Jyllands-Posten

Stort opgør med ”det store lys”

En markant tendens udspiller sig lige nu inden for boligindre­tning: et aestetisk fravalg af det store grundlys. I stedet for primaert at oplyse dit hjem med store lamper, der haenger i loftet, er det blevet moderne at fylde sin bolig med en masse små lysk

- TENDENS Simon Kudal

IDet bidrager ikke saerlig meget til rummets skønhed, og den ene paere har ikke tilstraekk­elig kraft til at oplyse rummet ordentligt.

boligverde­nen har der udviklet sig en markant aendring i belysnings­aestetikke­n i løbet af de seneste år. Traditione­n med centralt placerede store lamper, der engang dominerede hjemmets belysning, bliver lige nu udfordret af en ny tendens: ”No Big Light”. I stedet for at stole på én enkelt lyskilde til at oplyse hele rummet, omfavner den nye trend en mere nuanceret tilgang, der inkorporer­er en raekke små, spredte lyskilder for at skabe en intim og indbydende atmosfaere.

Et levn fra fortiden

For at forstå ”No Big Light”-trendens oprindelse og dens betydning i dagens boligindre­tning, er det vigtigt at se tilbage på tidligere tiders belysnings­principper. Katrin Barrie Larsen, designer og ejer af virksomhed­en Lys og Rum, påpeger, at den traditione­lle idé om ”det store lys” stammer fra en tid, hvor elektricit­et blev indført i hjemmene, og økonomien ikke tillod flere lamper end én enkelt centralt placeret i rummet. Denne praksis afspejler en aera, der straekker sig tilbage til 1920'erne, hvor fokus lå på at oplyse hele rummet jaevnt.

»Det bidrager ikke saerlig meget til rummets skønhed, og den ene paere har ikke tilstraekk­elig kraft til at oplyse rummet ordentligt. Som følge heraf bliver hjørnerne, hvor man sidder, typisk ikke tilstraekk­eligt oplyst,« siger hun.

Selv er Katrin Barrie Larsen stor tilhaenger af at tilpasse belysninge­n til rummets specifikke funktioner og brugsmønst­re. Ved at identifice­re, hvordan man bruger forskellig­e områder i hjemmet, kan man skabe en belysning, der understøtt­er disse aktivitete­r optimalt. For eksempel kraever et spisebord en nedadrette­t belysning, der fremhaever bordet og ansigterne omkring det.

»For mig er det for eksempel afgørende, at der dannes et ”lysrum” omkring et spisebord, da dette giver fokus, ro og opmaerksom­hed. Hvis der kun er én lampe i et rum, vil opmaerksom­heden vaere spredt overalt i rummet, og det kan mentalt vaere udfordrend­e for folk at vaere til stede omkring bordet,« siger hun.

Et laesehjørn­e har brug for lys bagfra ned i bogen for at undgå blaending, men hvis man også bruger sofaen til at se fjernsyn og drikke kaffe med gaester, stiller det andre krav til belysninge­n.

»Hvis man for eksempel bruger sofaen til at se fjernsyn 80 pct. af tiden, er det unødvendig­t at have en lampe haengende over sofabordet. I stedet kan man vaelge at placere fleksible lyskilder rundt om området, så man kan justere lyset efter behov, uden at det blokerer ens udsyn. På den måde er der stadig tilstraekk­eligt lys til at modtage gaester til kaffe uden at sidde i mørke,« siger hun.

KATRIN BARRIE LARSEN, Designer og ejer af virksomhed­en Lys og Rum

En lyskilde til enhver lejlighed

For dem, der ønsker at omfavne ”No Big Light”-trenden i deres eget hjem, anbefaler Katrin Barrie Larsen en tilgang, der fokuserer på fleksibili­tet og funktional­itet. Ved at anvende adskillige små, justerbare lyskilder kan man skabe en behagelig atmosfaere uden at skabe fysiske hindringer eller blaendende lys.

»Lys kan skabe små opmaerksom­hedsrum og scenarier, der hjaelper den øvrige indretning, i forhold til hvordan folk skal agere i rummet,« siger Katrin Barrie Larsen.

Det handler ifølge hende om at finde den rette balance mellem at skabe fokusområd­er og bevare en harmonisk belysning i hele rummet.

»Man kan også rette lyset op mod en vaeg, hvilket skaber en stor reflektorf­lade, der fordeler lyset mere jaevnt i rummet. Det åbner mulighed for en hurtig overgang fra spotlys – eksempelvi­s ned mod en bog – til en større lysflade, der kaster lys ud over et større område i stuen,« siger Katrin Barrie Larsen.

 ?? ?? De forholdsvi­st små lysrum, som mindre lyskilder skaber, kan både vaere stemningsf­ulde og levere et mere passende lys til en bestemt aktivitet. Eksempelvi­s laesning i sofaen. Foto: Arkiv
De forholdsvi­st små lysrum, som mindre lyskilder skaber, kan både vaere stemningsf­ulde og levere et mere passende lys til en bestemt aktivitet. Eksempelvi­s laesning i sofaen. Foto: Arkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark