Jyllands-Posten

En staerk sag tog titlen som årets bedste, mens Paulaner-munkene ville korse sig over bundskrabe­ren

Påskedagen­e ligger ganske vidst bag os, men bryggerier­nes påskebryg bliver naermest kun mere tiltalende, jo mere foråret bryder igennem. Vi har blindsmagt os gennem 16 forårsøl og fundet frem til årets bedste – og to deciderede fejlskud.

- ANDERS HALSKOV

Ja, altså mellem os, så er det altså en test af påskebryg. Men med supermarke­dernes evige raes efter naeste højtid eller saeson, så tør kun de faerreste bryggerier kalde en øl noget med ”påske”. Så er den ude af butikken, så snart højtiden er ovre – hvilket jo nu også er tilfaeldet. Fred vaere med det. Men en opfordring skal da lyde herfra til detailhand­len om ikke at vaere så bange for at lade både jule- og påskeøl stå lidt laengere i butikkerne. Vi skal nok købe dem efterfølge­nde alligevel.

Til dette års test er det forsøgt, at undgå gengangere fra sidste års test, men skulle der vaere en enkelt smutter, så håber vi på tilgivelse.

Traditione­lt set skal påskebryg jo vaere en staerk, undergaere­t øl. Sådan blev den i hvert fald opfundet hos Paulaner-munkene på et kloster i München for godt 400 år siden.

De kriterier lever en del af øllene fra årets test også op til, men der er afstikkere i form af hvedeøl, IPA’er og andre ales, og det gør ikke spor, så laenge brygget er i orden. Men det var de langtfra i årets test, hvor hele skalaen fra 1-6 kom i brug.

Langt de fleste øl var ganske haederlige, og et par stykker løb af med topkarakte­r i den årlige smagning, der altid forløber som blindsmagn­ing. Bundfeltet spaendte dog også bredt, og ét bryggeri stod endda for to af testens absolutte bundskrabe­re.

Jeg tror at Paulaner-munkene fra Paulanerkl­osteret ville slå mere end korsets tegn, hvis de var var blevet budt på disse højtidsbaj­ere. Heldigvis er der masser af andre og gode øl for enhver smag mellem top og bund, der sagtens kan nydes selvom påskedagen­e er passeret.

Langt de fleste øl var ganske haederlige, og et par løb af med topkarakte­r. Anders Halskov, mad- og vinanmelde­r

SVANEKE PÅSKEFROKO­ST SAISON IPA 6,5% 333333

Herligt malttung naese, men også med friske humlenoter og et pift af hvede. Dejligt kraftig mund med god tyngde, let sødme og markant bitterhed. Alt i alt en fremragend­e øl.

KRENKERUP FORÅRS-ALE 6,0% 333333

Kastanjefa­rvet øl med flot skum. Naesen dufter herligt af ristet malt og brun karamel. Munden er let, med blid og behagelig maltsødme. Der er et behersket bittert bid til sidst. Sidste år hed den blot “Forår”, men den smager stadig fint.

SVANEKE GUL PÅSKE 5,7% 333333

Krydret, floral og charmerend­e naese med et lille citruspift. Frisk, levende og spaendstig mund med høj karbonerin­g og flot, bittert humlebid. Glimrende øl.

MIDTFYNS BRYGHUS HELLES BOCK 6,7% 333333

Nydelig ravgylden øl. Umiddelbar­t ikke meget naese, udover duft af lys farin. Velfungere­nde mund med god malttyngde og fin balance med bitterhed fra tysk humle i finalen. God bock i klassisk stil.

FANØ BRYGHUS IMPERIAL FORÅR DOBBELBOCK 10% 333333

Nydelig, rødgylden øl. Rund, blid og indbydende sødmefuld naese. Kraftig, cremet og intens mund med stor fylde. Velafstemt bitterhed. En fremragend­e og staerk øl, der nok skal bringe påskehumør­et frem.

DET LILLE BRYGGERI FORÅRSBRYG 5,4% 333333

Herligt humlet og indbydende naese fra denne tørhumlede pale ale. Sprød mund med markant bitterhed. Let, laeskende og fin øl, man sagtens kan servere med god samvittigh­ed.

ØRBAEK FYNSK PÅSKE 5,8% 333333

Gylden og let uklar øl af typen New England IPA. Dejlig naese med diskret duft af hyldebloms­t. Fyldig mund med veldoseret bitterhed. God øl til laks, rejer og hellefisk, der alle er populaere råvarer i den kommende tid.

INDSLEV BRYGGERI “FREDERIKS PÅSKE” 5,5% 333333

Fyldig og behagelig duft af nyhøstet kornmark. Skøn, hvedekrydr­et mund med fylde og tyngde. Diskret og passende bitterhed. Herlig og saerdeles vellavet øl.

SKANDERBOR­G BRYGHUS “FORÅR FROSTFORDR­IVER” 5,2% 333333

Rødgylden øl med markant maltduft og noter af brun karamel. Munden er lettere og friskere end naesen antyder, og man maerker ikke alverden til indholdsfo­rtegnelsen­s enebaer og lyngblomst.

FUR VULCANO PÅSKEBRYG 6,0% 333333

Endnu en bocklignen­de øl med diskret, let karamellis­eret naese. Lidt flad mund, der hverken er fugl eller fisk, men lidt for sød og savner noget bitterhed. Kedelig øl, som de fleste i Vulcanoser­ien.

WILLEMOES PÅSKEBRYG 6,5% 333333

Der er ikke meget duft udover et pift af korn fra lysristet malt. Munden er til gengaeld velfungere­nde og harmonisk i stilfast staerkøl-format. Bestemt haederlig.

THISTED BRYGHUS “PÅSKESTEN” 6,8% 333333

Nøddebrun øl med cremefarve­t skum og charmerend­e, krydret naese. Intens og fyldig mund med markant bitterhed og en naesten braendt note. Kraever kraftig mad eller staerke oste.

FREJDAHL “MIKLAGAARD” MANGO WITBEER 4,8% 333333

Vanvittigt parfumeret og let syntetisk naese af tropisk frugt. Let vandet og syrlig mund. Frugt og øl kan snildt kombineres, men her svigter balancen med unuanceret dominans af mangoaroma og afsavn af (hvede)ølskarakte­r. Skidt.

AERØ PÅSKE ALE 5% 333333

Rødbrun øl med duft af lakrids og soya. Fyldig mund med blid sødme og tydelig bitterhed. God og kraftig øl til lammekølle eller andre varme retter.

DET LILLE BRYGGERI PÅSKEBRYG 8,2% 333333

Lys, hipsterkaf­februn øl. Lidt skarp naese med duft af alkohol og karamel. Kraftig og tung mund, der mangler noget tyngde til at baere alkoholen. Prøv til lune retter eller en rustik gang påskelam.

BRYGGERIET FREJDAHL “FULLA IPA” 5,7% 333333

Ikke meget naese på naer en lille mislyd i form af en saebenote, som går igen i munden. Derudover er det en ret let øl, mens rengørings­noterne er svaere at abstrahere fra. Den er heller ikke i naerheden af at vaere en IPA. Tilbage til tegnebraet­tet.

 ?? ?? Anders Halskov har igen i år blindsmagt sig gennem en raekke påskeøl – eller forårsbryg, som flere bryggerier ynder at kalde dem. Foto: Ida Guldbaek Arentsen
Anders Halskov har igen i år blindsmagt sig gennem en raekke påskeøl – eller forårsbryg, som flere bryggerier ynder at kalde dem. Foto: Ida Guldbaek Arentsen
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark