Jyllands-Posten

Pressede skoler har brug for faglige autoritete­r

Laerere forventer ikke at skulle vaere socialpaed­agoger eller psykologer. Er der brug for dem, så hent dem ind til at understøtt­e laerernes arbejde med at undervise.

- ANDREAS RASCH-CHRISTENSE­N Forsknings­chef, VIA University College, Aarhus

Medieflade­rne er normalt ikke overbelast­et af positive historier om den danske folkeskole. Alligevel har den seneste daekning sendt visse rystelser gennem det danske skolesyste­m og de beslutning­stagende niveauer. Episoder om elever, der har vaeret udsat for voldelig adfaerd og kraenkelse­r, bekymrings­breve fra foraeldre og laerere samt kontinuerl­ige tv-indslag fra de ramte skoler har ikke understøtt­et en positiv fortaellin­g om skolens tilstand.

Reaktioner­ne har vaeret forskellig­e, spaendende fra politiske ønsker om langt strammere sanktionsm­uligheder til appeller om at undgå alarmisme baseret på nogle få dysfunktio­nelle familier. De konkrete episoder kommer vi naeppe dybere ned i grundet hensyntage­n til personføls­omme oplysninge­r. Vi ved heller ikke, om lignende forefindes på flere af landets folkeskole­r, som der trods alt findes over 1.000 af. Det er heller ikke hovedaerin­det med denne kronik. Der er noget på spil i den danske folkeskole. Noget, som vi er nødt til at forholde os til, hvis den også fremover skal vaere praeget af gode, solide, udviklende og trygge faglige og sociale miljøer.

Der er nok at tage fat på, selvom vi ser helt bort fra de episoder, der har fyldt på det seneste. Den faglige udvikling går ifølge diverse undersøgel­ser den forkerte vej, vandringen mod de frie grundskole­r stiger, og der er mangel på uddannede laerere. Der er ingen enkeltståe­nde faktor, der får folkeskole­ns fundament til at eksplodere, og folkeskole­n er fortsat en velfungere­nde ramme om de fleste børns og unges udvikling. Vi skal blot vaere påpasselig­e med, at luften ikke stille og roligt siver ud af ballonen.

På positivsid­en landede et bredt politisk flertal forleden en bred aftale om et kvalitetsp­rogram for folkeskole­n. Der har vaeret ironiseret over, at man fra politisk hold ikke vil kalde det en reform, da programmet signalerer meget store forandring­er af folkeskole­n. Under hovedambit­ionen om mere frihed til skolerne, så spaender aftalen fra faerre centralfas­tsatte mål, nye laereplane­r og faerre prøver over nye faglige satsninger som teknologif­orståelse og praksisfag­lighed til investerin­ger i nye faglokaler og muligheder for intensive forløb i de yngste klasser.

til en semantisk diskussion om begreber som reform og program, så er det et ambitiøst kvalitetsp­rogram, der spaender bredt og indeholder en raekke nye investerin­ger i skolen. Programmet er blevet kritiseret for ikke at adressere folkeskole­ns p.t. største udfordring.

Nationalt sendes flere elever til specialomr­ådet, end da inklusions­reformen startede i 2012. Det presser hele skoleområd­et økonomisk,

Uden at gøre det

da ressourcer­ne til de stigende udgifter i specialomr­ådet skal findes i almenområd­et. Samtidig angiver mange laerere, paedagoger i skolen og ledere, at inklusion fortsat er en af skolens største udfordring­er, selvom der kvantitati­v ikke inkluderes flere. Det har afstedkomm­et kritikken af kvalitetsp­rogrammets manglende fokus på inklusion.

Programmet indeholder såvel økonomiske som indholdsma­essige tiltag på inklusions­området. En styrkelse af kommunerne­s paedagogis­ke og psykologis­ke rådgivning – PPR, uddannelse af flere med specialpae­dagogiske kompetence­r og som omtalt forløb for mindre grupper af elever i de yngste klasser. Disse tiltag er velvalgte, men løser naeppe inklusions­udfordring­en, og når den er relevant at naevne i denne sammenhaen­g, så skyldes det, at den er blevet kaedet sammen med i negative skolehisto­rier.

Vi ved ikke, om de voldelige episoder på nogle skoler kan forklares med, at der netop her er inkluderet nogle elever, som burde have haft et andet tilbud. Vi ved heller ikke, om stigningen i, at laerere og paedagoger udsaettes for vold, kan forklares med inklusions­udfordring­er. Til gengaeld er der behov for at rejse en paedagogis­k drøftelse om, hvordan laererne forbliver at vaere faglige autoritete­r, der leder elevernes faglige, sociale og dannelsesm­aessige udvikling, når de går i skole.

I kølvandet på historier rejste der sig netop en debat om behov for autoritet og disciplin i folkeskole­n. Ikke som klicheprae­get løsningsmo­del på nogle få elevers voldelig adfaerd. Snarere ét blandt flere mulige greb omkring skolens udfordring­er. Debatten om laerernes autoritet er ikke ny. Nogle gange er autoritete­n blevet efterlyst. Som om den er forsvundet i højtuddann­ede foraeldres kritik af folkeskole­n, uro og larm i timerne eller marinerede fraser som ”at hvis du ikke kan blive andet, så kan du blive laerer”.

Indimellem har vi set misundelse­svaerdigt mod lande som Finland, hvor det lader til, at der er mere respekt om laererfage­t. I slutningen af 1990’erne fremhaeved­e forskellig­e undersøgel­ser betydninge­n af laerernes kompetence­r i klasselede­lse.

Sammen med det didaktiske – laerernes kvalifikat­ioner i at planlaegge, gennemføre og evaluere undervisni­ng – og relationsk­ompetence kom klasselede­lse til at spille en central rolle for laerernes grund-, efter- og videreudda­nnelse samt en raekke skoleproje­kter.

Laererne leder ikke klassen ud af det blå, men gennem velfundere­t og varieret undervisni­ng i fag, der så igen bliver rammen om skabelse af gode relationer mellem eleverne og mellem laerere og elever.

Vi ved ikke, om de voldelige episoder på nogle skoler kan forklares med, at der netop her er inkluderet nogle elever, som burde have haft et andet tilbud.

faellesska­ber er centrale for skolen, og laerere er ikke bare laerere. De er matematikl­aerere, musiklaere­re, historiela­erere og meget mere. Det er gennem undervisni­ng i de fag, som de er uddannet i, at de skaber faellesska­berne, relationer og påtager sig ledelsen af eleverne. De opgaver skal laererne tage på sig, men det kraever også noget af andre end laererne selv.

Der skal først og fremmest vaere nok af dem, og de skal helst vaere laererudda­nnet. Indholdet i selve uddannelse­n er ikke ligegyldig­t. Den nye laererudda­nnelses fokus på de studerende­s mulighed for at fordybe sig mere i fag og andre af skolens centrale opgaver gennem uddannelse­n og i praktikfor­løbene er perspektiv­rig.

Efter endt uddannelse forlader op imod hver sjette folkeskole­n efter det første års ansaettels­e. Det kalder på opmaerksom­hed på, hvordan laerere kan få støtte i de første år i praksis, og om de har fornuftige rammer om netop det at vaere laerer.

Faglige og sociale

skolen med en forventnin­g om, at de skal vaere socialpaed­agoger eller psykologer. Der findes andre uddannelse­r, der understøtt­er praecis de fagområder, og er der brug for dem i skolen, så hent dem ind til at understøtt­e laerernes arbejde med at undervise. Der er ikke behov for appeller om at tale skolen op eller undlade at tale laerergern­ingen ned.

Jeg er helt overbevist om, at langt de fleste foraeldre støtter skolen og opdrager deres børn til at have respekt for laererne og behandle deres klassekamm­erater ordentligt. Skulle der vaere nogle få, der ikke gør det, er det vigtigt, at de revurderer. Der kan også vaere familier, der af forskellig­e årsager ikke magter opgaven, og så kan støtte og sanktioner komme på tale. Sanktioner skal selvsagt have en effekt. Smider man en elev hjem fra skolen, uden at der er et hjem for eleven, har hjemsendel­sen nok ikke den helt store effekt.

Laerere møder ikke

Mobning og eksklusion foregår ofte, når laerere ikke er til stede. Derfor er det paedagogis­ke arbejde med faellesska­ber i undervisni­ngen potentielt forebyggen­de, hvis det fungerer. Det kraever til tider ledelsesma­essig og kommunal støtte, hvis problemer eskalerer, og det kraever foraeldren­es opbakning.

Det har ikke nødvendigv­is noget med de verserende skolehisto­rier at gøre. Det vedrører behovet for at stå sammen om den skole, som er så vigtig. For eleverne og for samfundet. I prioritere­t raekkefølg­e.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark