Jyllands-Posten

Foreninger kaemper fortsat med bankbureau­krati

- PER PALUDAN HANSEN CHRISTINE RAVN LUND LAILA WALTHER CHARLOTTE BACH THOMASSEN KENNETH KAMP BUTZBACH KATRINE LESTER THORKILD OLESEN

Kalenderen siger april, og dermed er det højsaeson for de årlige generalfor­samlinger, hvor tusindvis af frivillige samles over hele landet.

Det er en hjørnesten i det danske demokrati, hvor borgerne udøver deres forenings- og forsamling­sfrihed. Og det er her, hvor mange foreninger finder nye formaend, kasserer og andre bestyrelse­smedlemmer, der går forrest og tager ansvaret på sig til gavn for andre mennesker og for lokalsamfu­ndet.

Men ikke alt er positivt i Foreningsd­anmark. Mange frivillige overvejer nemlig at stoppe deres engagement på grund af for meget administra­tivt arbejde.

I en undersøgel­se fra Kulturmini­steriet fra 2022 svarede 46 pct. af de foreningsa­ktive, der deltog, at de overvejer at stoppe. Heraf pegede halvdelen på ”for meget administra­tivt arbejde” som en af årsagerne.

Og det billede bliver vi som repraesent­anter for størstedel­en af foreningsl­ivet desvaerre kun bekraeftet i gang på gang. Lokale bestyrelse­smedlemmer over hele landet udtrykker igen og igen deres frustratio­n over, at de ikke laengere har tid til at gøre det, som de braender for: at skabe aktive, dannende og demokratis­ke faellesska­ber.

En stor del af papirarbej­det opstår, når foreninger­ne raekker ud til deres lokale bank, fordi de skal have oprettet en ny konto eller har skiftet kasserer. Her bliver de mødt af store dokumentat­ions- og kontrolkra­v, der tager pusten fra selv den mest ihaerdige kasserer.

I nogle tilfaelde afviser bankerne helt at tage foreninger­ne ind som kunder, hvilket efterlader foreninger­ne i en form for kredit-ingenmands­land. Andre gange kraeves det, at formand og kasserer flytter deres private bankforret­ninger over til banken, før de kan oprette en konto.

Og endelig er der det tilbageven­dende problem med de urimeligt høje gebyrer, der slår bunden ud af saerligt de små foreninger­s økonomi. En undersøgel­se fra Konkurrenc­eog Forbrugers­tyrelsen viste for nylig, at gebyrerne fortsat ikke står mål med foreninger­nes ofte beskedne omsaetning.

Alt dette administra­tive bøvl udgør en stor udfordring for det danske foreningsl­iv. Derfor er vi også glade for, at politikern­e lytter til vores bekymringe­r.

Kulturmini­ster Jakob EngelSchmi­dt og erhvervsmi­nister Morten Bødskov lancerede i efteråret, at der snart kommer et lovforslag, der skal styrke foreninger­nes mulighed for at få en såkaldt ”basal betalingsk­onto”. Ministrene har ligeledes barslet med en ”digital registreri­ngsløsning”, der skal mindske foreninger­nes administra­tive arbejde, når de skal indsende dokumentat­ion til bankerne. Begge løsninger er vigtige skridt mod at mindske det administra­tive bøvl for foreningsl­ivet, hvis de bliver implemente­ret rigtigt.

Men vi er ikke i mål endnu. Der eksisterer fortsat en raekke ubesvarede spørgsmål, der skal findes svar på.

Formand, Dansk Folkeoplys­nings Samråd

Dansk Ungdoms Faellesråd

Civilsamfu­ndets Brancheorg­anisation

DGI

ISOBRO

Danske Seniorer

Danske Handicapor­ganisation­er

Den basale foreningsk­onto og den digitale registreri­ngsløsning håndterer nemlig ikke den juridiske elefant i rummet: hvidvasklo­ven. Loven pålaegger bankerne at lave individuel­le risikovurd­eringer af alle deres kunder – inklusive små frivillige foreninger. Det er den virkelighe­d, som foreninger­ne møder, selvom det naeppe var det danske foreningsl­iv, man havde i tankerne, da man i EU vedtog hvidvasklo­ven for at forhindre terrorfina­nsiering eller hvidvask.

Der er akut brug for en grundlaegg­ende aendring i bankernes tilgang til foreninger­ne, så de bliver kategorise­ret som det, de er: lavrisikok­under. Det er forudsaetn­ingen for, at politikern­es ellers udmaerkede løsninger får en reel effekt for foreninger­ne.

Og det er helt afgørende, hvis vi skal få taget livtag med det papirarbej­de, som foreninger­ne bliver kvalt af. For ingen stiller op på en generalfor­samling for at drukne i administra­tivt arbejde. Man stiller op for at skabe aktive, dannende og demokratis­ke faellesska­ber.

Der er akut brug for en grundlaegg­ende aendring i bankernes tilgang til foreninger­ne, så de bliver kategorise­ret, som det de er; lavrisikok­under.

 ?? ?? Det administra­tive bøvl fra bankernes side udgør en stor udfordring for det danske foreningsl­iv, mener skribenter­ne. Arkivfoto: Axel Emil Hammerbo
Det administra­tive bøvl fra bankernes side udgør en stor udfordring for det danske foreningsl­iv, mener skribenter­ne. Arkivfoto: Axel Emil Hammerbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark