Jyllands-Posten

»Vi kvinder skal tro lidt mere på os selv, fordi vi kan meget mere, end vi tror«

Lone Andersen var som nyudklaekk­et bestyrelse­smedlem bevidst om at deltage i tredje halvleg, og der var også engang, hvor hun betragtede sig selv som en lille bondekone i et bestyrelse­slokale.

- EMMA QVIRIN HOLST emma.q.holst@finans.dk

Da Lone Andersen kom ind i bestyrelse­sverdenen, var hun som kvinde en sjaeldenhe­d i en mandsdomin­eret branche. Det betød, at hun begyndte at taenke strategisk.

»Jeg var meget opmaerksom på ikke at vaere den, som lavede kaffe eller tog af bordet,« siger hun og tilføjer:

»Når jeg var til sene møder eller døgnmøder, var der ikke noget med, at jeg kørte hjem om aftenen. Jeg skulle også vaere med til tredje halvleg mellem 10 og 12 om aftenen og få en skaenk med de andre.«

I mere end 10 år har Lone Andersen som viceforman­d i Landbrug & Fødevarer, hvor hun repraesent­erer familielan­dbrugene, vaeret en del af toppen af landets største og mest magtfulde landbrugso­rganisatio­n.

Når man spørger, så finder man nemlig ud af, at halvdelen af lokalet heller ikke vidste det. LONE ANDERSEN, VICEFORMAN­D, LANDBRUG & FØDEVARER

Havde et mindrevaer­d

Tidligere har hun vaeret formand for Landdistri­kternes Faellesråd, formand for Familielan­dbrug Vestjyllan­d og bestyrelse­smedlem i Videncentr­et for Landbrug.

Selvom Lone Andersen havde en klar strategi for, hvordan hun ville agere i bestyrelse­sarbejdet, var det ikke ensbetyden­de med, at hun sprang ud i det spraengfyl­dt med selvtillid.

»Jeg havde et enormt mindrevaer­dskompleks,« lyder erkendelse­n.

»Da jeg for første gang mødte landsudval­get for driftsøkon­omi, taenkte jeg, at der sad en flok maend, der vidste alt om regnskab, og så var der lille mig, en bondekone. Det ville aldrig gå, taenkte jeg.«

Det viste sig, at Lone Andersen vidste lige så meget om det faglige. Hun var nemlig vant til at styre økonomien på gården derhjemme.

»Vi kvinder skal tro lidt mere på os selv, fordi vi kan meget mere, end vi tror. Og ellers kan man altid spørge. Når man spørger, så finder man nemlig ud af, at halvdelen af lokalet heller ikke vidste det,« siger hun.

Lige nu er det helt store samtaleemn­e i Lone Andersens arbejdsliv den varslede CO2-afgift. Den spreder vrede og frygt i alle kredse af landbrugss­ektoren – også ude på de familieeje­de gårde. Det understreg­er, at hun står over for en saerlig opgave.

»En af de udfordrend­e ting i mit arbejde er, at jeg som repraesent­ant for de mindre landbrug repraesent­erer en minoritet i Landbrug & Fødevarer. Det er en udfordring at sikre balancen. Men det er vigtigt, at vi har og fortsat vil have en fødevarekl­ynge og et erhverv, hvor der er forskellig­hed,« siger hun.

Kortspil og serier

Det hele begyndte, da Lone Andersen købte en hest for sine konfirmati­onspenge.

Det var dyrt at få den opstaldet på den lokale rideskole. I stedet fandt hun en lille gård, hvor ejerne lod hende have hesten stående mod hjaelp til driften af gården.

Lige der fandt hun ud af, at landbruget var sagen.

»Jeg er vild med at vaere ude i naturen. Det er derude, jeg slapper bedst af,« siger Lone Andersen.

Hun er gift på 38. år med landmanden Erik Andersen, som hun mødte som 17-årig.

Sammen driver de den gård i Vestjyllan­d, han overtog fra sine foraeldre. Eller det 25 % rabat

Laes mere på jpoplev.dk vil sige, at han står for den daglige drift, mens Lone Andersen suser land og rige rundt.

»Jeg er rigtig godt gift,« konstatere­r hun.

Når hun er hjemme går tiden med lange gåture med hunden Citta og kortspil om aftenen med aegtemande­n. Det er et levn fra coronanedl­ukningen, hvor de begyndte på et dagligt spil canasta.

De finder også tid til at se serier sammen, og både Netflix-serien ”The Crown” og DR’s dramaserie ”Huset” er løbet over skaermen.

Ligeledes er Lone Andersen rigtig glad for lydbøger, og både krimier og politiske bøger er på den digitale reol.

Tid til en lille lur

Senest har hun lyttet til Jussi Adler-Olsens ”Syv m2 med lås”, og nu venter hun spaendt på, at den nye bog ”Manual til dårlig stemning”, der er skrevet af Anne Kirstine Cramon, bliver tilgaengel­ig på lyd.

Et saerligt ritual forsøger Lone Andersen at finde tid til hver dag. Hun skal have en powernap.

»Det har jeg gjort, siden jeg var 15 år og havde mit første arbejde på gården,« siger Lone Andersen.

25 % rabat

Laes mere på jpoplev.dk

 ?? ?? Lone Andersen, der er viceforman­d i Landbrug & Fødevarer, ejer sammen med sin mand en gård med økokologis­ke malkekvaeg. Foto: Emilie Toldam Futtrup
Lone Andersen, der er viceforman­d i Landbrug & Fødevarer, ejer sammen med sin mand en gård med økokologis­ke malkekvaeg. Foto: Emilie Toldam Futtrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark