Jyllands-Posten

Ny Renault kan blive et hit i Danmark

Der er efterhånde­n rigtig mange elbiler med lang raekkevidd­e, men prisen følger som regel med. Det gaelder ikke for den nye Renault Scenic, der samtidig ligner et ret grundigt stykke arbejde.

- MALAGA CHRISTIAN SCHACHT Jyllands-Posten var inviteret til Malaga af Renault.

Ok, jeg har erkendt det for laenge siden. De fleste vil have en SUV, hvad enten det er en af de små med benzinmoto­rer, plug-in-hybriderne eller en af de fuldt elektriske. Og så kan man jo lige så godt forsøge at finde den mest komfortabl­e på markedet, for der findes ikke noget vaerre end en høj og stivbenet familiebil, hvor ingeniører­ne har forsøgt at gøre en SUV sportslig.

Det er bl.a. derfor, jeg er ganske begejstret for den nye Renault Scenic.

Her har skaberne modstået fristelsen til at indordne sig under de forventeli­ge og ofte mislykkede forsøg på at indsprøjte en følelse af sportsligh­ed gennem hårde undervogns­indgreb. I stedet har de med en målrettet og usvigelig dedikation forfulgt ét eneste mål: at gøre rejsen så ubesvaeret og behagelig som overhovede­t muligt.

Renault har inviteret til testkørsel af den nye bil, et par måneder før den lander herhjemme til maj. Den er blevet kåret til Årets Bil i Europa, ligesom det var tilfaeldet med den første generation Scenic i 1997.

Det mest åbenlyse er nok alligevel raekkevidd­en. Jeg kører udgaven med det store batteri på 87 kWh, som importøren forventer sig mest af, og allerede her scorer Scenic point. Der står 500 km på raekkevidd­emåleren, og her i omegnen af Malaga, hvor temperatur­en er omkring 22 grader, viser det sig faktisk at holde nogenlunde stik. Det er der ingen af konkurrent­erne, der kan stikke. Og 400 km om vinteren er bestemt også mere end godkendt.

Bilen er mere kompakt end flertallet af konkurrent­er med sin laengde på lige under 4,5 meter. Dermed er den omtrent på størrelse med f.eks. den ligeledes nye Peugeot e-3008 og den kommende Ford Explorer, men noget mindre end Tesla Model Y og Skoda Enyaq.

Smag og behag er forskellig, men efter medtrafika­nternes reaktion at dømme er der ingen tvivl om, at Renault har haft en yderst heldig hånd med det naermest klassiske, men alligevel moderne design, der trods alt får den til at skille sig lidt ud fra alle de andre elektriske SUV’er.

Behagelig langtursbi­l

Mens vi snor os langs N-340-motorvejen op nordpå, åbner der sig et tableau af det azurblå Middelhav, der straekker sig ud mod horisonten, en uendelig palet af blå nuancer, der danser i sollyset. Højre side af vejen tilbyder en kontrastfy­ldt udsigt over en mosaik af middelhavs­flora; vild rosmarin, lavendel og tidsler klamrer sig til det klipperige terraen.

På sin vis passer den behagelige elbil perfekt til turen.

Forsaedern­e er gjort ekstra bløde og behagelige, så de understøtt­er fjedre og støddaempe­re, der alle er sat op til at gøre kørslen så behagelig som muligt.

Man svaever på gammeldags fransk maner over ujaevnhede­r, og den halvstore SUV sluger fartbump, som var de en frisk omgang moules frites, så vognen vugger frem og tilbage, alt efter om man bremser eller accelerere­r.

Og så har Renault fundet en smart løsning på de obligatori­ske fartalarme­r, hvor man simpelthen forprogram­merer en knap, så man blot trykker på den og dermed slår alarmen fra.

Hvis vejen bugter sig, bliver man dog bedt om at saenke farten en anelse, for familiebil­en er ikke skabt til sjov i gaden, selvom den bestemt er velkørende. Det maerker vi tydeligt, da vi forsøger os med et par små fraekke manøvrer på en snoet vej. Den kvitterer med et lille hyl fra forhjulene, og ja, bilen er i lighed med hovedkonku­rrenten fra Peugeot forhjulstr­ukket.

Det er en billig løsning, men ikke noget, der øger dynamikken i køreegensk­aberne. Så laenge du ikke forsøger at køre race, er Scenic dog en naturlig, let kørende elbil at køre med et fornuftigt gearet og velvaegtet styretøj. Og dermed passer den godt ind i fortaellin­gen om alle de forrige generation­er Scenic, der nok kørte på benzin eller diesel, men også var komfortabl­e langtursbi­ler.

I modsaetnin­g til 3008 eller flertallet af konkurrent­erne er der ingen mulighed for en firehjulst­rukken udgave.

»Vores kunder går isaer efter lang raekkevidd­e, og her passer det bedst med en enkelt motor,« lød det fra en talsmand under praesentat­ionen.

Imponerend­e raekkevidd­e

Oui, oui, bilen er samtidig lettere end de fleste af konkurrent­erne, og det bidrager til, at det ikke er nødvendigt med så meget motorkraft, og udløser også en vis nøjsomhed med strømmen.

Prisen starter ved 309.990 kr., men det er med 430 km raekkevidd­e og begraenset udstyr. Start derfor dine Scenic-overvejels­er med Techno, der har det store infotainme­ntsystem, man ikke har lyst til at undvaere. Den mest relevante model er med det store batteri, og så er prisen rimelige 364.990 kr.

Den lidt mere sportsligt udseende Esprit Alpine koster en halv snes tusinde kr. ekstra, mens toppen er Iconic til 384.990 kr. Her får man meget for pengene med et førersaede, der tilbyder massagefun­ktion, et lydsystem fra Harman Kardon samt saedebetra­ek i kunstlaede­r.

Som i alle elbiler, der er konstruere­t til at vaere fuldt elektriske fra start, giver platformen et fladt gulv. Og Renault har også fået mest muligt ud af det og skabt en luftig følelse i kabinen.

Som et ekstra krydderi i den franske løgsuppe kommer interiøret.

Det ville ikke vaere et moderne bilinteriø­r uden en raekke skaerme, men Renault har ikke så overrasken­de hentet det vellykkede cockpitdes­ign fra lillebror Megane. Interiøret har aldrig vaeret bedre bygget i en Renault, og de to skaerme på 12,3 tommer hver fungerer godt. De arbejder med software fra Google, og kombinatio­nen med Renaults egne systemer er effektiv.

De indbyggede Google Maps og Siri-stemmeassi­stent er geniale, ikke kun fordi de er intuitive at bruge, men også fordi de automatisk giver dig et ret praecist skøn over, hvor meget batteriopl­adning du vil have tilbage, når du kommer til din destinatio­n. Oven i det er der Android Auto og trådløs Apple Carplay, hvilket gør dette til den bedste softwarepa­kke i klassen.

Heldigvis har Renault også bibeholdt en stribe klassiske knapper under skaermen, bl.a. til klimaanlae­gget. Merci beaucoup. Og så virker elbilen generelt godt bygget og med mere gedigne materialer end i flere af konkurrent­erne (tag den, Volkswagen). Der er et lille rum til kabler under bagagerums­gulvet, men du behøver ikke at kigge under motorhjelm­en efter opbevaring: Det er her, bilens nye letvaegtse­lmotor bor.

Effektiv hjemmeladn­ing

Den nye Scenic deler den fabelagtig­e 22 kWombordla­der med Megane, og finder man de mange nye ladestande­re i det offentlige rum, der kan levere så meget power, så halveres ladetiden. Kaempe ros for den del.

Historien om lynladning på farten er vel som forventet med 130 kW eller 150 kW i udgaven med det store batteri. Renault lover en effektiv ladekurve, så det må vi få testet efter, men en tid fra 10-80 pct. på 40 min. er dog alt for langsomt, selvom batteriet er temperatur­styret (både køl og varme), hvilket gør, at hurtigladn­ing forbliver effektiv.

Omme på bagsaedet føler man sig naermest hensat til en lounge hos Air France. Der er virkelig god plads, og der er friskluftd­yser mellem forsaedern­e. Adgangen er fremragend­e, da bagdørene åbner i en usaedvanli­g stor vinkel. Og så forkaeler Renault de rejsende bagi med et midterarml­aen, der naermest har to små arme, der så kan holde en telefon eller en lille iPad. Og der er friskluftd­yser deromme også.

Bagagerumm­et virker meget stort og dybt, selvom det slet ikke er på niveau med de største i klassen som f.eks. Tesla Model Y og Skoda

Enyaq, og så skal man leve med en meget høj laessekant. Der er mulighed for at traekke op til 1.100 kg efter sig på traekkroge­n.

Konklusion

Ok, det virkelig overrasker mig, at Renault fastholder beslutning­en om at integrere gearvaelge­ren som en stilk naer rattet, saerligt når der direkte under findes en vippearm til vinduesvis­kerne og endnu en lille arm til at styre radioen en smule laengere nede. Dette layout indbyder til en vis grad af forvirring, men det dog er langtfra symptomati­sk for den generelle oplevelse, jeg har haft: Dette er uden tvivl den bedste Renault i mange år og kan meget vel vaere en ny bestseller.

 ?? ?? Der er virkelig god plads på bagsaedet, og topmodelle­rne har et smart midterarml­aen, der også fungerer som telefon- og tablethold­er.
Der er virkelig god plads på bagsaedet, og topmodelle­rne har et smart midterarml­aen, der også fungerer som telefon- og tablethold­er.
 ?? ?? Instrument­braettet i den nye model praesenter­er to imponerend­e 12-tommers skaerme, der er udstyret med det avancerede Google Automotive-operativsy­stem.
Instrument­braettet i den nye model praesenter­er to imponerend­e 12-tommers skaerme, der er udstyret med det avancerede Google Automotive-operativsy­stem.
 ?? ?? Bilen har samme type platform som lillesøste­r Megane, men er udvidet med laengere akselafsta­nd.
Bilen har samme type platform som lillesøste­r Megane, men er udvidet med laengere akselafsta­nd.
 ?? ?? Bilens design er yderst vellykket, og bagagerumm­et tilbyder en generøs og dyb opbevaring­skapacitet på op til 545 liter.
Bilens design er yderst vellykket, og bagagerumm­et tilbyder en generøs og dyb opbevaring­skapacitet på op til 545 liter.
 ?? ?? Den nye Renault Scenic udmaerker sig isaer ved den lange raekkevidd­e og det høje komfortniv­eau, viser den første prøvekørse­l. Fotos: Renault
Den nye Renault Scenic udmaerker sig isaer ved den lange raekkevidd­e og det høje komfortniv­eau, viser den første prøvekørse­l. Fotos: Renault

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark