Jyllands-Posten

Spies holder fart i salget men taber millioner

Spies kom ud af det forløbne år med et millionund­erskud, men holdt samtidig fast i en rekordhøj omsaetning.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

2023 var et dyrt år for den norske hotelkonge Petter Stordalen, når der isoleret ses på udviklinge­n i det danske rejseselsk­ab Spies A/S.

Det forløbne år gav godt nok vaekst i salget hos virksomhed­en, men bundlingen var rød med millionund­erskud.

Nordmanden Petter Stordalen, der driver hotelkaede­r og en raekke andre aktivitete­r gennem hans familiekon­cern Strawberry, overtog i 2019 det danske rejseselsk­ab.. Spies drives under Nordic Leisure Travel Group, der også omfatter bl.a. Sunclass Airlines.

Et nyt regnskab for 2022/ 23 viser, at Spies A/S fik et underskud på 8 mio. kr., mens året før gav et overskud på 42 mio. kr.

Omsaetning­en steg til gengaeld med 7 pct. til 1,9 mia. kr. som er rekord. Antallet af solgte rejser var samtidig på niveau med året før.

Spies-ledelsen skriver i regnskabet, at årets resultat ikke er tilfredsst­illende. Det påpeges, at tabet primaert forklares »ved øgede produktion­somkostnin­ger fra fly- og hotelvirks­omheden, yderligere kompensati­onsomkostn­inger pga. forsinkels­er samt øgede personaleo­g andre driftsomko­stninger primaert drevet af inflation og øget lønomkostn­inger.«

Om forventnin­gerne til det nye år skriver Spies i regnskabet, at virksomhed­en som altid er påvirket af kundernes efterspørg­sel efter ferierejse­r.

Den påvirkes af en raekke

ydre faktorer som aktuelt er bl.a. stigende renter, energipris­er og høj inflation, der har betydning for kundernes økonomi og dermed også køb af rejser.

Forventer overskud

»For flere af vores kunder vil privatøkon­omien fortsat vaere praeget af høje leveomkost­ninger i det kommende år på grund af høje renter, energiomko­stninger og inflation. Men eksterne undersøgel­ser viser, at trods øgede leveomkost­ninger for den enkelte kunde, prioritere­s rejser fremfor andet forbrug.«

Spies forventer at komme ud af det igangvaere­nde år med et positivt driftsresu­ltat og dermed en klar forbedring sammenlign­et med 2023.

Egenkapita­len er opgjort til 31 mio kr. I regnskabet understreg­es, at Petter Stordalens samlede koncern vil sikre tilstraekk­elig likviditet for det danske rejseselsk­ab. Det fremgår, at Spies A/S fra modervirks­omheden, NLTG Holdco AB, har modtaget en støtteerkl­aering for det igangvaere­nde regnskabså­r.

 ?? ?? Petter Stordalen overtog i 2019 danske Spies. Foto: Stine Bidstrup.
Petter Stordalen overtog i 2019 danske Spies. Foto: Stine Bidstrup.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark