Jyllands-Posten

Sanne Gottlieb har noget, hun gerne vil sige til kvinder, som bider ubehagelig­hederne i sig

Kvinder – og laeger – ved for lidt om en uundgåelig del af mange menneskers liv, mener forfatter og certificer­et menopauser­ådgiver Sanne Gottlieb, som har saerligt ét godt råd.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Laegens henkastede ord føltes som et knytnaeves­lag i maven. Hun var 38 og havde netop fået en besked, som i hendes hoved hørte en anden alder til. En melding, som gjorde visse overvejels­er helt overflødig­e.

Sanne Gottlieb havde opsøgt laegen, fordi hun ikke laengere kunne kalde sin månedlige cyklus for netop det. I stedet var den blevet til vilkårlige blødninger. Men hun havde ikke forventet de ord, som hun blev mødt med.

»Laegen tog en blodprøve og sagde så bare, at jeg var gået i overgangsa­lderen. Jeg havde tre børn og vidste, at jeg ikke skulle have flere. Alligevel var det en underlig tanke: Gud, var det dét? Av.«

18 år senere har Sanne Gottlieb markeret sig som såkaldt menopausea­ktivist. I 2019 udgav hun bogen ”Klimakteri­esild”, hvor kendte kvinder som Birthe Neumann, Søs Egelind og Pia

Kjaersgaar­d fortalte om hedeture og tørre slimhinder. Siden er hun blevet certificer­et menopauser­ådgiver i England, er medlem af British Menopause Society, har stiftet firmaet Menokonsul­t, som rådgiver virksomhed­er om overgangsa­lder på arbejdspla­dsen, og er to måneder fra at blive faerdigudd­annet som sygeplejer­ske.

Nu kommer så bogen ”Menopause mamas”. En bog, hvor Sanne Gottlieb taler med eksperter og kendte kvinder samt giver en indføring i symptomer og behandling. Hvor livstilsek­spert Christine Feldthaus ser tilbage på dengang, hun lå »som en grindehval i min seng og rodede rundt, så det naesten føltes, som om at jeg lå på et gummilagen, fordi jeg var våd over hele kroppen«, og Annette Heick forestille­r sig sin reaktion, hvis hun skulle få at vide, at hun aldrig skulle have sex igen: »Nå, for daelen da ... men har du set, at der er tilbud på planteskol­en?«.

Ifølge Sanne Gottlieb er det en saerskilt pointe, at kvinderne er kendte, selv om hun har brugt opskriften tidligere.

»De er håndplukke­de, så der både er en med adhd og en med brystkraef­t. Det er vigtigt at få kendte kvinder til at tale om, hvilken betydning eksempelvi­s disse to tilstande har på overgangsa­lder. Det vil raesonnere meget dybere hos folk, hvis nogen, de kender i forvejen, taler om noget, der er svaert.«

Laegen tog en blodprøve og sagde så bare, at jeg var gået i overgangsa­lderen. Jeg havde tre børn og vidste, at jeg ikke skulle have flere. Alligevel var det en underlig tanke: Gud, var det dét? Av. SANNE GOTTLIEB, FORFATTER OG MENOPAUSER­ÅDGIVER

Sparker en åben dør ind

Mens ”Klimakteri­esild” anduvede på et tidspunkt, hvor René Toft Simonsens ”Jeg er

f*cking hot” var det eneste bud på menopausal litteratur på det danske marked, sparker ”Menopause mamas” en åben dør ind. Overgangsa­lderen er blevet lige så hot, som den kan føles. I 2022 udgav laege Lotte Hvass ”Bogen om overgangsa­lderen”, og for nylig var det Lotte Kaa Andersen, som i ”Mit hemmelige liv” fortalte om sine egne oplevelser og lod kendte kvinder gøre det samme.

Journalist Annamette Fuhrmann har fået en solid følgerskar­e på Instagram, hvor hun under navnet Fuhrmanns hedetur skriver om sin dans med overgangsa­lderen. Et univers, som hun nu tager på foredragst­urné med. Menokind på Instagram og Facebook er et faellesska­b, hvor man kan udveksle erfaringer om menopause og perimenopa­use. Et ord, der pludselig er blevet en del af visse kvinders ordforråd. Den beskriver den hormonelle rutsjebane, som begynder, flere år før menstruati­onen endeligt stopper.

For Sanne Gottlieb var det netop det, der var i gang, da hun fik den nedslående besked fra laegen. Hun levede dog fredeligt med sin afbrudte cyklus i et par år, før mørke tanker begyndte at overmande hende.

»Jeg følte mig deprimeret og kunne ikke forstå hvorfor.«

Hun boede i udlandet på det tidspunkt, og da hun opsøgte en gynaekolog, viste blodprøver­ne, at hendes hormonnive­au var banket i bund. Løsningen blev hormoner.

»Der gik 48 timer, og så blev jeg simpelthen verdens gladeste menneske igen,« konstatere­r Sanne Gottlieb, som dermed fik den behandling, som mange danske kvinder ifølge Gottlieb har svaert ved at få. En behandling, som hun i justeret form fortsat benytter, 11 år efter at hendes menstruati­on stoppede.

Hun hører jaevnligt fra kvinder, der står over for laeger, som affaerdige­r deres symptomer, ikke mener, at de har noget med overgangsa­lderen at gøre, eller slet og ret afviser at udskrive hormoner, fordi de mener, at de er farlige.

Bedre end deres ry?

»Der er utrolig meget misforståe­t viden blandt en del laeger. Der er stadig laeger, der siger til kvinder, at de ikke kan vaere i overgangsa­lderen, hvis de stadig har menstruati­on, hvilket er helt forkert. Så er der også nogle, som bare siger: Det er naturligt, du er jo ikke 20 år laengere. Problemet er, at der faktisk er noget, man kan gøre. Det er hormoner,« siger hun.

Ifølge Sundhedsst­yrelsen øger hormoner risikoen for kraeft i bryst, aeggestokk­e og livmoder. Tallene er dog meget små. Mens kvinder i Danmark generelt har en risiko på 10 pct. for at få brystkraef­t, stiger den til 11,4-12 pct., hvis man føjer hormoner til ligningen.

Studier peger til gengaeld på, at de kan afhjaelpe de fleste af overgangsa­lderens plager: hedeture, tørre slimhinder, humørsving­ninger, ledsmerter og hjernetåge. Dertil kommer, at hormoner forebygger både knogleskør­hed og hjerte-kar-sygdomme.

Det betyder dog ikke, at hormonerne kan tages af alle. Hvis man har en familiehis­torik med hormonføls­om brystkraef­t eller selv har vaeret ramt, anbefales praeparate­rne eksempelvi­s ikke. Tilbage står en lang raekke kvinder, som ifølge Gottlieb kan få stor gavn af behandling­en.

»Kvinder får at vide, at vi skal bide alting i os. Først bider vi menstruati­onssmerter i os, så bider vi fødselssme­rter i os, og så skal vi også bide det i os, hvis vi har ledsmerter eller monster hedeture, fordi det er ”naturligt”. Men hvis vi har hovedpine, tager vi jo hovedpinep­iller. Og vi går til tandlaegen, når vi knaekker en tand. Når man ikke vil udskrive hormoner til kvinder i overgangsa­lderen, så synes jeg, det er vanvittigt, at man i flaeng giver p-piller og minipiller til unge piger.«

Tag menopause med på job

Sanne Gottlieb drømmer om et samfund, hvor kvinder kan få den rigtige hjaelp hos deres laege, for »så stopper alle de andre problemer,« mener hun. Indtil da er der behov for en »menopausei­nkluderend­e arbejdspla­ds«, hvor man bl.a. tager højde for, at den indre termostat er under ombygning, eller at man kan have behov for en hjemmearbe­jdsdag efter endnu en søvnløs nat.

»Det skal vaere i orden, hvis Gerda på 56 år har brug for at sidde i naerheden af et vindue eller måske i et lokale, hvor der ikke er forstyrrel­ser, eller at hun kan traekke sig i 20 minutter midt på dagen. Det er ikke, fordi man skal sygeliggør­e overgangsa­lderen, men undersøgel­ser viser, at kvinder, som bliver støttet af arbejdspla­dsen i denne fase, har det bedre og har faerre sygedage.«

Men som kvinde vil man vaere bagud på point, for ved overgangsa­lderen kan man risikere at have både sin alder og sit køn imod sig, fordi der ikke skal tages de samme hensyn til Poul som til Gerda?

»Der skal jo kun tages det hensyn, hvis man føler, at man har brug for det. Jeg tror ikke, at det er noget, der vil blive misbrugt. Alle undersøgel­ser viser, at kvinder faktisk gerne vil vaere på arbejdet.«

Er det ikke svaert at tage de hensyn, hvis man f.eks. arbejder som sygeplejer­ske eller paedagog?

»Hvis man er sygeplejer­ske, kunne det vaere, at det ikke er Hanne i overgangsa­lderen, der skal iføre sig plastickit­tel, mundbind og handsker for at tage sig af en isolations­patient, når det er 25 grader udenfor, men i stedet Mette på 24. Eller at Hanne ikke skal have de mest kraevende patienter den dag, hun har sovet dårligst.«

»Det kan lyde åndssvagt at sige: Jeg kan ikke passe mit job, fordi jeg har sovet dårligt i nat. Men hvis du siger: Jeg har haft diarré hele natten, så er du undskyldt.«

 ?? ?? Sanne Gottlieb var 38, da hun fik beskeden om, at hun var gået i overgangsa­lder. I dag er hun 56 og maerker den stadig. Arkivfoto: Axel Emil Hammerbo/Ritzau Scanpix
Sanne Gottlieb var 38, da hun fik beskeden om, at hun var gået i overgangsa­lder. I dag er hun 56 og maerker den stadig. Arkivfoto: Axel Emil Hammerbo/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark