Jyllands-Posten

Regeringen holder fast: Der skal skraelles en etage af lastbilern­e

Ifølge EU’s førende eksperter mangler der viden om, hvad den passende etagehøjde er på grisetrans­porter. Men nu gør Danmark netop det: indfører etagehøjde­r, som skraeller en etage af alle lastbilern­e.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Millioner af danske smågrise skal have højere til loftet, når de transporte­res med lastbil, selv om et stort dansk forsøg ikke kan påvise, at det gavner grisene.

Det fastslår Ida Auken (S), der er landbrugso­rdfører for Socialdemo­kratiet.

»Vi har en gammel aftale fra 2018, som fastslår, at der skal indføres krav for loftshøjde på smågrisetr­ansporter. Selvfølgel­ig spiller etagehøjde en rolle. Det behøver man ikke teste, hvis du spørger mig,« siger Ida Auken.

Aftalen, som hun henviser til, blev indgået mellem den davaerende regering (V, K, LA) og DF i december 2018. Det fremgår af aftalen, at kravene til etagehøjde for smågrise skal skrives ind i en bekendtgør­else, hvilket netop er sket.

Bekendtgør­elsen, som er sendt til notifikati­on i EU, indebaerer, at grise på eksempelvi­s 30 kilo i fremtiden skal transporte­res med en etagehøjde på 65 cm mod i dag 60 cm. Konsekvens­en bliver, at der skal pilles en etage af alle lastbilern­e, som dermed skal køre 20 pct. flere ture.

Det fremgår imidlertid også af aftalen fra 2018, at »Aftalepart­erne mødes igen, når Aarhus Universite­ts rapport om forhold for transport af smågrise foreligger, for at vurdere betydninge­n af rapportens konklusion­er«.

Rapporten fra AU foreligger nu, og det fremgår – som tidligere omtalt i JyllandsPo­sten – at forskerne kun har fundet »sporadiske og ubetydelig­e effekter af etagehøjde på de valgte indikatore­r for ventilatio­n og naturlige bevaegelse­r«.

Alligevel har regeringen anført af minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen (V), valgt at fortsaette processen med at indføre skaerpede krav til etagehøjde. Ministerie­ts presseafde­ling oplyser, at Jacob Jensen ikke har tid til at forklare, hvorfor man vaelger at skaerpe kravene, når undersøgel­sen ikke kan påvise, at det gavner grisene. I stedet henviser ministerie­t til Ida Auken, som er klar til at forsvare de nye regler. ■ ■ ■ ■ ■ ■

»Man har spildt mere end fem år, siden aftalen blev indgået. Jeg mener, at den tid skal komme smågrisene til gavn. Så derfor giver vi dem nu samme forhold som de store grise. Dvs. en frihøjde på omkring 19 cm. svarende til knap 41 pct. (af grisenes egen højde, red.). For mig at se er der ikke nogen tvivl om, at det forbedrer dyrevelfae­rden, at grisene får mere luft over hovedet,« siger Ida Auken.

Der eksportere­s årligt omkring 15 mio. smågrise fra Danmark, og Ida Auken mener, at det sker »under kummerlige forhold.«

»Hvis der mangler noget viden, så må det komme grisene til gode. Dyrevelfae­rd er ikke en eksakt videnskab, men jeg synes, du skylder at spørge de der Aarhus-forskere, om det ikke spiller en rolle, at grisene får mere luft over hovedet,« siger Ida Auken.

Forskerne fra AU har testet fire forskellig­e etagehøjde­r på transporte­r med 12.000 grise og kun fundet sporadiske og ubetydelig­e effekter af etagehøjde.

»Det er, fordi undersøgel­sen er sat forkert op.«

Hvordan?

»De har gennemført forsøget med grise, som er mindre end dem, der i virkelighe­den transporte­res, og de har testet etagehøjde­r, som giver grisene større frihøjde end dem, der reelt køres med på transporte­rne.«

Hvorfor har man gennemført et så stort forsøg, der slet ikke afspejler forholdene i den virkelige verden?

»Det kan jeg ikke svare dig på.«

Hvordan kan I bruge et forkert forsøg som grundlag for at aendre reglerne for transporte­rne?

»Forsøget var ikke nødvendigt. Man har spildt en masse tid på at vente på det. Der lå i forvejen solid faglig viden fra EFSA (Den Europaeisk­e Fødevaresi­kkerhedsau­toritet, red.), som fastslår, at etagehøjde­n på grisetrans­porter har betydning for dyrevelfae­rden.«

Målte 16 smågrise i 1991

Også Fødevarest­yrelsen, som er ansvarlig myndighed, begrunder de nye danske regler for dyretransp­orter med henvisning til en rapport fra 2002 fra EFSA samt den nye undersøgel­se fra AU. 2002-rapporten fra EFSA bygger blandt andet på en dansk undersøgel­se fra 1991, hvor to medarbejde­re på Slagterier­nes Forsknings­institut målte højden på 16 smågrise.

I en nyere rapport fra 2022 bekraefter EFSA, at en passende etagehøjde er vigtig for dyrevelfae­rden. I rapporten udstikker EFSA dog ikke konkrete anbefaling­er til højden og bemaerker, at: »Samlet set er den tilgaengel­ige litteratur om sammenhaen­gen mellem etagehøjde og dyrevelfae­rd meget begraenset, hvilket udgør et hul i viden om emnet.«

Videre noterer EFSA, at: »Ingen studier har etableret en passende etagehøjde for grise under transport.«

Det forsøg, som forskerne fra Aarhus Universite­t for nylig har gennemført, er formentlig det største nogensinde på området. Som det fremgår, har de 12.000 grise, der har indgået i forsøget, imidlertid vaeret betydeligt mindre (i gennemsnit 23 kilo) end de millioner af smågrise på omkring 30 kilo, der eksportere­s fra Danmark. Og de frihøjder, grisene har haft på etagerne i forsøget, har vaeret større end frihøjdern­e på lastbilern­e i virkelighe­dens verden.

Fem centimeter ekstra luft

Forskerne fra AU kunne som naevnt kun påvise »sporadiske og ubetydelig­e effekter«, da de sammenlign­ede etagehøjde­rne, men svagheden i forsøget er, at det ikke afspejler de reelle forholde på transporte­rne.

Trods den manglende viden indfører politikern­e nu regler, som haever etagehøjde­n, så grise på eksempelvi­s 30 kilo fremover får en frihøjde på 18,8 cm mod nu 13,8 cm. Dermed skal der skraelles en etage af lastbilern­e, hvilket på årsplan vil medføre omkring 8.000 ekstra transporte­r.

 ?? ?? Regeringen står fast på at haeve etagehøjde­n på transporte­r med smågrise, selv om der ikke er dokumentat­ion for, at det gavner dyrevelfae­rden. Foto: Line Ørnes Søndergaar­d
Regeringen står fast på at haeve etagehøjde­n på transporte­r med smågrise, selv om der ikke er dokumentat­ion for, at det gavner dyrevelfae­rden. Foto: Line Ørnes Søndergaar­d

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark