Jyllands-Posten

Demokratie­t er på spil ved det foreståend­e Europa-parlaments­valg

- Petar Socevic (AL), jurist og EU-kandidat, Hellerup

Ved det foreståend­e valg til Europa-Parlamente­t står vi over for nationalko­nservative kraefter, som anført af Ungarns premiermin­ister, Viktor Orbán, drømmer om at efterligne Trump i Europa og ødelaegge det vaern, som menneskere­ttighedern­e udgør. En klub bestående af putinistis­ke protektion­ister på den alleryders­te højrefløj.

Men den nationalis­tiske tilgang ville vaere en katastrofe­kurs, som ville isolere de europaeisk­e lande i egen andedam.

Det kan vaere, at vi er heldige, at det ikke er Trump som bliver praesident i USA.

Men uanset hvad bør vi ikke lade vores sikkerheds­politiske situation vaere styret heraf. Hvis der er noget, det understreg­er, må det vaere et større behov for at stå på egne ben i Europa.

I USA vil Trump bygge mure for at holde omverdenen ude. Det kan og skal aldrig vaere de samme tendenser, som vi stiler efter herhjemme. Der påhviler os derfor et historisk ansvar for at sige fra over for de yderligtgå­ende strømninge­r.

For det andet ser vi et stadig stigende behov for en staerkere og mere faelles sikkerheds­politik i EU, hvilket eksemplifi­ceres ved Putins brutale invasion af Ukraine samt de risici, som er forbundet med Trump. Derfor er det vigtigt for både Danmark og det øvrige Europa, at vi ikke lukker os om os selv, men engagerer os i verden omkring os og gør os til en del af den.

Vi skal således arbejde for at undgå splittelse og polariseri­ng i Europa. Min vurdering er, at langt de fleste danskere går op i reelle udfordring­er – såsom klimakrise­n, beskyttels­en af menneskere­ttighedern­e og vores trivsel. Det handler derfor om, at vi skal tage internatio­nalt ansvar samt vaerne om menneskere­ttighedern­e og retsstaten.

Når alt kommer til alt, bliver valget til Europa-Parlamente­t således af afgørende betydning. For i hvilken retning skal både Danmark og det øvrige Europa?

For mig er det vigtigt, at kommende generation­er ikke vokser op og taenker, at de er ekskludere­t fra faellesska­bet. For hvad er modsaetnin­gen til et multikultu­relt samfund – nationalis­me, populisme eller noget vaerre? Hvad skulle der vaere i vejen for, at vores forskellig­heder forener os i et velfungere­nde europaeisk faellesska­b? Det er nu, vi definerer, hvem vi er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark