­en i forhold til de øvrige modeller.

Med testbilens store hjul er den teoretiske raekkevidd­e 425 kilometer, hvilket er 150 kilometer mindre end en standard 55-model. I praksis betyder det, at man i dansk vinterkuld­e skal lade omtrent hver 300 kilometer – og det er ikke imponerend­e fra et batteri på hele 106 kWh. Da opladning samtidig foregår med et officielt maks. på 170 kW, og i virkelighe­dens verden ofte mellem 130 og 150 kW, selvom man er alene på en lynlader, har det negativ og maerkbar betydning for langtursev­nerne.

Konklusion

Det, man reelt betaler for, er 95 hk, sølvfarved­e sidespejle og pralerette­n til at sige, at man kører en S-model. Og for mig retfaerdig­gør det ikke merprisen på 100.000 kr. over en 55 med S lineudstyr, når man samtidig skal give afkald på så meget raekkevidd­e.

Retfaerdig­vis skal det siges, at 100.000 kr. historisk set ikke er en stor ekstraregn­ing for at få en S-model – forskellen mellem den nuvaerende Q5 og SQ5 er det dobbelte.

Men trods det, og selvom SQ8 e-tron isoleret set er en relativt sportsligt velkørende bil, som samtidig er anvendelig og komfortabe­l, tilbyder den stadig ikke nok ekstra fart, udstyr eller x-faktor til at vinde over sine egne e-tron-søskende i min bog.

 ?? ?? Udbyggede skaerme øger Audi SQ8’s bredde med 39 mm og giver et lavere, aggressivt udtryk. Sortlakere­de detaljer og store faelge er ekstraudst­yr.
Fotos: Daniel Bohnsen
Udbyggede skaerme øger Audi SQ8’s bredde med 39 mm og giver et lavere, aggressivt udtryk. Sortlakere­de detaljer og store faelge er ekstraudst­yr. Fotos: Daniel Bohnsen
 ?? ??
 ?? ?? Interiøret er laekkert udført i kvalitetsm­aterialer. Det er dog ulogisk at navigere rundt i menuerne på infotainme­ntsystemet­s to skaerme.
Interiøret er laekkert udført i kvalitetsm­aterialer. Det er dog ulogisk at navigere rundt i menuerne på infotainme­ntsystemet­s to skaerme.
 ?? ?? Sidespejle med aluminiums­look afslører SQ8 som en sportsligt orienteret Audi blandt kendere – den lever dog ikke helt op til arven.
Sidespejle med aluminiums­look afslører SQ8 som en sportsligt orienteret Audi blandt kendere – den lever dog ikke helt op til arven.
 ?? ?? Bagsaedet er ligesom resten af kabinen et rummeligt sted at opholde sig. Midtersaed­et har dog begraenset benplads grundet midterkons­ollen.
Bagsaedet er ligesom resten af kabinen et rummeligt sted at opholde sig. Midtersaed­et har dog begraenset benplads grundet midterkons­ollen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark