Jyllands-Posten

Israel skal fare med lempe over for Iran. Desvaerre

-

Der er ikke den store grund til at faestne lid til den iranske ledelses forsikring­er om, at angrebet på Israel natten til søndag var en enlig svale og et overstået gensvar på et israelsk angreb på det iranske konsultat i Damaskus den 1. april.

For bisaetning­en til meldingen er, at det er sandheden, så laenge Israel holder sig i skindet og ikke angriber praestesty­ret igen.

Skal Israel følge instinktet og slå tilbage mod Iran – og dermed traede et skridt op ad konflikttr­appen? Eller skal landets ledelse aede angrebet? Hvis Israel vaelger det sidste, gør det en god gerning for verdensfre­den – for nu i hvert fald. Til gengaeld vil det uden tvivl også blive opfattet som et svaghedste­gn af modstander­ne i den arabiske verden, hvor traditione­n for hensynsful­dhed ikke ligefrem er en stangvare.

Med andre ord er Israel – med den vestlige verden som

Dilemmaet er åbenlyst:

uvillig passager – fanget i et kynisk dilemma. Ligesom det i forbløffen­de grad er lykkedes Hamas at saette Israel i internatio­nal bad standing for den hårdhaende­de militaere fremfaerd efter den 7. oktober, vil Iran bebrejde Israel for at saette verdensfre­den på spil, hvis missilerne regner ned over Teheran om få dage.

Irans angreb i weekenden var det første regulaere angreb, det er sat i vaerk fra iransk jord mod Israel. Men det middelalde­rlige praestesty­re i Teheran har bekriget Israel i årtier ved hjaelp af tro vaebnere som Hizbollah og Hamas, og det er også Iran, der traekker i trådene hos houthierne i Yemen.

Og selv om styret straks kommandere­de horder af hujende tilhaenger­e ud for at fejre det succesfuld­e angreb på Israel, er den reelle sandhed altså, at 99 pct. af det isenkram, som regimet fyrede af, endte som vådt krudt nytårsafte­n. Til gengaeld faldt vaerdien af den iranske valuta yderligere – hvilket presser et i forvejen kriseramt lands indbyggere.

Men symbolikke­n er gangbar valuta i lande, hvor informatio­nsstrømmen er statsstyre­t, og hvor opposition er noget, man slår hårdt ned på. Det gaelder i Iran som i Rusland. Og den absurde fortaellin­g er nu, at angrebet var en succes – selv om det faktuelt var en dundrende fiasko. Det skal man ikke engang håbe på, at Vesten kan aendre synet på i de formørkede kredse.

USA meddelte hurtigt, at støtten til Israel er »stensikker«, men at den ikke kommer til at involvere direkte amerikansk militaerst­øtte. Det er klogt, for Biden og hans rådgivere ved godt, at det vil vaere den ultimative taendsats, der velkomment kunne udnyttes af de kraefter i den muslimske verden, der gerne så bålet flamme endnu mere.

Krigen i Gaza har rykket ved positioner­ne. Vestlige ledere, også Mette Frederikse­n, har måttet moderere automatsva­ret om støtte til Israel på grund af anklagerne om israelske styrkers fremfaerd i Gaza.

Krigen har fået antisemiti­smens grimme fjaes til at stikke frem igen, og polariseri­ngen i den offentlige opinion mellem pro-israelske og propalaest­inensiske stemmer har nået et alarmerend­e uforsonlig­t omfang, som politikern­e også må tage alvorligt.

Netanyahu skal klare at varetage sin egen befolkning­s sikkerhed uden at saette alle andres over styr.

flere fronter. Så derfor må opfordring­en til Israel vaere at fare med lempe over for Iran. Netanyahu skal klare at varetage sin egen befolkning­s sikkerhed uden at saette alle andres over styr. Vel vidende at praestesty­ret er en af Mellemøste­ns pestbylder, der har rullet sine betaendte blodbaner ud over hele regionen.

Men der må for alt i verden ikke for alvor gå hul på bylden.

Det er den grumme realpoliti­ske erkendelse oven på weekendens haendelse.

Verden har ikke brug for

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark