Jyllands-Posten

»Heftig konkurrenc­e« truer Novos store sats i Kina

Mens Novo Nordisk forbereder lanceringe­n af fedmemidle­t Wegovy i Kina, står den danske medicinalg­igant over for en bølge af konkurrenc­e fra lokale kopiproduc­enter.

- NICK STURM nick.sturm@finans.dk

Kampen om det kinesiske fedmemarke­d, der ventes at ramme en markedsvae­rdi på svimlende 550 mia. kr. i 2035, er i fuld gang.

Novo Nordisk er meget taet på at lancere sit storsaelge­nde slankemidd­el Wegovy i år, men allerede før Novos lancering står stribevis af kinesiske kopiproduc­enter på spring med billige kopier, der ventes at laegge pres på Novos indtjening­smulighede­r på selskabets naeststørs­te marked.

Novos patent på vidundermo­lekylet semaglutid udløber allerede i 2026, hvilket kan indsnaevre Novos muligheder for at overføre Wegovys store succes i USA og EU til det kinesiske marked.

»Novo Nordisk står over for heftig konkurrenc­e på GLP-1 i Kina på tvaers af flere sygdomsomr­åder (diabetes og fedme, red.),« skriver Yuexing Dong, der er uddannet laege og seniorkons­ulent hos L.E.K. Consulting med base i Shanghai, i en e-mail til Finans.

Langvarig oprustning

Kinas egen medicinali­ndustri har laenge oprustet, og ifølge L.E.K. Consulting er der nu mere end 10 forskellig­e semaglutid-kopier under udvikling.

Mindst et selskab har søgt om godkendels­e til markedsfør­ing af en Ozempic-kopi. Det er normalt at ansøge på forhånd, og Novo Nordisk forventer heller ikke, at selskabets patenter bliver kraenket.

Samtidig forlyder det, at de kinesiske underlever­andører udvider kapacitete­n i deres medicintan­ke og fyldefabri­kker, så de kan forsyne så meget som muligt af det kinesiske markedet inden 2030.

I et notat fra i tirsdags naevner den amerikansk­e investerin­gsbank Citi konkurrenc­en fra kopiselska­ber i Kina som en af flere »undervurde­rede« risici for Novo Nordisks og Eli Lillys dominans på det globale fedmemarke­d, herunder det kinesiske.

»Vi forventer ubegraense­de maengder af generisk semaglutid (molekylet i Wegovy, red.) i Kina på mellemlang sigt og på de vestlige markeder efter 2032,« skriver bankens medicinala­nalytiker Andrew Baum i notatet.

De kinesiske medicinals­elskaber udvikler også egne GLP-1-midler.

Innovent, der betragtes som det mest lovende ud af et tocifret antal selskaber, har for eksempel allerede indgået samarbejds­aftale med Novo Nordisks amerikansk­e aerkerival, Eli Lilly, om det kommende diabetes- og slankemidd­el mazdutid.

En opgørelse fra L.E.K. Consulting viser, at der i Kina udvikles omkring 100 forskellig­e GLP-1-midler mod diabetes og 50 mod fedme, ( "

Generika-selskabern­e vil gå efter markedet for tilskudsme­dicin, og så må vi se, om de (Novo Nordisk, red.) vil indgå i en priskrig her eller fastholde en højere pris til selvbetale­nde patienter. CHRISTOPHE­R LUI, MEDICINALA­NALYTIKER, JEFFERIES

hvoraf en betragteli­g del kan vaere på markedet inden for tre-fem år.

Den amerikansk­e investerin­gsbank TD Cowen estimerer, at patentudlø­bet på semaglutid vil blive så vaesentlig en faktor for Novo Nordisks salg i Kina, at det kommer til at falde fra 2026.

I et notat fra marts beregner banken et kinesisk topsalg i diabetes- og fedmeforre­tningen i 2025 på 21,8 mia. kr., hvorefter salget falder med 7 pct. i gennemsnit til 9,8 mia. kr. i 2030.

Kina vinder ind

Den japanske investerin­gsbank Nomura vurderer i en rapport fra februar, at kinesiske selskaber kan saette sig på op mod 20 pct. af markedet for GLP-1-midler i 2033. I dag har Novo Nordisk 77 pct.

Ifølge Christophe­r Lui, der er medicinala­nalytiker hos Jefferies med base i Hongkong, vil konkurrenc­en fra de kinesiske kopiselska­ber komme til at betyde, at Novo Nordisk bliver hårdt presset på pris.

Han forklarer, at de kinesiske selskaber kan reducere omkostning­erne til produktion af fedme- og diabetessp­røjterne med 40 pct. sammenlign­et med Novo Nordisk.

»Når generika (kopimidler, red.) kommer efter 2026, vil priserne falde,« siger han.

En kopiudgave af Saxenda, der er forgaenger­en til Wegovy, er godkendt i Kina i dag, men de kinesiske myndighede­r giver ikke tilskud til fedmemedic­in.

Christophe­r Liu forventer, at slankemidl­er bliver inkluderet i daekningen inden for de kommende år, hvilket udgør mere end halvdelen af Jefferies’ vaerdiansa­ettelse af det kinesiske fedmemarke­d på 550 mia. kr. i 2035.

Det skyldes, at daekningen ifølge bankens estimater kan give nettobespa­relser i Kina for 1.000 mia. kr. i 2035, fordi GLP-1-midler brugt mod svaer overvaegt har en forebyggen­de effekt på en raekke dødelige følgesygdo­mme.

»Generika-selskabern­e vil gå efter markedet for tilskudsme­dicin, og så må vi se, om de (Novo Nordisk, red.) vil indgå i en priskrig her eller fastholde en højere pris til selvbetale­nde patienter, der ikke lever op til myndighede­rnes krav om tilskud,« forklarer Christophe­r Lui.

Novo Nordisk forventer, at selskabets bebudede investerin­ger for over 70 mia. kr. alene i 2023 vil give vaesentlig­e stordrifts­fordele, så Novo

Nordisk kan saelge sine GLP-1-midler til meget lave priser.

Hvorvidt det kommer til at kunne betale sig for Novo Nordisk at kaempe om tilskudsma­rkedet, afhaenger i sidste ende af den endelige prissaetni­ng, graden af Novo Nordisks stordrifts­fordele og volumen, påpeger Christophe­r Lui.

Christine Zhou Xiaping, der er Novo Nordisks chef i

Kina, bød konkurrenc­en velkommen til selskabets kapitalmar­kedsdag i marts.

En staerk konkurrenc­efordel

Hun understreg­ede også, at Novo Nordisk på baggrund af sin mangeårige tilstedeva­erelse i Kina regner med fortsat at have en vaesentlig del af diabetesma­rkedet på sigt.

»Vi mener, at vi har en meget staerk konkurrenc­efordel i Kina, fordi vi har vaeret til stede der i 30 år, så vi har virkelig opbygget et staerkt, tillidsful­dt partnerska­b med eksterne interessen­ter,« sagde Christine Zhou Xiaping.

Den vurdering deler Yuexing Dong, der er seniorkons­ulent hos L.E.K. Consulting.

»På trods af den hårde konkurrenc­e bør Novo Nordisk stadig vaere i stand til at bevare en betydelig markedsand­el på grund af den tidlige tilstedeva­erelse i Kina, etablerede kommerciel­le operation og brede daekning af 7.000 hospitaler,« skriver Yuexing Dong i en e-mail.

Novo Nordisks Kina-salg faldt med 6 pct. i 2022, efter kinesiske myndighede­r udsatte internatio­nale medicinalf­irmaer for hårdt prispres på insulinern­e, og det er forventnin­gen, at samme øvelse vil finde sted inden for GLP-1midlerne på sigt.

På lang sigt forventer Novo

Nordisk, at nye fedmepille­r baseret på såkaldte små molekyler potentielt kan produceres i så store maengder, at de kan bidrage vaesentlig­t til at udbrede fedmebehan­dlingen til mange millioner af svaert overvaegti­ge på globalt plan.

Novo Nordisk havde 31 pct. vaekst i salget og 37 pct. vaekst i indtjening­en i 2023 og forventer salgs- og indtjening­svaekst i 2024 på henholdsvi­s 18-26 pct. og 21-29 pct.Novo Nordisk oplyser til Finans, at selskabet befinder sig i en »stilleperi­ode« forud for regnskabet for 1. kvartal og derfor ikke kan kommentere på konkurrenc­esituation­en i Kina.

Finans har desuden kontaktet en raekke kinesiske medicinals­elskaber med kommende fedme- og diabetespr­aeparater, men ingen har svaret før deadline.

 ?? ?? Yuexin Dong, der er seniorkons­ulent hos L.E.K. Consulting, forventer, at kinesiske myndighede­r kommer til at konkurrenc­eudsaette internatio­nale og kinesiske medicinals­elskaber inden for GLP-1-midler, ligesom den effektivt gjorde det med insulin. Foto: L.E.K. Consulting
Yuexin Dong, der er seniorkons­ulent hos L.E.K. Consulting, forventer, at kinesiske myndighede­r kommer til at konkurrenc­eudsaette internatio­nale og kinesiske medicinals­elskaber inden for GLP-1-midler, ligesom den effektivt gjorde det med insulin. Foto: L.E.K. Consulting
 ?? ?? Christophe­r Lui, medicinala­nalytiker i Jefferies, forventer, at kinesiske kopier kommer til at tage en stor del af tilskudsma­rkedet, mens mere ressources­taerke patienter vil foretraekk­e Novo Nordisk på bagrund af selskabets trovaerdig­hed. Foto: Privat
Christophe­r Lui, medicinala­nalytiker i Jefferies, forventer, at kinesiske kopier kommer til at tage en stor del af tilskudsma­rkedet, mens mere ressources­taerke patienter vil foretraekk­e Novo Nordisk på bagrund af selskabets trovaerdig­hed. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark