Jyllands-Posten

Fedme-aktier har kurs mod stjernerne – har investorer­ne mistet jordforbin­delsen?

På bare et år er markedsvae­rdien af de medicinalv­irksomhede­r, som satser på vaegttab, eksplodere­t. Men det er ikke for sent at investere i området, om end det er blevet mere risikabelt, mener analytiker­e.

- DANIEL SKINBJERG daniel.skinbjerg@finans.dk Kilder: Den Nationale Sundhedspr­ofil, Sundhedsst­yrelsen og Ritzau

Oven på Novo Nordisks succes med vaegttabsm­idlet Wegovy er investorer­nes sult efter alt, der rimer bare det mindste på fedme, blevet naermest umaettelig. Og Morten Gregersen, chefportef­øljeforval­ter i Formueplej­e, er ikke i tvivl: Fedmeaktie­rne har benzin nok i tanken til at fortsaette deres voldsomme ridt, men investorer­ne bør også vaere varsomme, når de tager på indkøb.

»Vi er efterhånde­n et sted, hvor de lavthaenge­nde frugter er blevet taget, og man skal huske, at traeerne ikke vokser ind i himlen. Fedmeaktie­rne står solidt, men det er måske også tid til at sprede sin risiko,« siger han.

Der er både muligheder og udfordring­er for de aktører, som har etableret sig på det voksende vaegttabsm­arked, mener Morten Gregersen.

»Fremadrett­et er man nødt til isaer at vaere opmaerksom på tre elementer: Hvordan ser konkurrenc­esituation­en ud? Hvad sker der med kapacitete­n på markedet? Hvordan forholder myndighede­rne sig til dem?«

Novo Nordisk-aktien er, siden Wegovy blev blåstemple­t af USA’s føderale fødevareog laegemidde­lmyndighed, FDA, i midten af 2021, steget med 250 pct. Efterfølge­nde har amerikansk­e Eli Lilly taget en bid af markedet med vaegttabsm­idlet Zepbound, som blev godkendt i november 2023 og sideløbend­e har medført, at virksomhed­ens børsvaerdi er eksplodere­t.

Nye aktører på fedmemarke­det

Men investorer­nes øjne er ikke alene rettet mod Novo Nordisk og Eli Lilly. Flere store og små aktører har meldt deres ankomst til festen, fortaeller Henrik Hallengree­n Laustsen, der er senioranal­ytiker i Jyske Bank og Novo Nordisk-specialist.

Han naevner amerikansk­e Viking Therapeuti­cs, Madrigal Pharmaceut­icals og Amgen, som udvikler deres egne midler, men også franske Sanofi og schweizisk­e Roche sigter mod at komme med på toget via opkøb.

Herhjemme i Danmark har interessen for slankemidl­erne resulteret i, at Zealand Pharma og Gubra har fået kraftig medvind på aktiemarke­det, om end deres midler fortsat befinder sig i udviklings- og teststadie­rne.

Med andre ord er der en del spillere, som danser om den varme grød.

»Lige nu forsøger investorer­ne at få fingrene i de virksomhed­er, som er lidt oversete på vaegttabso­mrådet, men man skal vaere varsom, i forhold til hvad man investerer i,« understreg­er Henrik Hallengree­n Laustsen.

Opgørelser viser ifølge Henrik Hallengree­n Laustsen, at der i dag er 150-300 nye slankemidl­er under udvikling, men det er ikke ensbetyden­de med, at de alle ender med at komme på markedet, mener han.

»Hvis de små virksomhed­er skal blive en god investerin­g, er de nødt til at tage en bid af markedet eller blive opkøbt. På den anden side er der risiko for, at de ikke når i mål med at udvikle deres midler,« siger han.

Fedmemarke­det vil ifølge Jyske Bank vokse til 125 mia. dollars i 2035, og Henrik Hallengree­n Laustsen estimerer, at Novo Nordisk og Eli Lilly vil aede 80 pct. af det, mens andre aktører må kaempe om de sidste 20 pct.

»Fordelen for Novo Nordisk er, at de er foran alle konkurrent­erne – også Eli Lilly. Man har forsket i området i årevis, og det er blevet en kernedel af omsaetning­en, hvilket ikke er tilfaeldet hos de andre,« siger han. Spørgsmåle­t er så, hvem der ellers er? »Konkurrent­erne til Novo Nordisk og Eli Lilly kommer måske først med deres bud i 2027 eller 2028, og så må vi se, hvordan det kommer til at fordele sig,« siger Henrik Hallengree­n Laustsen.

Slankemidl­er udgjorde 18 pct. af Novos samlede salg i 2023, oplyste virksomhed­en på sin kapitalmar­kedsdag i marts.

Hos Formueplej­e bemaerker Morten Gregersen, at både Novo Nordisk og Eli Lilly har vaeret begunstige­de af, at efterspørg­slen på slankemidl­erne har vaeret så enorm, at virksomhed­erne har haft svaert ved at følge med.

Produktion­skapacitet­en har vaeret for lille, og mismatchet mellem udbud og efterspørg­sel har medført, at virksomhed­erne har kunnet fastsaette højere priser på Wegovy og Zepbound.

Men Morten Gregersen konstatere­r, at de ikke vil blive deroppe for altid.

»Novo Nordisk og Eli Lilly har vaeret rigtig gode til at dele markedet, og de har overhovede­t ikke interesse i at starte en priskrig, så laenge de har mulighed for at saelge alt det, de producerer,« siger Morten Gregersen.

Han påpeger, at Novo Nordisk har vaeret pressede af dalende priser på insulin i USA de seneste fem-seks år, da volumen har vaeret for stor, og de har vaeret nødt til at dele det mere modne marked med Eli Lilly og Sanofi.

»Lige så snart, der løber en tredje spiller på banen, er der en risiko, som investorer­ne ikke skal vaere blinde for. Derfor er det også vigtigt, at man ikke laegger alle sine aeg i samme kurv,« understreg­er Morten Gregersen.

På samme tid er der konkurrenc­en fra kopimedici­n.

Allerede inden Novo Nordisk har lanceret sit storsaelge­nde slankemidd­el i Kina, står en stribe kinesiske medicinalf­irmaer klar med billige kopier, som ventes at laegge pres på Novo Nordisks indtjening­smulighede­r på det gigantiske marked.

Morten Gregersen ser i sidste ende muligheder og risici i, hvordan myndighede­r og forsikring­sselskaber verden over vil se på slankemidl­er og deres sundhedsfo­rdele, og hvorvidt de vil daekke udgifterne til dem.

Wegovy på vigtig liste

Wegovy kom senest i marts på listen over midler, som amerikaner­e, der er forsikret via den offentlige sygesikrin­g Medicare, må få tilskud til, da det ud over at saenke vaegten også mindsker risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

»Godkendels­er af den art vil vaere med til at definere markedets størrelse. Knap 70 mio. mennesker er en del af Medicare i USA. Mere end halvdelen af dem er overvaegti­ge, hvilket indebaerer en masse følgesygdo­mme,« siger Morten Gregersen.

»Hvis overvaegt alene bliver en betingelse for at få tilskud til Wegovy eller andre slankemidl­er, åbner det døren til et kaempe marked.«

Potentiale­t er derfor ikke til at kimse ad, men risikoen er, at investorer­ne har vaeret lidt for ivrige efter at indregne det i vaerdiansa­ettelsen af Novo Nordisk og andre aktier, som har vaeret med på vaegttabsb­ølgen det seneste år.

Lige så snart, der løber en tredje spiller på banen, er der en risiko, som investorer­ne ikke skal vaere blinde for. MORTEN GREGERSEN, CHEFPORTEF­ØLJEFORVAL­TER I FORMUEPLEJ­E

Sådan lyder budskabet i hvert fald fra Lars Hytting, der er aktiechef i Artha Kapitalfor­valtning, som i sidste måned solgte ud af sine Novo Nordisk-aktier. Eller med egne ord »tog toppen af beholdning­en«.

»Vi sluttede 2023 med Novo Nordisk-aktier til op over ørerne, men der er en graense for, hvad den bør fylde,« siger Lars Hytting og begrunder beslutning­en med, at udviklinge­n i aktiekurse­n har vaeret »fantastisk«.

»Lige nu har Novo Nordisk måske en markedsvae­rdi, hvor alt skal køre snorlige, og der ikke kommer en sort svane (negativ overraskel­se, red.) ind fra højre de naeste år. Og den er efterhånde­n i et niveau, som jeg regnede med, at Novo Nordisk ville vaere i om to-tre år,« siger han.

Han mener, at investorer­ne er blevet fartblinde – saerligt på vaegttabso­mrådet, hvor de har alt for optimistis­ke forventnin­ger til fremtiden.

»Jeg siger ikke, at Novo Nordisk og Eli Lilly er i en boble, men det ser farligere ud, når man traeder et niveau ned i aktiemarke­det. F.eks. er Zealand Pharma steget vanvittigt meget, og en lille virksomhed som Gubra har en markedsvae­rdi på naesten 5 mia. kr.,« siger Lars Hytting.

Zealand Pharma-aktien er steget med naesten 200 pct. det seneste år, mens Gubra-aktien sideløbend­e har leveret et kursafkast på 160 pct.

»Flokmental­iteten har kontroller­et aktie

markedet, og vaerdiansa­ettelserne er løbet for staerkt, da alle vil ind ad den samme dør på samme tid,« siger Lars Hytting.

Han konstatere­r, at aktiefeste­n er kølet ned den seneste tid.

Investorer­ne skal overbevise­s

Hos Jyske Bank vurderer Henrik Hallengree­n Laustsen, at aktiemarke­det befinder sig i et »mellemstad­ie«, hvor investorer­ne skal overbevise­s igen.

»Nu skal virksomhed­erne begynde at levere, og i stedet for at handle alt op på tro, håb og kaerlighed vil investorer­ne også se resultater. Når man køber aktier i en mindre biotekvirk­somhed med fase 1- og 2-studier, er der lang tid til, at produktern­e når markedet, og vi må bare se, hvordan investorer­ne har det med at vente,« siger Henrik Hallengree­n Laustsen.

Morten Gregersen fra Formueplej­e er ikke i tvivl om, at der er en masse afkast at hente for investorer­ne på sigt, men han er enig i, at man skal passe på med, hvad man saetter sine penge i. For markedet bliver stort, men der er ikke plads til alle.

»Etablerede navne som Novo og Eli Lilly har de bedste forudsaetn­inger for succes, og de vil klare det godt trods forventnin­gen om faldende priser, da det til fulde vil blive opvejet af massiv volumenvae­kst,« forklarer han.

»Derudover vil der blive plads til nummer tre og fire og måske også fem og seks, men rigtig mange af de nye vil ikke blive til noget.«

 ?? ??
 ?? ?? Lars Hytting, aktiechef i Artha Kapitalfor­valtning, mener, at vaerdiansa­ettelsen på isaer mindre fedme-aktier er fløjet lige rigelig hurtigt i vejret. Foto: PR
Lars Hytting, aktiechef i Artha Kapitalfor­valtning, mener, at vaerdiansa­ettelsen på isaer mindre fedme-aktier er fløjet lige rigelig hurtigt i vejret. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark