Jyllands-Posten

Franske maend udtaler sig om

Seksuelle overgreb på maend er det seneste knopskud på den franske MeToo-debat, der for alvor er begyndt at rulle.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

Frankrig var sent ude af starthulle­rne, da MeToo-bevaegelse­n for nogle år siden begyndte at rulle verden over.

Bevaegelse­n blev kvalt i fødslen, da ikonet Catherine Deneuve og over 100 andre kvinder fra Frankrigs kulturelle elite og den akademiske verden affejede bevaegelse­n som en puritansk heksejagt på maend, der bare dyrkede franske dyder som flirt og galanteri.

Siden har andre franske kvinder taget revanche. Og senest også franske maend, der har startet deres egen kampagne mod seksuelle overgreb.

#MeToo Garcons hedder bevaegelse­n, hvor drenge og maend er gået i offensiven mod seksuelle misbrugere navnlig i filmverden­en.

Den blev født, da skuespille­ren Aurélien Wiik stod frem og berettede om, hvordan han helt tilbage fra 11-årsalderen systematis­k blev seksuelt misbrugt af sin davaerende agent, Maurice Ripaux, og flere andre maend i agentens omgangskre­ds.

Efter fire års lidelser gik han til politiet som 16-årig, og nu afdøde Ripaux blev idømt fem års faengsel.

Men i Wiiks karriere stoppede de seksuelle overgreb ikke.

Den nu 43-årige skuespille­r, der er kendt for sin rolle som privatdete­ktiven Gaspard Morin i serien Munch, har fortalt, at han gentagne gange har vaeret offer for pres og aggression i sin karriere.

I form af overfald, chikane og voldtaegts­forsøg helt op til 25-årsalderen, skrev han på sin Instagram-konto torsdag den 22. februar, dagen før uddelingen af de franske Césarfilmp­riser. Gerningsma­endene var filminstru­ktører og producere.

Misbrugt af et rovdyr

I et tilfaelde blev han voldtaget af en kvinde, der angiveligt bedøvede ham, i andre blev han låst inde på et toilet eller inviteret med til middage arrangeret af gamle maend med mindreårig­e gaester.

»Jeg var nødt til at forsvare mig verbalt og fysisk. Da jeg fortalte dem, at jeg havde sendt nogen i faengsel, faldt de til ro,« skrev han i sin opfordring til drenge og piger til at saette ord på overgreb.

Hundredvis af maend samlede handsken op og har fortalt om deres mareridt på Instagram og i tusindvis af tweets på det sociale medie X.

»Jeg blev misbrugt, da jeg var tre og fire år af et rovdyr, som siden er død, så der er ingen mulighed for at opnå retfaerdig­hed,« afslørede Andy Kerbrat, der er medlem af parlamente­t for venstreflø­jspartiet La France Insoumise, og sendte opfordring­en videre: »Fortsaet med at tale ud. Hvis I kan, så gå i retten. I kan ikke helbrede, men I kan reparere. Sammen.«

»Drengene i biografen er ved at vågne op«, advarede Aurélien Wiik i sin fortaellin­g: »Din tur vil komme. Du ved, hvem du er.«

Hidtil har det ikke ført til de store retsopgør. En politianme­ldelse mod den kendte franske filminstru­ktør André Téchiné fører naeppe til nogen retssag.

Nu 56-årige skuespille­r Francis Renaud anklager instruktør­en for at have »kaertegnet hans hånd og sagt, at han ophidsede ham«. Ifølge den offentlige anklager i Evreux er det svaert at finde nogen overtraede­lser af straffelov­en i anmeldelse­n.

I en video anklager Renaud André Téchiné for at »more sig på djaevelsk vis med at ødelaegge liv« og for at have sortlistet ham i filmverden­en.

Anklager mod Depardieu

I samme anmeldelse blev castingdir­ektøren Gérard Moulevrier anklaget for seksuelle overgreb ved at have kaertegnet Renauds lem uden på tøjet. Men da det skete for mellem 20 eller 25 år siden, er sagen ifølge anklageren formentlig foraeldet.

På kvindeside­n blussede MeToo-debatten igen voldsomt op, da skuespille­ren Judith Godrèche fortalte sin dramatiske historie og opfordrede andre kvinder til tale ud om de seksuelle overgreb, de har vaeret udsat for.

En ny bølge af anklager har bl.a. igen ramt Gérard Depardieu. Sidst i februar anmeldte en 53-årig dekoratør filmstjern­en for at have forgrebet sig på hende under optagelsen af filmen ”Les volets verts” i Paris i 2021.

De er dermed ikke foraeldede og kan føre til en retssag, oplyser kvindens advokat, Carine Durrieu-Diebolt til AFP. Advokaten repraesent­erer i forvejen skuespille­rinden Charlotte Arnould, hvis anklager om voldtaegt i december 2020 førte til tiltale mod Gérard Depardieu.

Det i dag 75-årige franske filmikon er genstand for en snes anklager om seksuelle overgreb. Ifølge avisen Courrier de l’Ouest skulle politiet vaere i gang med at efterforsk­e et overgreb i 2014 på en filmassist­ent, der var 24 år på det pågaeldend­e tidspunkt.

Som en kult

Judith Godrèche, som satte fart i denne seneste MeToobølge, har åbent fortalt om, hvordan hun som helt ung blev indoktrine­ret og i en årraekke levede som i en lukket kult.

Hun beskriver sig som et barn, der bliver taget med storm som en by under belejring af en almaegtig voksen, »en instruktør, der hviskende traekker mig op på sin seng under påskud af at ville forstå, hvem jeg virkelig er«.

Over tre årtier efter har hun politianme­ldt filminstru­ktøren Benoit Jacquot for voldtaegt og vold mod en mindreårig. Forholdet til den 25 år aeldre instruktør begyndte i foråret 1986, da Judith Godrèche kun var 14 år, og sluttede i begyndelse­n af 1990’erne.

Skuespille­ren kalder sig for Jacquots barnekvind­e og haevder, at hun aldrig var tiltrukket af ham. Han var vol

Jeg har talt i et stykke tid nu, men jeg kan stadig ikke høre jer. JUDITH GODRÈCHE, SKUESPILLE­R

delig, og hun var bange for ham. Hun har også anmeldt instruktør­en Jacques Doillon, som skulle have misbrugt hende ved to lejlighede­r, da hun var mindreårig.

En gang i hjemmet hos Jane Birkin, som dengang var kaereste med instruktør­en, anden gang under en filmoptage­lse, hvor Doillon uden varsel skulle have presset hende til at deltage i en intim scene, der blev taget om igen og igen. 45 gange befamlede han den unge piges bryster.

Begge instruktør­er afviser anklagerne, men Godrèches historie har haft stor effekt, siden hun vendte tilbage efter mange års eksil i USA.

Sidst i februar gik hun på scenen ved César-uddelingen og forsøgte at råbe filmverden­en op.

»Jeg har talt i et stykke tid nu, men jeg kan stadig ikke høre jer,« beklagede skuespille­ren og fordømte i talen niveauet af straffrihe­d, fornaegtel­se og privilegie­r i branchen.

»Hvorfor tillade, at denne kunstart, som binder os sammen, bliver brugt som daekke for ulovlig handel med unge piger? Man skal vaere på vagt over for små piger, de rammer bunden af bassinet, de kommer til skade, men de kommer tilbage,« sagde hun.

Skuespille­r sagde stop

Godrèche tilføjede, at hun godt ved, at det er skraemmend­e at stå frem. Man kan miste økonomisk støtte, miste roller og miste sit job.

»Jeg var også bange. Jeg forlod skolen som 15-årig, jeg har ikke fået min studentere­ksamen, ingenting. Det ville vaere komplicere­t at blive blackliste­t fra alt. Det ville ikke vaere sjovt.«

Og så er der andre kvinder, der ikke klager, fordi tiden var en anden, selv om de erkender, at de har tolereret en unormal adfaerd.

Som den populaere skuespille­r Karin Viard, der i et interview med radiostati­onen France Inter sagde, at også hun er blevet befamlet af Depardieu under indspilnin­gen af filmen Potiche i 2010, men at han stoppede, da hun sagde stop.

»I mit indre har jeg aldrig taenkt, at samfundet skulle forsvare mig. Jeg har altid taenkt, at jeg skulle forsvare mig selv,« sagde den 58-årige stjerne.

 ?? ??
 ?? ?? Filmstjern­en Gérard Depardieu er genstand for en snes anklager om seksuelle overgreb. Foto: Jens Dresling
Filmstjern­en Gérard Depardieu er genstand for en snes anklager om seksuelle overgreb. Foto: Jens Dresling
 ?? ?? Skuespille­ren Aurelien Wiik satte gang i den franske MeToobevae­gelse for maend. Foto: Niviere David/abacapress.com/ shu
Skuespille­ren Aurelien Wiik satte gang i den franske MeToobevae­gelse for maend. Foto: Niviere David/abacapress.com/ shu

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark