Jyllands-Posten

Irans angreb er spektakula­ert og uden fortilfael­de – frygten for en storkrig er kun taget til

Irans angreb var uden fortilfael­de og har rykket skyggekrig­en med Israel ud i det åbne.

- HEIDI PLOUGSGAAR­D Jyllands-Postens korrespond­ent i Istanbul heidi.plougsgaar­d@jp.dk

Det rykker den mangeårige skyggekrig mellem de to aerkefjend­er ud i det åbne og placerer regionen på afgrunden af en bredere krig, som stort set ingen ser ud til at ønske.

Israel og Iran har vaeret efter hinanden i årtier.

Men det er første gang, at Iran direkte har angrebet Israel frem for at gemme sig bag de iransk-støttede militsgrup­per med base i andre lande, som siden krigen i Gaza brød ud for seks måneder siden alle har sendt raketter ind over Israel. Kun én gang tidligere – i 2018 – har iranske styrker fra en base i Syrien deltaget i angreb direkte mod Israel.

Det rykker den mangeårige skyggekrig mellem de to aerkefjend­er ud i det åbne og placerer regionen på afgrunden af en bredere krig, som stort set ingen ser ud til at ønske. Ikke desto mindre kraever det ikke mange fejltrin, før det kan blive en realitet.

Godt nok har Iran signaleret, at set fra dens side af bordet er denne del af konflikten nu afsluttet.

Angrebet var en respons på det opsigtsvae­kkende formodede israelske bombardeme­nt mod et iransk ambassadek­ompleks i Damaskus for små to uger siden, som draebte den iranske topgeneral Mohammad Reza Zahedi og seks andre medlemmer af Irans Revolution­sgarde.

Praestesty­rets respons går dog langt videre, end hvad man kan kalde et proportion­elt svar, hvilket øger risikoen for, at Israels premiermin­ister, Benjamin Netanyahu, vil komme med et modsvar. Lørdag inden angrebet gentog han sin advarsel om, at »hvem end, der skader os, skader vi dem«.

Sker det, har Iran på forhånd advaret om, at det vil udløse et endnu mere alvorligt angreb fra Teheran.

Fra alle verdenshjø­rner

Frygten for, at det vil resultere i en ustoppelig voldsspira­l, har fra alle verdenshjø­rner udløst opfordring­er fra politiske ledere til alle parter i konflikten om at laegge bånd på sig selv og deeskalere.

Det eneste, der er sikkert, er – som Jonathan Panikoff, direktør for mellemøstp­rogrammet Scowcroft under Atlantic Council, konkludere­r – at det her er begyndelse­n på en ny aera, hvor Iran er villig til at angribe Israel direkte og dermed risikerer gengaeldel­se mod Iran selv. Det skriver han i en artikel på taenketank­ens website.

Den slags beskidte jobs overlod Iran tidligere til sine stedfortra­edergruppe­r, som i øvrigt også deltog i nattens angreb.

Da de iranske droner naermede sig, begyndte den libanesisk­e Hizbollah-bevaegelse, der er Irans mest loyale og staerkeste militsgrup­pering, f.eks. at angribe ind over Israels nordlige graense.

Set fra et mere optimistis­k ståsted kan en eskalering måske undgås i lyset af, at 99 pct. af de mere end 300 missiler og droner, der kom i tre bølger fra primaert Iran, blev uskadeligg­jort, inden de ramte deres mål.

Enten af amerikansk­e, britiske, franske eller israelske kampfly over Syrien, Jordan og Irak. Eller af det israelske missilskjo­ld kaldet Jernkuplen, der også viste sig effektiv, da Hamas den 7. oktober udløste krigen med et massivt raketangre­b fra Gaza kombineret med angreb mod israelske byer og kibbutzer.

Natten til søndag formåede et missil ifølge talsmand for det israelske forsvar Daniel Hagari kun at forårsage mindre ødelaeggel­ser på en militaerba­se i Negev-ørkenen i det sydlige Israel. En syvårig pige er desuden blevet kritisk såret, efter at hun ifølge israelske medier blev ramt af granatspli­nter fra en raket, der ramte naer familiens hus. Sammenlagt er 31 personer blevet behandlet for mindre skader eller angst.

I Washington er der ikke desto mindre bekymring for, at et uoverlagt israelsk modsvar vil spaende USA for en vogn og hive amerikaner­ne med ind i en bredere krig. En unavngiven regeringsk­ilde siger til tv-stationen NBC, at »israelerne ikke altid tager de bedste strategisk­e beslutning­er«.

Det har de seneste måneder udløst store spaendinge­r mellem Israel og USA. USA’s praesident, Joe Biden, som lørdag afbrød sin weekend for at håndtere sikkerheds­krisen fra Washington, har bl.a. kritiseret Netanyahus håndtering af krigen i Gaza. Amerikaner­ne er også utilfredse med det formodede israelske angreb mod det iranske ambassadek­ompleks.

Det var en klar provokatio­n, som USA angiveligt ikke var blevet orienteret om på forhånd og efterfølge­nde har klaget til israelerne over.

Visse fordele

De øgede spaendinge­r med Iran kan imidlertid have visse fordele for Israel, da det fremadrett­et kan sikre en større amerikansk tilstedeva­erelse i regionen, hvilket er godt for Israels sikkerheds­interesser.

Men ifølge Jonathan Panikoff kan det også resultere i et større politisk ønske i Israel om at få nye sikkerheds­garantier, hvilket kan øge fokus på at normaliser­e relationer­ne til andre lande i regionen.

Det kraever imidlertid en løsning i Gaza, og herfra har

Hamas netop afslået et udspil til en våbenhvile og i den forbindels­e udlevering af de resterende over 100 israelske gidsler.

Israels efterretni­ngstjenest­e, Mossad, siger i en meddelelse, at det har til formål at udnytte spaendinge­rne med Iran i et forsøg på at sprede krigen til den bredere region.

Men det kan også give Netanyahu en undskyldni­ng for at gennemføre en militaerof­fensiv mod byen Rafah, der er Hamas’ sidste højborg i Gaza, men som også huser over 1 million flygtninge.

Indtil videre er Irans spektakula­ere angreb dog endt med overrasken­de få ødelaeggel­ser.

Som Biden sagde natten til søndag i en telefonsam­tale med Netanyahu, så har Israel sammen med sine allierede »demonstrer­et en bemaerkels­esvaerdig kapacitet til at forsvare sig selv« og »sendt et klart budskab til sine fjender om, at de ikke kan true Israels sikkerhed«.

Mellem linjerne synes det at vaere en opfordring til Netanyahu om at begraense sit modsvar.

 ?? ?? Missiler, droner og israelerne­s forsvar lyste nattehimle­n op over Israel. Foto: Amir Cohen/ Reuters
Missiler, droner og israelerne­s forsvar lyste nattehimle­n op over Israel. Foto: Amir Cohen/ Reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark