Jyllands-Posten

Krav fra ministre og organisati­oner: Laegerne skal fordeles bedre

Patientpre­sset er størst i de mest laegefatti­ge områder. Det skal vi gøre noget ved, lød det gentagne gange fra talerstole­n under Danske Regioners topmøde.

- TEA KROGH SØRENSEN MARIA DALHOFF tea.krogh@jp.dk maria.dalhoff@jp.dk

Det er tid til at samle ansvaret for patienten og sundheden i én myndighed, ét budget og under én lovgivning. ANDERS KÜHNAU, FORMAND, DANSKE REGIONER

»I dag er der faerrest laeger dér, hvor der er flest syge mennesker. Det er helt vildt. Det giver ingen mening, og derfor skal vi have fordelt laegerne langt bedre.«

Selv om statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) på Danske Regioners topmøde torsdag undveg spørgsmåle­t om regionerne­s fremtid og den konkrete indretning af fremtidens sundhedsva­esen, var hun meget klar, når det gaelder laegedaekn­ingen: Der skal ske noget.

De praktisere­nde laeger er urimeligt skaevt fordelt på landkortet, og det skal der aendres på, fastslog hun, som også bebudede et nyt sundhedsud­spil til efteråret, efter Sundhedsst­rukturkomm­issionen til juni kommer med sine anbefaling­er til fremtidens sundhedsst­ruktur.

På topmødet betonede ikke blot statsminis­teren vigtighede­n af at fordele laegerne bedre, når de fremover skal overtage flere og flere opgaver fra sygehusene, det samme gjorde sundhedsmi­nisteren, Danske Regioners formand, en stribe partileder­e og ministre – bl.a. Lars Løkke Rasmussen (M).

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der brug for en national styring af, hvor i landet de såkaldte ydernumre – en slags laegelicen­s til at slå sig ned som praktisere­nde laege – skal placeres. I dag er det de enkelte regioner, der beslutter, hvor ydernumren­e skal vaere.

»Vi bør have en national dimensione­ring af vores almen praksis. Vi skal have modet til dimensione­re ydernumren­e efter, hvor patientpre­sset er,« lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Økonomisk attraktivt

På topmødet praesenter­ede Danske Regioner udspillet ”I en naer fremtid” med 24 forslag til et mere naert og sammenhaen­gende sundhedsva­esen.

I udspillet laegger Danske Regioner op til at gøre det mere attraktivt for laegerne at slå sig ned i de laegefatti­ge områder. Det skal bl.a. ske ved at differenti­ere de praktisere­nde laegers patienttal, så laeger i områder med mange aeldre og kronisk syge borgere får tilknyttet faerre patienter end laeger i områder med mange unge og sunde borgere.

Samtidig skal laegernes honorar tage højde for de differenti­erede patienttal, så det også er økonomisk attraktivt at arbejde som laege i f.eks. yderområde­rne.

Ifølge Heino Knudsen (S), som er regionsråd­sformand i Region Sjaelland, bør laegedaekn­ing, adgang til data og tilgaengel­igheden i almen praksis fylde ved de kommende forhandlin­ger i naeste uge om en ny overenskom­st mellem Regionerne­s Lønningsog Takstnaevn og Praktisere­nde Laegers Organisati­on (PLO).

Han kalder det »helt urimeligt«, at der er faerrest laeger i de områder, hvor der er flest aeldre og syge borgere med mange kroniske sygdomme.

»Vi er nødt til at slå faerre ydernumre op i de dele af landet, hvor der i forvejen er mange laeger. Så vil flere laeger søge andre steder hen,« siger Heino Knudsen.

Han er dog ikke tilhaenger af Lars Løkke Rasmussens forslag om at gøre det til en statslig eller national opgave at fordele laegerne geografisk.

»Jeg er tilhaenger af naerhed og et lokalt eller regionalt blik på dette. Regionerne skal samarbejde bedre om laegedaekn­ingen,« siger han.

Formanden for PLO, Jørgen Skadborg, er enig i, at der skal flere laeger til yderområde­rne.

»Derfor skal det gøres mere attraktivt at vaere have praksis i netop yderområde­r, og det bliver det ved at have faerre patienter tilknyttet. Hvordan det konkret kan udmøntes, skal vi bl.a. se på under de kommende overenskom­stforhandl­ingerne med Danske Regioner,« siger Jørgen Skadborg, som støtter en national styring af antallet af ydernumre og placeringe­n af dem.

»Det er der virkelig brug for, så regionerne ikke er i krig med hinanden om at tiltraekke laegerne,« siger Jørgen Skadborg.

Fronter trukket op

Med Danske Regioners nyeste sundhedsud­spil med de 24 forslag er fronterne i kampen om sundhedsop­gaverne nu for alvor trukket skarpt op.

Formand for Danske Regioner

Anders Kühnau lagde torsdag ikke skjul på, at Danske Regioner bør spille en absolut hovedrolle i fremtidens sundhedsva­esen: Vi skal vaek fra siloer og kassetaenk­ning, hvor patientern­e tabes i deres vej gennem sundhedsva­esenets Bermuda-trekant, som i dag består af regionerne­s sygehuse, de praktisere­nde laeger og kommunerne­s aeldreplej­e og sundhedsti­lbud.

»Det er tid til at samle ansvaret for patienten og sundheden i én myndighed, ét budget og under én lovgivning,« fastslog han og understreg­ede, at den ansvarlige myndighed bør vaere regionerne. De skal med andre ord også have de sundhedsop­gaver, som kommunerne i dag løser.

Kritik af kommuner

Mens det de seneste par årtier er lykkedes at behandle patientern­e hurtigere og bedre på landet sygehuse, er udviklinge­n uden for sygehusene – i kommunerne – ifølge Kühnau ikke fulgt med. Der er ikke stillet samme krav til kvalitet og ensartethe­d uden for hospitaler­ne.

»Selv når der er tydelig dokumentat­ion for faerre dødsfald, faerre genindlaeg­gelser og bedre livskvalit­et hos borgerne, kan det tage flere år at få tilsagn fra alle kommuner til at gøre det nødvendige,« sagde han på topmødet.

Reaktionen fra kommunerne udebliver ikke: I et åbent brev til Danske Regioner vender en stribe rådmaend og borgmestre skytset den anden vej og fremhaever de store problemer på regionerne­s overbebyrd­ede hospitaler – patientern­e ligger på gangene, hospitaler­ne kan ikke overholde ventetidsg­arantierne, kvinder indkaldes for sent til brystkraef­tscreening­er, ligesom supersygeh­usenes tidsplaner og budgetter konstant overskride­s, opremser de.

»Vi ser regionerne­s udspil som en krigserkla­ering. De må opleve at have kniven for struben, siden de kaster med sten fra deres superglash­us. Det er sundhedsim­perialisme, når de vil overtage opgaver, som vi synes, vi løser rigtig godt,« siger Christian Budde (V), rådmand for Sundhed og Omsorg, Aarhus Kommune, som er en af underskriv­erne på brevet.

Frem for at overlade ansvaret til regionerne ser rådmaenden­e og borgmestre­ne gerne et taet og forpligten­de fremtidigt samarbejde i sundhedskl­yngerne.

 ?? ?? På Danske Regioners politiske topmøde i Aarhus kraevede statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) en bedre fordeling af laegerne. Foto: Ritzau Scanpix
På Danske Regioners politiske topmøde i Aarhus kraevede statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) en bedre fordeling af laegerne. Foto: Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark