Jyllands-Posten

Endnu en farce igangsat af Aarhus Byråd – det eneste, der mangler, er Dirch Passer

Aarhus’ midtby er p.t. ét stort trafikalt helvede af bilkøer, der kun føles marginalt kortere end Den Kinesiske Mur. Den grønne dagsorden er kørt af sporet.

- CHRIS HVIDBERG

»I want you to panic!« sagde vores bedårende, lille klimamasko­t Greta Thunberg for nogle år siden i sit hysteriske forsøg på at opildne masserne.

Tilsynelad­ende har medlemmern­e af Aarhus Byråd taget hendes råd til sig, for lige p.t. lider mange aarhusiane­re under, hvad der mildt sagt ligner en meget hurtig, politisk panikbeslu­tning – truffet for at virke så grøn som muligt.

Der er skrevet adskillige glimrende klummer, ledere og debatindla­eg om miseren, så til dig, der ikke bor i Aarhus, blot en lille opsummerin­g:

Aarhus’ midtby er p.t. ét stort trafikalt helvede af bilkøer, der kun føles marginalt kortere end Den Kinesiske Mur. Ikke bare på én straekning, men både Aarhus Ø, Kystvejen, Langelands­gade og flere andre veje er ramt, fordi aarhusians­ke politikere har igangsat en omfattende trafikomla­egning i byen i deres iver efter at få en grøn bydel.

I sig selv en nobel hensigt – en grøn bydel lyder da laekkert. Bare ikke for enhver pris.

Laeg dertil en endnu ikke offentligg­jort grøn mobilitets­plan for Aarhus, som i mine øjne ligner noget, der også kunne vaere skrevet af en vegansk amish-familie på svampe. Den går i grove traek bl.a. ud på at få bilerne ud af byen, lukke flere trafikale knudepunkt­er, nedlaegge 34.000 offentlige p-pladser og indføre betalingsr­ing og elbilzone.

Undskyld mig, hvorfor ikke bare tage skridtet fuldt ud og tvinge alle borgere til kun at køre i hestevogne?

Ingen ved, hvordan forhandlin­gerne om mobilitets­planen ender, men man kan have sine bange anelser, når man ser, hvilke farceagtig­e beslutning­er der ellers er blevet truffet på Aarhus Rådhus gennem tiden – det eneste, der mangler, er Dirch Passer.

Implikatio­nerne af en raekke af forslagene vil utvivlsomt påvirke erhvervsli­vet i midtbyen negativt. Navnlig butikker, der i forvejen har det svaert.

Det er, som om målet altid helliger midlet, når politikere vil traeffe beslutning­er vedr. den grønne dagsorden – og det gaelder i øvrigt absolut ikke kun aarhusians­ke politikere. Fordi målet er så ”aedelt”, må det også godt gøre lidt ondt på borgerne. Gerne lidt mere besvaerlig­t, lidt dyrere og lidt hårdere.

Nøgleordet her er tvang. For når det handler om at få bilerne ud af byen i klimaets hellige navn, er alt åbenbart legitimt.

Undskyld mig, hvorfor ikke bare tage skridtet fuldt ud og tvinge alle borgere til kun at køre i hestevogne?

Men indsatsen er nødt til at vaere så gennemtaen­kt, at generne for borgerne ikke føles for brutale. For så ryger den brede opbakning til den grønne omstilling, og det har ingen interesse i.

Og hvad nytter det, hvis hipsterfyr­en med fuldskaeg, manbun og hang til naturvin graeder af glaede over et nyt grønt område i midtbyen, hvis butiksinde­haveren til gengaeld graeder over tabt omsaetning og måske endda nedlukning af butikken?

Tillad mig at minde om, at det er de private erhvervsdr­ivende, der både direkte og indirekte finansiere­r vores velfaerd.

Det er både dovent og hovent at diske op med planer om cykler, traeer og halleluja tilsat en paen portion tvang – uden omtanke for erhverv og borgernes behov for at kunne komme nogenlunde ubesvaeret rundt i byen. For byrådet er også byråd for alle dem, der ikke er urban-smarte med Tesla, ladcykel og tre faste selleridag­e om ugen.

Tilbage til den nuvaerende situation i Aarhus: Enten kom problemern­e helt bag på byrådet, eller også var det en kalkuleret collateral damage, som borgerne bare må finde sig i, fordi … klima.

Ingen af muligheder­ne gør mig tryg.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark