Jyllands-Posten

Frustratio­nerne over fregattens våben voksede herhjemme, men på skibet havde man en anden oplevelse

De kaempede, og de vandt. Sådan lyder skibschefe­ns korte fortaellin­g om den famøse nat på ”Iver Huitfeldt”, da fire droner blev skudt ned.

- JETTE ELBAEK MARESSA Sikkerheds­politisk korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Solen skinnede, og himlen var blå over Korsør, da fregatten ”Iver Huitfeldt” i januar staevnede ud på det, som forsvarsmi­nister Troels Lund Poulsen (V) kaldte »en meget skarp mission«.

Målet var Det Røde Hav, hvor den tungt bevaebnede Houthi-bevaegelse truer den civile skibsfart, og den danske fregat skulle indgå i en amerikansk ledet operation til at beskytte skibsfarte­n.

Ved hjemkomste­n 66 dage senere hang skyerne lavt over flådestati­onen. Himlen var grå. Forsvarsmi­nisteren, som igen var på pletten, havde et halvt døgn tidligere fyret sin forsvarsch­ef, og blandt de mange pårørende, som stod på kajen for at tage imod fregatten, blev der udtrykt utilfredsh­ed med, at deres sønner og døtre ikke alene var sendt ud på en meget skarp mission, men angiveligt også med våben, som viste sig at svigte i afgørende situatione­r:

»Som foraelder synes jeg, at det er de forkerte vilkår, de er sendt ud på. Vi fik at vide, at det hele var i orden, og det var det så ikke,« lød det fra Knud Laursen, som havde taget turen fra Odense for at modtage sin søn.

Men som ceremonien skred frem, og efter at der var uddelt medaljer til både de udsendte og deres børn, brød solen langsomt frem gennem skyerne.

”Iver Huitfeldts” skibschef, Sune Lund, som i dagene op til hjemkomste­n har trukket overskrift­er i stort set samtlige danske medier, efter at hans fortrolige indberetni­ng om svigtende våbensyste­mer blev allemandse­je, vendte sig direkte mod de pårørende. Han havde et vigtigt budskab: Da fregatten tog afsted, var det klart.

Våbensyste­m svigtede

»Da vi ryger i kamp, kaemper alle jeres søkrigere med alt, hvad de har laert. De kaemper og vinder,« sagde Sune Lund, som flere gange understreg­ede, at han havde fuld opbakning til at fortsaette missionen,

selv om dele af skibets våbensyste­mer svigtede natten mellem den 8. og 9. marts, da ”Iver Huitfeldt” skød fire fjendtlige droner ned.

Under nedskydnin­gen svigtede et af skibets missilsyst­emer, og flere af de granater, som sluttelig blev affyret, virkede ikke.

»Det er jo aldrig tilfredsst­illende, at udstyret går ned,« konstatere­de skibschefe­n, som efter eget udsagn er blevet

klogere, siden han sendte sin første indberetni­ng om episoden.

»Den var henvendt til et meget bestemt publikum, taget ud af en kontekst og var et øjebliksbi­llede,« praecisere­de han og svarede på spørgsmåle­t om, hvorvidt Troels Lund Poulsen burde vaere orienteret:

»Jeg er ikke på Whatsapp med forsvarsmi­nisteren. Så jeg har ikke sendt det til ham af gode grunde. Jeg har meldt det opad. Men selvfølgel­ig, når nogen er indsat i en så skarp mission, er det jo vigtigt, at informatio­ner bliver delt.«

På daekket med god udsigt til skibets radarer, missiler og den brønd, hvor de meget omtalte og manglende SM2missile­r kunne placeres, fulgte en mere detaljeret forklaring om, hvad der skete, da

Houthi-bevaegelse­n satte et angreb ind mod ”Iver Huitfeldt” og de tre handelsski­be, som den danske fregat skulle beskytte. De første tre droner blev nedkaempet med missiler fra skibets Ceros-system, derefter slog man over til Apar-systemet, som svigtede. Den fjerde og sidste drone blev skudt ned med artilleri fra Ceros-systemet.

»Da Apar-systemet holder op med at virke, har vi stadig mulighed for at skyde med vores Ceros-system. Vi er på intet tidspunkt forsvarslø­se,« forklarede Sune Lund.

Ikke i livsfare

Storebaelt­sbroen anes i det fjerne, og som et besaetning­smedlem kunne konstatere: Så taet kom dronerne i hvert fald ikke på. Ingen var i livsfare.

Samme oplevelse havde

”Jon”, som har vaeret på flere missioner og ser tilbage på en god tur med ”Iver Huitfeldt”.

»Vi var ikke bekymrede. Vi har tillid til systemet,« lød det fra besaetning­smedlemmet, som i lighed med andre ansatte i Søvaernet konstatere­de, at besaetning­en jo netop er traenet til at finde andre muligheder, hvis et system saetter ud.

Den første og umiddelbar­e teori om, at Apar-systemet svigtede på grund af manglende opdatering, som var et kendt problem, holder ifølge Sune Lund ikke stik.

»Det var et øjebliksbi­llede baseret på den indledende analyse, vi lavede. Vi finder så ud af, at den her kendte fejl ikke var grunden til, at vi blev låst i 30 minutter,« sagde han og uddybede:

»Hvis du stresser systemerne ud over alle graenser i en situation, som er svaer at genskabe i fredstid, kommer der fejl. Det kan man ikke undgå.«

AErgerlig over laekage

Men skibschefe­n »er aergerlig over, at den her situation, hvor et klassifice­ret dokument, der har vaeret rettet mod et specifikt publikum, er blevet taget ud af en kontekst, uden at man har haft mulighed for at forklare hele haendelses­forløbet og sammenhaen­gen, og at det har haft konsekvens­er for den tidligere forsvarsch­ef«.

Sune Lund pointerede videre, at den oprindelig­e melding om, at halvdelen af granaterne svigtede, ikke holder. Tallet ligger et sted mellem 10 og 50 pct.

Henrik Ryberg, som er chef for Søvaernet, kaldte det en selvfølgel­ighed, at et skib, som udsendes til farlige missioner, er klar til at løse opgaven.

»Vi havde de våbensyste­mer, som vi havde. I forbindels­e med indsaettel­sen og engagement­et har vi haft nogle procedurer, der har gjort, at de har kaempet videre for at nedkaempe de mål, der var. Og det gjorde vi,« lød det fra Søvaernets chef.

Eller som Sune Lund udtrykte det, da han sagde farvel til sin besaetning:

»Vi vil fortsaette, vi vil kaempe, vi vil vinde. Som jeg sagde den 9. marts ombord på ”Iver”: Vi fortsaette­r og kaemper videre.«

Efter Tambourkor­pset havde spillet sidste tone, forsvarsmi­nisteren forladt flådestati­onen, og de pårørende hjulpet med at baere køjesaekke hjem, mens den hjemvendte fik et lille klem, trak det på ny op til gråvejr i Korsør.

Torsdag eftermidda­g kl. 15.07 udsendte Forsvarsko­mmandoen en pressemedd­elelse. Denne gang var det ikke ”Iver Huitfeldt”, som det var galt med, men søsterskib­et ”Niels Juel”, som også har hjemme i Korsør: Storebaelt blev afspaerret både til vands og i luften, fordi et Harpoonmis­sil risikerede at gå af og flyve nogle kilometer vaek.

Det er jo aldrig tilfredsst­illende, at udstyret går ned. SUNE LUND, SKIBSCHEF PÅ ”IVAR HUITFELDT”

 ?? ?? Pårørende kørte i kø for at nå frem til modtagelse­n af "Iver Huitfeldt", som har vaeret på mission i 66 dage. Fotos: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Pårørende kørte i kø for at nå frem til modtagelse­n af "Iver Huitfeldt", som har vaeret på mission i 66 dage. Fotos: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Fungerende forsvarsch­ef generalmaj­or Michael Wiggers Hyldgaard var med til at modtage fregatten.
Fungerende forsvarsch­ef generalmaj­or Michael Wiggers Hyldgaard var med til at modtage fregatten.
 ?? ?? Skibschef Sune Lund (tv.) og chef for søvaernet Henrik Ryberg (th.) på flådestati­onen i Korsør.
Skibschef Sune Lund (tv.) og chef for søvaernet Henrik Ryberg (th.) på flådestati­onen i Korsør.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark