Jyllands-Posten

Landbruget kunne have skabt sig en attraktiv niche

- Torben Kjaer, pensionist, Hillerød

Det undrer, at landbruget altid har talt for lavest mulige forbrugerp­riser og dermed bidraget til at producere billigst muligt. Havde landbruget sadlet om til økologiske varer med høj dyrevelfae­rd, kunne man have skabt en niche med højkvalite­tsprodukte­r, som der verden over er et købedygtig­t og villigt kundegrund­lag for.

Isaer er der større opmaerksom­hed på dyrevelfae­rd, og har man set både en konvention­el grisestald og udendørs fritgående grise, der også omfatter store besaetning­er, er man ikke i tvivl om, at de fritgående dyr har det markant bedre.

Her i huset prioritere­r vi som folkepensi­onister at leve økologisk, gerne med kød fra små økologiske landbrug, der prioritere­r dyrevelfae­rd og etik. Uanset dyr koster det små 100 kr. kiloet, der svarer til et par poser matadormix mindre om måneden. Det er et spørgsmål om holdning, hvor landbruget via kampagner kan påvirke borgernes syn på fødevarer.

Landbruget ved, at de pesticider, der findes i halvdelen af grundvands­boringerne, stammer fra det, de brugte indtil for 40 år siden. De naeste 40-80 år kommer vi til at slås med de pesticider, der er brugt i et højintensi­vt landbrug de seneste 40 år. Det bliver langt vaerre, men der synes ingen forståelse for, at politikern­e påtager sig ansvaret for at begraense skaderne af landbruget, der haenger fast i øget produktivi­tet.

Hvad bringer fremtiden? Tør vi stole på, at der kommer yngre, innovative landmaend og -kvinder, der kan se muligheder­ne ved, at en CO2-afgift føres tilbage for at skabe et baeredygti­gt landbrug med højkvalite­tsprodukte­r til gavn for klima, miljø og biodiversi­tet? Danmark havde midt i marts forbrugt, hvad Jorden kan holde til for hele året, så der skal ske noget drastisk for fremtidens generation­ers skyld; vi kan ikke bare lade stå til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark