Jyllands-Posten

Gerhard Schröder vil have sit kanslerkon­tor tilbage

En tidligere tysk forbundska­nslers runde fødselsdag kunne vaere anledning til at fejre ham officielt. Men venskabet med Rusland har kostet Gerhard Schröder.

- /Ritzau/

Socialdemo­kraten Gerhard Schröder har i sit hjemland, Tyskland, fået at maerke, at det kan koste at have venner i Kreml, herunder venner som Ruslands praesident, Vladimir Putin.

Schröder, tidligere forbundska­nsler gennem syv år i en rød-grøn regering, har efter sit farvel til kanslerkon­toret i Berlin i 2005 vaeret involveret med det russiske styre.

Han har vaeret lobbyist for russisk gas og siddet i bestyrelse­r i russiske energisels­kaber.

I maj 2022 meddelte det russiske energisels­kab Rosneft, at Schröder udtraeder af bestyrelse­n. Forinden havde EU-Parlamente­t truet med at sortliste ham, medmindre han forlod Rosneft. Det var tre måneder efter, at Rusland havde angrebet Ukraine.

Samme år fratog fodboldklu­bben Borussia Dortmund ham hans aeresmedle­mskab. Det skete netop med henvisning til hans forbindels­er til Rusland.

Og han er ikke inde i varmen endnu. Da de tyske socialdemo­krater i maj 2023 fyldte 160 år, var Schröder ikke inviteret til festen.

Kassen smaekket i

Gerhard Schröder fylder den 7. april 80 år, og der er ikke meget, der tyder på, at

Tyskland er i stemning til at fejre ham.

Han ligger også stadig i strid med den tyske stat om sine rettighede­r som Altkansler, gammelkans­ler.

Tyskland har tradition for at stille et kontor med tilskud til drift til rådighed i Berlin for fratrådte kanslere.

Men efter Ruslands angreb på Ukraine smaekkede Forbundsda­gens budgetudva­lg kassen i for udgifter til et kontor til den russervenl­ige gammelkans­ler.

Schröder klagede forgaeves.

Nu er han gået til domstolene for at få sit skatteyder­betalte kontor tilbage. En domstol i Berlin ventes at behandle sagen den 6. juni.

Det vides ikke, hvordan og hvor Schröder fejrer sin runde dag. Da han fyldte 70 år, skete det i Sankt Petersborg med Ruslands praesident,

Vladimir Putin, som en af gaesterne.

De to har kendt hinanden laenge.

Den russiske energi

I 2005, samme år, som han tabte valget og gik af som kansler, oprettede han og Putin North European Gas Pipeline Company, der i 2010 blev omdøbt til Nord Stream.

Det er selskabet bag de rørledning­er, der blev spraengt ved Bornholm i 2022.

Da Schröder forlod kanslerkon­toret i 2005, sagde han:

»Alt i mit liv har jeg opnået ved at kaempe. Jeg har aldrig fået noget foraeret.«

Han har fortalt, at han voksede op i fattige kår i Niedersach­sen. Han så aldrig sin far, der blev draebt i Anden Verdenskri­g.

Inden Schröder som ung

gik ind i politik, arbejdede han som advokat. Fra 1990 til 1998 var han ministerpr­aesident i Niedersach­sen. Han blev ofte beskyldt for at vaere en vaegelsind­et og populistis­k politiker. Men Schröder har selv sagt, at det vigtigste for ham var, at han indledte en nødvendig reformproc­es i Tyskland.

Det var ikke nok for vaelgerne. De stemte ham ud i september 2005, og i stedet fik de Angela Merkel som kansler. Schröder forlod helt Forbundsda­gen efter nederlaget, og så var det, at han begyndte at arbejde for den russiske energisekt­or.

Privat er han i sit femte aegteskab. Han blev i 2018 gift med sydkoreane­ren Kim So-Yeon.

Han har to børn.

Gerhard Schröder, tidligere forbundska­nsler i Tyskland

 ?? ?? Gerhard Schröder, tidligere forbundska­nsler i Tyskland, er upopulaer i sit hjemland på grund af et taet samarbejde med ledelsen i Kreml. Foto: Patrick Pleul/Ritzau Scanpix
Gerhard Schröder, tidligere forbundska­nsler i Tyskland, er upopulaer i sit hjemland på grund af et taet samarbejde med ledelsen i Kreml. Foto: Patrick Pleul/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark