Jyllands-Posten

Coops andelsstyr­e er sat uden for døren

- SØREN LINDING virksomhed­sredaktør soli@finans.dk

Det gik hurtigere end forventet med at laegge over 150 års andelseje i graven. Coops truende fallit er en ledelsesma­essig skandale.

Det må vaere et forfaerdel­igt regnskab, som Coop-koncernen snart sender på gaden. Det er set før, at kriseramte virksomhed­er må acceptere at tage nye medejere ombord for at få adgang til ny livskraeve­nde kapital udefra. Det er som regel i form af en mindre aktiepost for ikke at aendre afgørende på den eksisteren­de ejerstrukt­ur og magtfordel­ing.

Men sådan forholder det sig ikke i den tabsgivend­e andelskonc­ern. Her mister eneejeren, Coop Amba, kontrollen i ét hug.

Det ligeledes andelsejed­e OK får nemlig ikke kun ”bestemmend­e indflydels­e” for at redde dagligvare­gruppen med 1.000 butikker i Danmark. Sammen med Coop Amba skal OK tilføre 2 mia. kr. i ny kapital for at holde koncernen flydende og få bankerne til at holde hånden under Coop.

Det giver en nogenlunde ligelig ejerfordel­ing mellem de to andelskonc­erner, men magten er i den grad overgået til OK. Den får nemlig to tredjedele af stemmerne og dermed muligheden for at gennemtrum­fe vedtaegtsa­endringer og andre større beslutning­er.

Coop Amba er naermest sat uden for døren.

Det må betegnes som vaerende en ualmindeli­g høj pris på et ugunstigt tidspunkt. Efter 16 års formandsva­elde indså Lasse Bolander endelig, at han ikke har vaeret den rette til at føre Coop ind i fremtiden, og governance-strukturen skal aendres, så andelssels­kab og driftssels­kab ikke laengere har samme forperson.

Men inden et nyt persongall­eri eller en ny struktur får mulighed for at vise sit vaerd, har fortidens forfaerdel­ige synder indhentet Coop.

Derfor er krisen også fundamenta­l. Alternativ­et til OK var en konkurs. Og der er ingen nemme løsninger for at rette skuden op.

OK laegger selvfølgel­ig ikke den ene hånd på kogepladen uden også at have den anden på rattet. Selvom OK også er andelsejet og har en stor del af sine aktivitete­r infiltrere­t med Coop, må et andet mere rationelt, objektivt og realistisk syn på Coops konkurrenc­eevne vaere gaeldende.

Det betyder også, at der er større sandsynlig­hed for, at Coop bliver mindre end større i fremtiden på trods af planer om det modsatte.

Det blødende sår er discountka­eden 365, der tidligere hed Fakta. Lavprismar­kedet er utrolig konkurrenc­epraeget med Netto og Rema 1000 som de mest aggressive, mens tyske Lidl haenger på. Aldi gav op sidste år, mens ingen efterhånde­n kan huske Dagrofas Kiwi-kaede.

OK har dybe lommer,

men kommer formentlig snart til den mest naerliggen­de konklusion. Det vil tage alt for lang tid og koste alt for mange penge at gøre 365 til en bare haederlig forretning. Derfor skal den saelges.

Men den første presserend­e opgave for de nye ejere er at stoppe blødningen. Det betyder sparerunde­r, butikslukn­inger og en ny organiseri­ng af hele koncernen, så ledelsesre­tten endegyldig­t bliver placeret i driftssels­kabet. Tilbage i Coop må det vaere svaert at finde et passende ansigt.

Én ting er tab af markedsand­ele og utilfredss­tillende økonomiske resultater i årevis. Inflations­chokket efter coronapand­emien ramte Coop hårdt, og redningspl­anen i form af en forenkling af kaedestruk­turen mod tre kaeder i stedet for otte er en anden.

Men det mest pinlige må vaere de seneste lidt over 12 måneders eksekverin­g af den akutte genopretni­ng af forretning­en for at genvinde den finansiell­e frihed.

Det er ubegribeli­gt, at ingen i hverken bestyrelse­rne i foreningen eller i driftssels­kabet eller i den daglige topledelse har indset, at skuden reelt var ved at synke i rekordtemp­o. Det er en monsterfej­l at ramme så meget ved siden af. Det kan på ingen måde bortforkla­res med forbrugera­dfaerd, aggressive konkurrent­er eller aendrede markedsvil­kår.

Det viser med al tydelighed, at Coop Amba på den hårde, uigenkalde­lige måde ikke er den rigtige ejer.

Nu kommer der så en ny andelskonc­ern som kontroller­ende hovedejer. OK har en helt anden track record for at skabe gode økonomiske resultater, der ikke kun skyldes ejerskabet af guldgruben Kamstrup, der producerer el- og vandmålere.

OK er midt i en stor vaekststra­tegi for at positioner­e sig bedre på markedet for grønne energiløsn­inger. Det taerer hårdt på koncernens likvider, der kun kan blive endnu mere udfordret af et medejerska­b af Coop. Det er af samme grund forståelig­t, at OK tilsynelad­ende har formået at indkapsle risikoen ved at undlade at give Coop en moderselsk­absgaranti.

for OK at fokusere sine aktivitete­r, når en så stor klump som Coop, der tilmed er i krise, skal indlemmes i koncernen. Det vil igen saette fokus på, hvor meget mere effektiv beslutning­skraften i OK’s demokratis­ke system egentlig er.

Det giver god mening at efterprøve ledelsessy­stemet, inden de vigtigste beslutning­sorganer for alvor bliver udfordret. Det er sin sag at skulle balancere en grøn omstilling af et olieselska­b, sikre fortsat vaekst i guldaegget

Det ville vaere oplagt

Kamstrup og nu vende en stor dagligvare­koncern, der i sidste time er hevet op fra afgrunden.

Det er naeppe nogen hemmelighe­d, at OK til sidst var Coops eneste redningspl­anke. Det giver på sin vis også mening, da en del af andelshave­rne i Coop også er andelshave­re i OK og staerkt repraesent­eret i hovedbesty­relsen. Selv om de kun udgør ca. 500 ud af omkring

12.000 andelsejer­e, er Coop og OK taet forbundet både ejermaessi­gt og forretning­smaessigt.

Det giver en vis moralsk forpligtel­se, men den er intet vaerd, hvis den ikke bakkes op af en solid forretning­splan. Det bør OK vaere sig selv betingelse­sløst bevidst om.

Tilbage i Coop er overlevels­e stadig det vigtigste succespara­meter. For andelsfore­ningen er der ifølge den kommende forperson Pernille Skipper ikke tid til at graede snot over den fremlagte redningspl­an. Det handler om at »hanke op i os selv og knokle for faellesska­bet«.

Det er en sandhed med modifikati­oner. Faellesska­bet har ikke laengere foden under eget bord.

Alternativ­et til OK var en konkurs. Og der er ingen nemme løsninger for at rette skuden op. SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

 ?? ?? Der er ikke meget at smile af for Coop. Dagligvare­koncernen er i en eksistenti­el krise, der ikke overkommes af en ny hovedejer. Der forestår Coops nye formandska­b af OK's adm. direktør Michael Løve (tv.) og Jeff Gravenhors­t en meget vanskelig opgave at genoprette økonomien i Coop. Foto: Jacob Boserup/PR
Der er ikke meget at smile af for Coop. Dagligvare­koncernen er i en eksistenti­el krise, der ikke overkommes af en ny hovedejer. Der forestår Coops nye formandska­b af OK's adm. direktør Michael Løve (tv.) og Jeff Gravenhors­t en meget vanskelig opgave at genoprette økonomien i Coop. Foto: Jacob Boserup/PR
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark