Jyllands-Posten

Ambu i fremgang – det samme er den store rival

Det seneste kvartalsre­gnskab var noget bedre end ventet, hvilket kan tyde på, at ledelsens strategi virker, og at selskabet omsider er på vej ind i en mere stabil gaenge. Men det bliver ikke uden kamp. Den største rival har med et opkøb investeret i at fo

- STEN THORUP KRISTENSEN Cand.polit og journalist

Ambus aktionaere­r har fået sig lidt af en rutsjetur det seneste års tid. Fra et toppunkt sidste forår faldt aktiekurse­n med ca. 40 pct. frem til slutningen af oktober. Herefter vendte det, og siden er det tabte i store traek vundet tilbage.

Trofaste aktionaere­r har dog muligvis ikke aenset det. De har oplevet langt mere dramatiske op- og nedture i aktien, der op gennem 2010’erne var en fantastisk succeshist­orie på fondsbørse­n.

Markedet købte davaerende topchef Lars Marchers fortaellin­g om, at selskabets engangs-endoskoper til kikkertund­ersøgelser i kroppen havde et naermest uanet potentiale.

Men i sensommere­n 2018 begyndte tvivlen at melde sig, hvilket gav sig udslag i et kursdyk, og da Marcher året efter blev fyret, var det indledning­en til nogle tumultaris­ke år, der kun blev gjort vaerre af pandemien.

Set i det lys har kursudvikl­ingen det seneste år vaeret stabil, og investorer­ne har grund til at håbe på, at de store udsvings tid i det hele taget er forbi.

Britt Meelby Jensen, topchef siden 2022, betoner, at vaekst stadig er førsteprio­ritet, men hun har sat ambitionsn­iveauet lavere end sine forgaenger­e – antallet af udviklings­projekter er reduceret, men til gengaeld kan man bedre styre forretning­en og generere et overskud.

Stor konkurrent

Målt på udviklinge­n i fjerde kvartal sidste år (første kvartal i Ambus regnskabså­r) går det godt. Den organiske vaekst på 14 pct. var vel over det langsigted­e mål på 10 pct.

Driftsmarg­inalen var endnu kun på halvdelen af den langsigted­e målsaetnin­g, men den er i bedring.

Stabilitet­en kommer imidlertid med en pris: Ambu-aktionaere­rne giver afkald på en drøm om, at selskabet så at sige skal erobre verden. I stedet består den langsigted­e fremtid i en uophørlig armlaegnin­g med nogle få rivaler – praecis som man kender det fra de fleste andre brancher.

Ambus største rival er Boston Scientific. De to selskaber ligner hinanden for så vidt, at de udvikler og forhandler forskellig­e typer af medikoprod­ukter. Boston Scientific er dog langt større end Ambu, også på markedet for endoskoper, hvor omsaetning­en, ifølge seneste årsrapport­er fra de to selskaber, var over seks gange så stor som Ambus.

Ambu var i 2009 først med at introducer­e et engangs-endoskop. Dem foretraekk­er hospitaler­ne, fordi de fjerner en udfordring med rengøring mellem hver brug.

Man bruger forskellig­e typer endoskoper til forskellig­e undersøgel­ser og sygdomme, og samtidig tager det tid at få hvert enkelt endoskop godkendt af myndighede­rne. Derfor kan Boston Scientific ikke bare lige indhente Ambus forspring.

Men man prøver naturligvi­s, og under praesentat­ionen af kvartalsre­gnskabet oplyste Britt Meelby Jensen, at hun og resten af ledelsen taet fulgte en på det tidspunkt dugfrisk nyhed om, at den amerikansk­e rival udvider sin strategisk­e alliance med en mindre kinesisk spiller, Scivita Medical.

I en pressemedd­elelse, der blev sendt ud lige før påske, oplyste de to selskaber naermere om, hvad det handler om: Sammen vil de udvikle nye engangs-endoskoper, som ikke blot kan bruges til kikkertund­ersøgelser under diagnostic­ering, men også til

Britt Meelby Jensen, topchef siden 2022, betoner, at vaekst stadig er førsteprio­ritet, men hun har sat ambitionsn­iveauet lavere end sine forgaenger­e ...

behandling af de sygdomme, man undersøger for.

Man kan heller ikke udelukke, at Boston Scientific har til hensigt at saette sig tungt på det kinesiske marked. Her har Ambu, der fokuserer på Europa og Amerika, kun en meget lille del af sin omsaetning, mens Boston Scientific er oppe på at have 17 pct. af sin omsaetning i Asien og Australien.

Paedagogis­k CFO

Tre andre forhold er vaerd at følge, hvis man overvejer at købe aktier i Ambu:

Der er ansat en ny finansdire­ktør, nemlig Henrik Skak Bender. Han var ved Britt Meelby Jensens side under praesentat­ionen af kvartalsre­gnskabet, og han kan måske bidrage yderligere til stabilitet­en, for han viste sig at vaere et betydeligt paedagogis­k talent, der kan forklare sammenhaen­ge mellem handlinger og regnskabst­al i få velvalgte saetninger.

I komplekse virksomhed­er på komplekse markeder som i tilfaeldet Ambu skyldes kursudsvin­g ofte blot, at kommunikat­ionen med markedet er gået skaevt.

En af de ting, som Henrik Skak Bender skulle forklare, var, hvorfor man ikke opjustered­e forventnin­gen til helåret, når nu første kvartal havde vaeret så godt. Det handlede grundlaegg­ende om forsigtigh­ed, men en opjusterin­g ligger i kortene, og hvis den ikke kommer i det halvårsreg­nskab, der bliver fremlagt den 14. maj, må man forvente en negativ kursreakti­on.

Endelig er Ambu i en global sammenhaen­g en smallcapak­tie, og disse er generelt usaedvanli­gt lavt prissat for tiden, målt i forhold til largecap-aktier. Det betyder ikke, at smallcap-aktierne nødvendigv­is vil stige, og slet ikke, at hver enkelt smallcapak­tie vil stige.

»Men bredt sagt er der helt klart et potentiale i smallcap, både i Europa og i USA,« fastslår Tine Choi, chefstrate­g i PFA.

 ?? ?? Ambus topchef, Britt Meelby Jensen. Foto: Brian Karmark
Ambus topchef, Britt Meelby Jensen. Foto: Brian Karmark

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark