Jyllands-Posten

HJAELP skrevet med palmeblade redder tre på øde ø

Opfindsomh­ed reddede i denne uge tre maend.

- MATILDE KROGSGAARD matilde.krogsgaard@jp.dk

Episoden er som taget ud af en Hollywood-film. Tirsdag blev tre maend fundet af den amerikansk­e kystvagt, efter at have siddet strandet på en øde ø i over en uge.

I desperatio­n havde maendene skrevet ”HJAELP” ved brug af palmeblade fra den ubeboede ø. Det reddede deres liv. Det skriver den amerikansk­e kystvagt tirsdag i en pressemedd­elelse.

Det var en niece, som igangsatte jagten efter de tre maend lørdag.

Hendes onkler var ikke vendt hjem efter mere end en uge til søs, og hun var bekymret.

Det samme blev kystvagten efter at have modtaget meddelelse­n, og vedkommend­e startede en eftersøgni­ng med en flybesaetn­ing fra den amerikansk­e flåde.

Maendene, som var erfarne søfolk i 40’erne, var sejlet

ud den 31. marts fra øen Polowat Atoll, som er en del af Mikronesie­ns Forenede Stater. Sejladsen var gået som planlagt, da båden blev beskadiget, og motoren stoppede med at virke.

Gennembrud­det kom samme dag, som de tre maend var blevet efterlyst, da en amerikansk flåde identifice­rede søfolkene. Blandt andet pga. af deres opfindsomm­e nødråb.

Ikke første gang

Eftersøgni­ngs- og redningsmi­ssionskoor­dinater kalder kreativite­ten »afgørende for at lede redningsin­dsatsen direkte til deres placering.«

Efter opdagelsen af maendene,

kom der tirsdag et kystvagtsk­ib, USCGC Oliver Henry, til øen for at bringe dem hjem.

Det er dog ikke en sjaeldenhe­d, at sejlere strander i Mikronesie­n.

I 2020 skrev tre maend ”SOS” i sandet, efter at vaere strandet på en ø, fordi deres båd var løbet tør for braendstof. De blev reddet af den amerikansk­e kystvagt.

Samtidig fandt en naesten identisk redning sted i de mikronesis­ke farvande i 2016, da tre maend, hvis båd blev vaeltet, svømmede to mil for at nå en lillebitte ø, hvor de skrev ”HJAELP” i sandet – endda også ved brug fra palmeblade.

 ?? ?? Tre maend skrev "HJAELP" med palmeblade. Foto: U.S. Coast Guard
Tre maend skrev "HJAELP" med palmeblade. Foto: U.S. Coast Guard

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark