Jyllands-Posten

Inflatione­n er under kontrol i Danmark

Flere økonomer peger på, at det nyeste inflations­tal vidner om, at prisstigni­ngerne har fundet sig rette i et normalt leje. En enkelt advarer dog om, at en ny bølge kan vaere på vej.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Priserne er steget en smule mere i marts sammenlign­et med februar.

Men alligevel mener økonomer, at den danske inflation er under kontrol. Sådan lyder dommen over det nye forbrugerp­risindeks fra Danmarks Statistik.

»Små udsving i inflatione­n er helt normale, og den svage stigning i marts skal derfor heller ikke ses som et krisetegn,« udtaler Sofie Holme Andersen, som er cheføkonom i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d, i en skriftlig kommentar.

I marts var det samlede inflations­tal 0,9 pct. mod februars 0,8 pct. Men når tallet renses for prisstigni­nger på energi og ikkeforarb­ejdede fødevarer – den såkaldte kerneinfla­tion – var der ingen udvikling. Den er fortsat 1,7 pct.

Dermed er begge tal også under inflations­målet på 2 pct.

Mindre stigninger

De lavere prisstigni­nger står i kontrast til den inflations­krise, Danmark stod i efter Ruslands invasion af Ukraine, hvor bl.a. inflatione­n tog et markant spring op og toppede ved 10 pct. i oktober 2022.

Selvom inflatione­n nu er kontroller­et, skal danskerne stadig forvente, at den kommende tid vil byde på mindre stigninger.

»De kommende måneder vil formentlig byde på yderligere moderate stigninger i inflatione­n, da de positive effekter fra prisfaldet på energi falder ud af beregninge­rne. Faktisk kunne det godt tyde på, at energipris­erne vil begynde at hive inflations­tallene lidt op. Det maerker vi eksempelvi­s, når vi tanker bilen, hvor benzinpris­en naermer sig 15 kr. pr. liter,« udtaler Mathias Dollerup Sproegel, der er seniorøkon­om i Sydbank.

Han faestner sig dog også ved, at kerneinfla­tionen stadig bevaeger sig i den rigtige retning. Han mener også, at det generelle inflations­billede indikerer, at danske boligejere kan glaede sig til gode rentenyhed­er.

»Stigningen i inflatione­n får ikke alarmklokk­erne til at ringe. I det store billede er inflatione­n i Danmark kommet under kontrol, og det ser også ud til, at inflatione­n er ved at komme under kontrol i eurozonen. Derfor vil Den Europaeisk­e Centralban­k (ECB) formentlig på morgendage­ns rentemøde stille de danske boligejere moderate rentefald fra sommeren i udsigt,« udtaler Mathias Dollerup Sproegel.

Stor usikkerhed

Ifølge cheføkonom Tore Stramer fra Dansk Erhverv kan der dog lure dårlige inflations­tal i horisonten.

»Selvom inflatione­n fortsat ligger stabilt på et forholdsvi­s lavt niveau, så kan det meget vel vaere stilheden før en ny inflations­bølge,« han.

Han peger på, at højere lønninger øger virksomhed­ernes omkostning­er, og derfor vil de haeve priserne. Han advarer samtidig om, at inflatione­n kan ende med at blive højere end forventet.

»Usikkerhed­en er ekstraordi­naert stor i øjeblikket, og vi kan desvaerre ikke udelukke en kraftigere stigning i inflatione­n i løbet af 2024. Det globale råvarepris­indeks er steget med knap 20 pct. siden starten af året, og lønvaekste­n er accelerere­t tydeligt i en raekke lande. Dertil er der tegn på, at den økonomiske aktivitet er overrasken­de robust,« udtaler Tore Stramer. udtaler

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark