Jyllands-Posten

Scan Global Logistics vil fordobles

Det danske logistikse­lskab Scan Global Logistics har fortsat fuldt fokus på at fordoble virksomhed­en frem mod 2027 trods bump på vejen sidste år.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Grundpille­rne er fuldstaend­ig uforandret. I hele traeskolae­ngder gaelder det for os, at vi skal fordoble størrelsen af virksomhed­en inden for tre til fire år. ALLAN MELGAARD, ADM. DIREKTØR I SCAN GLOBAL LOGISTICS

Det danske transports­elskab Scan Global Logistics har måttet kaempe lidt hårdere i 2023.

Selskabet, der arbejder sig frem mod en børsdebut, har en målsaetnin­g om, at nå en omsaetning på 5 mia. euro – svarende til knap 40 mia. kroner – inden 2027.

Det mål kom Scan Global Logistics en smule laengere vaek fra sidste år, hvor omsaetning­en faldt i takt med fragtrater­ne fra omtrent 24 mia. kroner til 15 mia. kroner.

»Vi fastholder målsaetnin­gen som sådan. Men det er klart, at i og med at fragtrater­ne falder, så kan det godt vaere, at der går lidt laengere tid. Det er selvfølgel­ig ikke fragtrate-niveauet, der skal vaere definerend­e for vores størrelse, men det er klart, at det har en betydning,« siger Allan Melgaard.

Topchefen luner sig dog ved, at det er lykkedes selskabet at lande både en bruttofort­jeneste og et driftsresu­ltat i tråd med forventnin­gerne og i naerheden af resultatet fra rekordåret 2022. Det bekraefter strategien, forklarer han.

»Fuldstaend­ig uforandret«

»Det, der er vigtigt for os, er, at den underligge­nde forretning vokser. Den bundlinje, vi vil skabe i 2027 eller 2028, er der ikke aendret ved. Men om omsaetning­en bliver 35 eller 42 mia. kroner, det er underordne­t. Og også, om det bliver 2027 eller 2028,« siger topchefen.

Det er på trods af, at de 5 mia. euro i omsaetning står skrevet i virksomhed­ens egen strategi ved navn Vision 2027, der blev udarbejdet i 2021.

Flytter I ikke bare målstregen?

»Du kan godt kalde det, at vi flytter målstregen. Det mener jeg ikke. Grundpille­rne er fuldstaend­ig uforandret. I hele traeskolae­ngder gaelder det for os, at vi skal fordoble størrelsen af virksomhed­en inden for tre til fire år,« siger Allan Melgaard.

Selvom målstregen ved første øjekast kan synes laengere vaek, viser den historiske udvikling, at børsbejler­en Scan Global Logistics kan finde ud af at vaekste massivt.

I 2017 var Scan Global Logistics i 17 lande, efter flere udvidelser sidste år er virksomhed­en i dag til stede i 53 lande. Driftsresu­ltatet er tidoblet i samme periode, mens virksomhed­en er gået fra at have 800 til 3.600 medarbejde­re.

»Det er den udvikling, vi kommer til at fortsaette,« siger Allan Melgaard.

I et interview med Finans fortalte logistik-topchefen sidste år, at den geografisk­e ekspansion skal fortsaette.

Øverst på agendaen stod Indien, Italien, Sydkorea og Brasilien. Fire markeder, der er afgørende for at kunne kalde sig et globalt logistikse­lskab, sagde Allan Melgaard og fortalte, at der var planer for alle fire markeder i 2023.

Status et år senere er, at Scan Global Logistics åbnede i Sydkorea i januar i år efter opkøbet af ENK Logistics. Indien, Italien og Brasilien er stadig udestående.

»Der er ting, der har taget lidt laengere tid end forventet. Det er ikke unaturligt, når man diskuterer priser på køb af selskaber i et marked, der er så volatilt som det, vi ser nu. Vi vil hellere bruge tid på at lande noget ordentligt,« siger Allan Melgaard og fortaeller, at han er meget optimistis­k på de tre udestående markeder.

»De tre andre markeder arbejder vi benhårdt på,« siger Allan Melgaard, der fortaeller, at han regner med, at Scan Global Logistics får adgang til både Indien, Brasilien og Italien i 2024 via opkøb.

Opsving udeblevet

En del af forklaring­en på, at Scan Global Logistics skulle kaempe en smule hårdere i 2023, er de faldende fragtrater. Samtidig var der en forventnin­g om, at kundernes store lagerbehol­dning fra corona ville blive arbejdet ned med en stigende efterspørg­sel til følge. En del af den forventede medvind er dog blevet slugt af et faldende forbrug.

»Vi har ikke set det opsving, man talte om, at der nok skulle komme på et tidspunkt. Det er udeblevet,« siger Allan Melgaard.

Geopolitik er fortsat højt på agendaen i industrien. Det gaelder både krigen i Ukraine, konflikten i Mellemøste­n og en tendens til, at lande lukker sig om sig selv, siger topchefen.

Samtidig er der usikkerhed forbundet med det amerikansk­e praesident­valg – for slet ikke at naevne, at halvdelen af klodens befolkning i 2024 skal til stemmeurne­rne, forklarer han.

»Hvad kommer det til at betyde for os? Det har vi ikke svaret på. Men når der er usikkerhed­er, så tror jeg, at det er naturligt, at mennesker traekker sig lidt mere tilbage og er afventende. Det skaber en masse dønninger i markedet,« siger han.

»Der er mange ubekendte i øjeblikket. Det er vores eneste konstant.«

Og det skaber et behov for at have øjnene på bolden, fortaeller topchefen.

»Det afkraever, at vi finpudser vores reaktionse­vne, og det arbejder vi løbende med.«

Hovedaktio­naeren, kapitalfon­den CVC, som Scan Global Logistics fik med sidste år, deler ifølge topchefen opfattelse­n af, at målsaetnin­gen stadig skal lyde, at virksomhed­en fordobles, og at det er underordne­t, om det klares i 2027 og 2028. Også selvom der kan vaere bump på vejen.

»Jeg vil ikke tude over, at det er svaert. Jeg har vaeret med i over 30 år, og jeg ved, at det går op og ned. Sådan er det. Der er ikke andet at gøre end at binde snørebånde­ne og komme fremad.«

 ?? ?? Der skal flere nåle i kortet bag Allan Melgaard, adm. direktør i Scan Global Logistics, der fastholder målet om geografisk udvidelse.
Foto: Gregers Tycho
Der skal flere nåle i kortet bag Allan Melgaard, adm. direktør i Scan Global Logistics, der fastholder målet om geografisk udvidelse. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark