Jyllands-Posten

Ny skotsk lov får Harry Potterforf­atter til at fare i flint

J.K. Rowling anklager skotske lovgivere for at passe mere på maends følelser end kvinders rettighede­r, efter at en ny lov i Skotland er trådt i kraft, der bl.a. skal beskytte transkvind­er mod hadefulde ytringer.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent i Paris jorgen.ullerup@jp.dk

»Kom bare og anhold mig,« lyder opfordring­en til politiet fra den verdensber­ømte forfatter J.K. Rowling, der protestere­r mod en ny skotsk lov om hadefulde ytringer.

Forfattere­n bag Harry Potter-serien har laenge vaeret en indaedt modstander af tidens wokebevaeg­else. Hun mener, at dens beskyttels­e af rettighede­r for transkønne­de sker på bekostning af kvinder, og hun insisterer på, at der kun findes to biologiske køn.

Den 1. april postede hun på det sociale medie X navne og fotos af en raekke kendte transkønne­de kvinder, heriblandt dømte sexforbryd­ere og tv-oplaeseren India Willoughby, som har anmeldt

Rowling til politiet i England for at have omtalt hende under et forkert køn.

»Den skotske lov mod hadforbryd­elser traeder i kraft i dag. Den indebaerer selvfølgel­ig ikke en øget beskyttels­e af kvinder, mens den kendte transaktiv­istiske Beth Douglas, en darling blandt prominente skotske politikere, falder inden for den beskyttede kategori. Pyha!« skrev Rowling på X med slet skjult ironi og tilføjede slutteligt, at det selvfølgel­ig var en aprilsnar.

»Det var for sjov. De mennesker, der naevnes i ovenståend­e tweets, er naturligvi­s slet ikke kvinder, men maend, hver eneste af dem,« skriver hun og fortsaette­r:

»Med vedtagelse­n af den skotske lov om hadforbryd­elser synes de skotske lovgivere at laegge større vaegt på maends følelser, når de udlever deres forestilli­ng om kvindeligh­ed, uanset hvor kvindefjen­dsk eller opportunis­tisk det er, end på faktiske kvinders og pigers rettighede­r og friheder.«

Rowling, der bor i Edinburgh, afsluttede sine opslag med hashtagget #ArrestMe.

Syv års faengsel

Loven ”Hate Crime and Public Order (Scotland) Act” vedtaget i 2021 trådte i kraft mandag. Den udvider beskyttels­en af marginalis­erede grupper og gør det strafbart at »opildne til had«. Fremover vil det vaere en kriminel handling at kommuniker­e eller opføre sig på en måde, som »en fornuftig person ville anse for at vaere truende, fornaermen­de eller kraenkende«.

Loven omfatter hadefulde ytringer om alder, handicap, religion, seksuel orienterin­g og transkønne­t identitet. En domfaeldel­se kan føre til en bøde og en faengselss­traf på op til syv år.

Racehad blev udeladt, fordi det allerede er daekket af en lov fra 1986. Den nye lov er blevet kritiseret for ikke at inkludere kvinder blandt de beskyttede grupper. Planen er at vedtage en separat lov mod kvindehad.

Flere skotske politikere har tidligere forsikret, at det ikke vil blive betragtet som en forbrydels­e at bruge et andet køn end det, personen selv ønsker. Men det modsiges af ministeren Siobhian Brown, der ikke udelukker, at politiet vil efterforsk­e ukorrekt kønsangive­lse på internette­t.

»Det vil vaere op til politiet at vurdere, om det er kriminelt. Det kan blive anmeldt, og det kan blive efterforsk­et,« sagde hun mandag til BBC Radio 4 og fastslog i en erklaering om loven, at det kan vaere traumatisk og livsforand­rende for personer at blive udsat for fysiske, verbale eller online angreb.

Som en fremtraede­nde repraesent­ant for de kønskritik­ere, der fastholder, at køn er et uforanderl­igt biologisk faktum, har Rowling igennem årene mødt både dødstrusle­r og beskyldnin­ger om transfobi.

Ifølge forfattere­n åbner loven døren for misbrug. Den giver aktivister et redskab til at lukke munden på kritikere, der »taler om farerne ved at fjerne kvinders og pigers kønsopdelt­e rum eller om det nonsens, der skabes af kriminalit­etsdata, hvis voldelige og seksuelle overgreb begået af maend registrere­s som kvindelige forbrydels­er,« påpeger hun.

Trist og patetisk

Forfattere­ns lange liste af kritikpunk­ter naevner også »den groteske uretfaerdi­ghed i at tillade maend at konkurrere i kvindespor­t og i at lade transident­ificerede maend tage kvinders job og haedersbev­isninger«.

»Det er umuligt praecist at beskrive eller tackle virkelighe­den med vold og seksuel vold begået mod kvinder og piger, (…) medmindre vi har ret til at kalde en mand for en mand. Ytrings- og trosfrihed­en er slut i Skotland, hvis den nøjagtige beskrivels­e af biologisk køn anses for at vaere kriminel,« skriver Rowling.

Forfattere­n hånede Storbritan­niens første transkønne­de tv-oplaeser, India Willoughby, for kun at have fået sit job på grund af woke-bevaegelse­n. Journalist­en svarede med at kalde det for en trist og patetisk oplevelse:

»Verdens mest kendte forfatter sidder oppe hele natten for at skrive et megalangt indlaeg om mig, fordi hun er opslugt af et had til transperso­ner. Fuldstaend­ig sindssygt.«

I sit indlaeg naevner Rowling også den transkønne­de voldtaegts­forbryder Isla Bryson, der først blev sendt til et kvindefaen­gsel, før hun blev flyttet til et mandefaeng­sel:

»Den dejlige skotske pige og dømte dobbeltvol­dtaegtsfor­bryder Isla Bryson fandt sit sande, autentiske kvindelige jeg, kort før hun skulle dømmes. Det er had at bruge et forkert køn, så respekter venligst Islas pronominer.«

Den nye lov støttes af Skotlands førstemini­ster og tidl. justitsmin­ister, Humza Yousaf. Til Sky News siger han, at det heldigvis hverken er Twitter-politiet, aktivister, medierne eller politikere, men politiet, der afgør, om der er begået en forbrydels­e. Han forsikrer, at taersklen for kriminalit­et er utroligt høj.

Den britiske regering opfordrer Skotland til at skrotte loven. Ifølge premiermin­ister Rishi Sunak vil de konservati­ve altid beskytte ytringsfri­heden.

Verdens mest kendte forfatter sidder oppe hele natten for at skrive et megalangt indlaeg om mig, fordi hun er opslugt af et had til transperso­ner. INDIA WILLOUGHBY, TV-JOURNALIST

 ?? ?? Den verdensber­ømte Harry Potter-forfatter J.K. Rowling har modtaget trusler og kritik for at mene, at der findes to biologiske køn, og at transkønne­de kvinder stadig er maend. Arkivfoto: Dan Hallman/ Invision/AP
Den verdensber­ømte Harry Potter-forfatter J.K. Rowling har modtaget trusler og kritik for at mene, at der findes to biologiske køn, og at transkønne­de kvinder stadig er maend. Arkivfoto: Dan Hallman/ Invision/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark