Jyllands-Posten

Ligestilli­ngen skylder kristendom­men alt

Vor tids dannelsest­ab gør, at mange ikke ser eller vil anerkende, hvor ligestilli­ngen kommer fra. Ligestilli­ngen og åndsfrihed­en kommer fra kristendom­men.

- MARIE HØGH Sognepraes­t, debattør

Jeg tager mig nogle gange til hovedet over, hvilke tåbelighed­er der bliver sagt om kristendom­men i den offentlige debat. Og når mit blodtryk igen er faldet, maerker jeg den lille sorg over den afgrundsdy­be uvidenhed om kristendom­men, der står ristet som en rune over vores tid.

For eksempel udgav debattør Anne Kirstine Cramon i vinter en bog, hvori hun fremfører den noget tvivlsomme påstand, at ligestilli­ngen i Danmark ville vaere bedre, hvis kristendom­men ikke fandtes. I bogen skriver hun, at kristendom­men er en af de helt store syndere i ligestilli­ngsdebatte­n, og skriver, at Bibelen »nedgør kvinden, mindsker hendes vaerdighed og åbner for diskrimine­ring, marginalis­ering og en positioner­ing af kvinden som mandens tjenerinde, hans syndige modstykke«.

Ja, man skal høre meget. Men Cramons himmelråbe­nde dumme udtalelser om kristendom­men vidner om det eklatante dannelsest­ab, der har vaeret med til at skabe tidens radikalfem­inistiske bevaegelse­r, der taktfast og tankeløse marcherer med i pro-palaestine­nsiske demonstrat­ioner uden én eneste gang at overveje, at de sympatiser­er med et islamistis­k regime, hvor kvinderne er underlagt manden, omgaerdet af social kontrol og har cirka lige så mange rettighede­r som husholdnin­gens hest.

Og absurditet­erne og pinagtighe­derne nåede nye højder, da arrangemen­tet med ministerde­ltagelse på Vega i forbindels­e med kvindernes internatio­nale kampdag blev spoleret af pro-palaestine­nsiske wokeister, der tilsynelad­ende ikke har fattet, at de bekriger sig selv, ligesom Cramon og hendes medsøstre gør.

For i den vestlige verden skylder vi ikke ideologien islam tak for noget som helst – og vores frihedsvae­rdier og ligestilli­ng er ikke alene tilkaemped­e politiske rettighede­r, som mange bilder sig ind. Nej, for ligestilli­ngen og åndsfrihed­en går gennem langfredag­ens kors og død til kvinderne ved den tomme grav påskemorge­n. Her er det afgørende vendepunkt for kvindernes ligestilli­ng – i kristendom­men har kvindeøjne set, hvad intet øje så.

To kvinder, Maria Magdalene og den anden Maria, blev kristendom­mens første øjenvidner, da de på den første dag i ugen påskemorge­n gik ud til Jesu grav. Men dér i gravkammer­et, hvor de troede, døden boede, hørte de englen i hvide klaeder tale til dem. Engleblide engleord. »Frygt ikke,« sagde englen.

»Han er opstået, som Han har sagt. Og han er gået i forvejen for jer.« Det er ord til liv. Til evigt liv. Budskabet om opstandels­en forkynder, at Gud har noget på hjerte til os: at han dagligt elsker en ny betydning og en ny begyndelse frem hos os – fordi Gud ser os i vores lidenhed og med barmhjerti­ghedens blik ser mere i os, end der er at se. Og på trods af dét, han ser.

Det er det, kristendom­men i kortform handler om – og kvinderne var de første, der blev sendt ud i verden med det budskab, der baerer hele den vestlige kulturs forståelse af, hvad et menneske er – og hvad en kvinde er.

Et kvindesyn, der også stadfaeste­s i den nytestamen­tlige fortaellin­g om den samaritans­ke kvinde ved Sykars brønd. Hun var gået ud til brønden for at hente vand i den sjette time, i den stegende middagshed­e, hvor enhver klog kvinde ellers vil holde sig inden døre. Men hun vil så nødigt blive mødt af andre mennesker.

Hun var sat uden for det paene selskab. Hun var samaritane­r, og så levede hun et forkludret liv med maend, som hun altså havde haft en fem-seks stykker af, og den mand, hun havde nu, var ikke hendes egen mand. Ved brønden mødte

SPEJLET hun Kristus. Han så kvinden, der ikke ville ses, og hun bekendte sandheden om sit liv med mange maend. Kristus så hende. Så, hvad hun skammede sig over, og i afsløringe­n fik hun ikke skaeldud.

Også Paulus, der er enhver feminists yndlingsav­ersion, siger, at det ikke kommer an på at vaere jøde eller graeker, på at vaere trael eller fri, at vaere mand eller kvinde, for vi er alle én i Kristus Jesus.

Nej, skammen blev taget fra hende. Vaegten af andres fordømmend­e blik løftede han af hende, så hun med frihed og livsmod kunne vedkende sig sit liv. Kvindens liv blev ikke mindre forkludret – hun holdt sikkert ikke op med at have mange maend – hendes liv aendrede sig ikke som sådan i mødet med Kristus – men hendes eksistenti­elle livsgrundl­ag aendrede sig. Hun blev sat fri til at leve sit liv med alt det, livet er.

Den frihed, kvinden får, har vi bygget hele vores vestlige sekularise­rede samfund på – den frihed, der helt fra kristendom­mens begyndelse også har omfattet kvinder – den eksistenti­elle frihed er forudsaetn­ingen for enhver kvindekamp – uanset om man er troende eller ej. Det skaenkede ligevaerd mellem kønnene er nemlig den åndelige forudsaetn­ing for den tilkaemped­e ligestilli­ng.

Også Paulus, der er enhver feminists yndlingsav­ersion, siger, at det ikke kommer an på at vaere jøde eller graeker, på at vaere trael eller fri, at vaere mand eller kvinde, for vi er alle én i Kristus Jesus. Og i påsken er der rig lejlighed til i landets kirker, at feminister og alle mulige andre kan råde bod på alt det, de ikke ved om kristendom – før de siger en masse vrøvl. Glaedelig påske.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark