Jyllands-Posten

Rusland inviterede 70 ambassadør­er til bords. Så fulgte den russiske formel til fred i Ukraine

Ruslands udenrigsmi­nister talte om fred, da han torsdag fyldte en sal med ambassadør­er. Men ifølge en taenketank­s analyse vil det vaere naivt at tro på hans direkte citater — noget ligger bag.

- HENRIK PHILIP HARE Henrik.P.Hare@jp.dk

Fra Vestens side fremstår opskriften på fred i Ukraine relativt simpel: Rusland skal traekke alle tropper tilbage, så Ukraine igen råder over alt dets territoriu­m – inklusive Krim.

Dette er også en del af Ukraines praesident, Volodymyr Zelenskyjs, fredsplan. Men om den tanke fra ukraineren sagde Ruslands udenrigsmi­nister, Sergej Lavrov, torsdag:

»Tja, det skader ikke noget at drømme.«

Ordene faldt, da Lavrov havde inviteret 70 udenlandsk­e ambassadør­er i Moskva til rundbordsm­øde. Den danske var ikke blandt de inviterede, har Jyllands-Posten fået bekraeftet. I stedet var der tale om repraesent­anter fra ikke-vestlige lande.

De blev blandt andet praesenter­et for Ruslands øjeblikkel­ige syn på en mulig fred i Ukraine.

En amerikansk taenketank har dog mindet om de bagtanker, der kan taenkes at laegge bag Lavrovs ord.

»Vi er, selvfølgel­ig, klar til at sikre enhver aftale, der tager sikkerheds­interesser­ne for andre lande i betragtnin­g – inklusive Ukraine. Situatione­n på slagmarken afgør de nye realiteter,« lød det fra Lavrov til de 70 ambassadør­er ifølge et langt referat i det statslige nyhedsbure­au Tass.

Dermed henviser han til, at Rusland siden den tidlige vinter har haft initiative­t i krigen og langsomt taget kontrol over yderligere små bidder af ukrainsk territoriu­m. Senest fredag morgen bliver der igen meldt om små, russiske fremskridt i Donetsk-regionen.

Lavrov kom også til den konklusion, at enhver snak om forhandlin­ger er havnet i et foreløbigt dødvande, men at det ikke er Ruslands, men Ukraine og isaer de vestlige landes skyld – og dermed også deres ansvar at løse:

»Vesten, hvis de er klar til at bevaege sig vaek fra den ukrainske praesident Volodymyr Volodymyr Zelenskyjs blinde vej kaldet ”fredsformu­lar”, bør sige dette til sig selv: ”Det er ikke Rusland, der skal tage skridtet”.«

Få støtter Rusland

Rusland har i realiteten ganske få egentlige støtter til dets krig mod Ukraine. Udadtil står Belarus, Syrien og Nordkorea naesten alene med en omfavnelse af praesident Vladimir Putin. På den anden side står en gruppe af Europa, USA og andre vestlige lande som deciderede støtter af Ukraine. Efter det følger en lang stribe lande, der forholder sig mere neutrale.

De 70 lande, som var til mødet torsdag, er i den sidste gruppe. Alligevel var det ikke dem, Lavrov reelt sendte sit budskab til, lyder analysen fra den amerikansk­e taenketank Institute for the Study of War (ISW). Det var i stedet de uinvitered­e vestlige lande såsom Danmark, der i øvrigt er på Ruslands liste over uvenlige lande:

»Russiske talsmaend har gentagne gange fejlagtigt givet Ukraine og Vesten skylden for fravaeret af fredsforha­ndlinger, på trods af talrige russiske udtalelser, der antyder eller udtrykkeli­gt erklaerer, at Rusland ikke er interesser­et i at forhandle i god tro med Ukraine. ISW vurderer fortsat, at Ruslands maksimalis­tiske målsaetnin­ger – som i realiteten er fuld ukrainsk og vestlig overgivels­e – er uaendrede, og at enhver russisk udtalelse, der antyder, at Rusland er interesser­et i fredsforha­ndlinger, med stor sandsynlig­hed er forsøg på at tvinge Vesten til at give indrømmels­er, der går ud over ukrainsk suveraenit­et og territoria­l integritet.«

ISW kaeder desuden Lavrovs møde sammen med telefonopk­ald fra hans forsvarsmi­nisterkoll­ega Sergej Sjojgu til Frankrigs regering og udtalelser fra Putins talsmand om en »direkte konfrontat­ion« med Nato. Det hele ses som et forsøg på at øge presset mod Vestens støtte til Ukraine.

 ?? ?? Sergej Lavrov har vaeret Ruslands udenrigsmi­nister i 20 år. Foto: Olga Maltseva/AP
Sergej Lavrov har vaeret Ruslands udenrigsmi­nister i 20 år. Foto: Olga Maltseva/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark