Jyllands-Posten

Prisen på fødevarer stiger igen i danske supermarke­der

Efter en periode med fald stiger prisen på fødevarer nu igen i de danske supermarke­der. Stigende udgifter til løn og råvarer er med til at presse priserne i vejret.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Prisen på fødevarer er igen begyndt at stige i de danske supermarke­der. Den seneste måned er forbrugerp­riserne på fødevarer i gennemsnit steget knap 1 pct., og priserne er nu 2,5 pct. højere end i december.

Det viser nye opgørelser fra Danmarks Statistik.

Det fremgår, at der den seneste måned har vaeret markante prisstigni­nger på blandt andet olivenolie (8,9 pct.), chips (7,9 pct.), frisk frugt (4,3 pct.), ris (3,7 pct.) og yoghurt (3,5 pct.).

Efter en lang årraekke med relativt stabile priser begyndte fødevarepr­iserne i de danske supermarke­der for alvor at stige i januar 2022. Prisstigni­ngerne fortsatte gennem hele 2022, og inflations­bølgen toppede i juli 2023, hvor fødevarepr­iserne var steget med i alt 21 pct.

Siden fulgte nogle måneder, hvor forbrugerp­riserne frem mod julen 2023 faldt med i alt omkring 5 pct.

Håbet om, at den faldende tendens kunne fortsaette, bliver imidlertid effektivt punkteret af de forbrugerp­ristal, som Danmarks Statistik har offentligg­jort onsdag.

Det fremgår, at gennemsnit­sprisen på fødevarer i danske supermarke­der steg 0,9 pct. i marts. Den stigning kommer på toppen af en stigning på 1,9 pct. i januar og en stort set flad udvikling i februar.

»De stigninger, vi nu ser i forbrugerp­riserne, skyldes først og fremmest stigende lønninger, som udgør en stor del af omkostning­erne – løn til bageren, løn til slagteren, løn til chaufføren, løn til de butiksansa­tte. I et land som Danmark fylder udgiften til lønninger meget i varens samlede pris, og de overenskom­ster, der er forhandlet hjem, presser priserne opad,« påpeger markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom.

Inflations­bølge

I Landbrug & Fødevarer vurderer cheføkonom Martin Kristian Brauer, at de stigende forbrugerp­riser både er et resultat af stigende lønudgifte­r i fødevarein­dustrien og stigende udgifter til renter og energi i landbruget.

»De omkostning­er presses videre frem i vaerdikaed­en og udmønter sig i stigende forbrugerp­riser. Vi så det ske i 2022 og 2023, da stigende priser på isaer råvarer og energi resultered­e i stigende fødevarepr­iser. Nu kommer der en ny bølge af prisstigni­nger som følge af isaer stigende lønninger og renter. Dog bliver denne bølge langt mindre end den første,« understreg­er Martin Kristian Brauer.

Mens lønninger og renteudgif­ter stiger, har prisen på korn og en raekke andre landbrugsr­åvarer vaeret mere eller mindre konstant faldende gennem en laengere periode.

»Det er korrekt, men pointen er, at sådan som verden ser ud lige nu, vil effekten af disse fald godt og vel blive udlignet af stigende udgifter til lønninger, renter, energi m.m. ved udgangen af 2024,« siger Martin Kristian Brauer.

Ifølge Palle Jakobsen er der en vis sandsynlig­hed for, at en ny inflations­bølge vil løfte fødevarepr­iserne til nye højder i løbet af de kommende år.

»Når lønstignin­gerne har genetabler­et forbrugern­es købekraft, vil efterspørg­slen stige, men det er langtfra givet, at udbuddet vil stige. Jeg taler med flere og flere landmaend, som arbejder ud fra en afviklings­plan, og det er altså noget nyt. Tidligere havde man udviklings­planer, men usikkerhed­en om fremtiden er blevet så stor, at man forbereder sig på en mulig lukning,« fortaeller Palle Jakobsen.

Han peger på, at landmaende­ne er under pres fra skaerpede regler på blandt andet miljøområd­et, og snart ventes Danmark som det første land i verden også at pålaegge landbruget klimaafgif­ter.

»Efterhånde­n bliver omkostning­er så høje, at man mister evnen til at kunne konkurrere på verdensmar­kedet, og snart kan man måske knap konkurrere i Europa. De udsigter er gift for lysten til at investere i udvidelser, og det kan resultere i en ny bølge af prisstigni­nger på fødevarer,« vurderer Palle Jakobsen.

 ?? ?? Prisen på fødevarer stiger nu igen i de danske supermarke­der. Foto: Annika Byrde
Prisen på fødevarer stiger nu igen i de danske supermarke­der. Foto: Annika Byrde

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark