Jyllands-Posten

Venner får lange faengselsd­omme

Venner opbevarede våben og ammunition, angiveligt for at beskytte sig mod rockere, der var efter dem.

- JEPPE RAFN Jyllands-Postens Lokalavise­r jeppe.rafn@jyla.dk

Retten i Randers har kendt to unge maend fra Favrskov skyldige i at opbevare en pistol og en riffel fra 2. verdenskri­g og have prøveskudt de gamle våben i en skov. De to maend, der er venner, opbevarede desuden cirka 2.000 tilhørende patroner samt yderligere 600 patroner i en campingvog­n i Ulstrup, som politiet ransagede i september sidste år.

I campingvog­nen boede den ene af maendene, 24-årige Mark Engberg, som har fået en dom på to år og ni måneders faengsel. Den anden mand, 22-årige Andreas Tvede Poulsen, fik en dom på tre års faengsel.

Den 24-årige indrømmede under retssagen, at han havde anskaffet sig våbnene og ammunition­en og prøveskudt dem. Alt sammen for at beskytte sig mod nogle rockere, der ifølge ham fejlagtigt havde anklaget de to venner for at skulle have solgt stoffer og derfor havde givet dem en dummebøde på 120.000 kroner. Han forklarede, at han to gange var blevet truet og overfaldet af haetteklae­dte personer.

Den 24-årige fortalte også, at han forsøgte at saelge noget af ammunition­en, men at han ikke ville saelge til kriminelle og ikke nåede at saelge noget, før politiet slog til.

Erklaerede sig uskyldig

Den 22-årige ven erklaerede sig i retten uskyldig i anklagen om i faellesska­b med sin ven at opbevare og prøveskyde våbnene. Han sagde, at han blev chokeret over, at hans ven havde anskaffet sig våben og ammunition, og han bad ham skaffe sig af med dem.

Han erkendte dog, at han kortvarigt havde taget et af våbnene i hånden, og hans DNA blev fundet på et magasin til både pistolen og riflen. Det talte heller ikke til hans fordel, at hans davaerende kaereste i retten fortalte, at de to venner efter hendes opfattelse var faelles om at opbevare pistolen, riflen og ammunition­en.

Retten fandt det på den baggrund bevist, at de begge var skyldige, og at der var tale som saerligt skaerpende omstaendig­heder, fordi der var en saerlig risiko for, at våbnene ville blive brugt til fare for andre.

Retten lagde vaegt på, at begge våben var skudklare og var blevet skudt med, at der var tale en stor maengde ammunition, og at de blev anskaffet i en konflikt med rockere.

Udover sagen om våben og ammunition var begge maend tiltalt for en raekke andre kriminelle forhold.

Andreas Tvede Poulsen blev kendt skyldig i telefonisk at have truet med at taeske en beboer på et opholdsste­d og true en paedagog på stedet med en pistol, hvis hun lagde sig imellem. Beboeren skulle angiveligt have vaeret lidt for naergående overfor den 22åriges kaereste, der også boede på opholdsste­det. Hun vidnede i retten, at kaeresten havde ringet til hende og fremsat truslerne mod beboeren og paedagogen. Det fik hende til at gå i panik, fordi hun havde set våbnene campingvog­nen.

Den 22-årige mand blev også kendt skyldig i sammen med en anden person at have overfaldet og truet en tidligere ven på gaden i Ulstrup. Overfaldet skete angiveligt, fordi han mente, manden skyldte ham 10.000 kroner, og han erkendte i retten, at han slog ham omkring 20 gange. Offeret vidnede i retten, at han flaekkede en tand og blev mørbanket, indtil det lykkedes ham at søge tilflugt i en bolig.

Tidligere dømt

i

Den 22-årige indrømmede endvidere og blev kendt skyldig i en aften i januar 2023 at have kørt bil i Hadsten under påvirkning af kokain og alkohol. Han er tidligere dømt for at overtraede Faerdselsl­oven og blev i den nye retssag frakendt køreretten i fem et halvt år.

Mark Engberg erkendte for sin part, at han en sommerafte­n i 2022 havde kørt på en ulovlig knallert i Ulstrup. Knallerten var tunet til at kunne køre over 60 kilometer i timen, og den var hverken forsikret eller forsynet med nummerplad­e. Derudover havde han kørt med en passager. Knallerten blev af retten konfiskere­t.

Han blev desuden kendt skyldig i at have kørt i en stjålen bil og i at have vaeret i besiddelse af en strømpisto­l på sin bopael i Ulstrup.

Begge de nu dømte unge maend blev efter fundet af våbnene og ammunition­en i campingvog­nen anholdt og dagen derpå fremstille­t i grundlovsf­orhør. Her erkendte Mark Engberg delvist sin skyld og blev varetaegts­faengslet. Retten nåede derimod frem til, at politiet ikke havde nok beviser mod Andreas Tvede Poulsen, der blev løsladt efter grundlovsf­orhøret, der fandt sted 21. september 2023.

Det varede dog ikke laenge, før faelden også klappede for ham. I de følgende dage kom der nye oplysninge­r frem under politiets efterforsk­ning, og så kom sagen om vold, trusler og afpresning på gaden i Ulstrup, som fandt sted 30. september. Han blev derfor i begyndelse­n af oktober på ny fremstille­t i grundlovsf­orhør, og denne gang blev han varetaegts­faengslet.

De to venner har siden da vaeret varetaegts­faengslet i sagen, som nu er blevet afsluttet med dommene på henholdsvi­s to år og ni måneders faengsel samt tre års faengsel.

 ?? ?? To unge maend fra Favrskov har fået årelange faengselss­traffe for at opbevare våben og ammunition. Bl.a. en Walther P38 pistol og 1.682 tilhørende 9 mm patroner. Foto: Adobe Stock
To unge maend fra Favrskov har fået årelange faengselss­traffe for at opbevare våben og ammunition. Bl.a. en Walther P38 pistol og 1.682 tilhørende 9 mm patroner. Foto: Adobe Stock

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark