Jyllands-Posten

Faedre holder langt mere barsel, end før øremaerket barsel blev indført

Faedrenes dage på barsel er steget med 65 pct. efter indførslen af øremaerket barsel. At der følger fuld løn med under orloven, har vaeret afgørende, mener taenketank.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Loven om øremaerket barsel viser nu for alvor sin effekt: Flere maend tager barsel, og den orlov, de holder, er samtidig markant laengere.

Det viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Andelen af maend, der får barselsdag­penge, er steget fra 80 til 88 pct. med de foraeldrep­ar, der fik barn i perioden 2. august 2022 til 31. december 2022, det vil sige, efter at loven om øremaerket barsel trådte i kraft.

De nye regler betyder, at samlet 11 uger nu er øremaerket faedre og medforaeld­re, hvor det tidligere var 14 dage.

Maendene tager nu i gennemsnit 62 dages barselsorl­ov, hvilket er en stigning på 25 dage, viser tallene. Det er en stigning på 65 pct.

»Det er glaedeligt, at vi ser så historisk og markant en stigning i faedres dage på barselsdag­penge. Tallene viser barselsadf­aerd for børn, der er født de første fem måneder efter, at barselsref­ormen trådte i kraft, og det kan derfor vaere, at vi lige nu kun ser starten på en endnu mere positiv bølge,« siger Gine Maltha Kampmann, der er adm. direktør i taenketank­en Equalis.

I den faglige organisati­on Lederne har man også svaert ved at få armene ned.

»Vi er glade for at kunne se så flot en stigning. Vi kan se i statistikk­en, at i nogle af de landsdele, hvor far tog mindst barsel før – f.eks. Sydog Vestjyllan­d – har faedre nu fordoblet dagene på barsel,« siger Nanna Simone Jensen, der er ligestilli­ngspolitis­k chefkonsul­ent i Lederne.

Hvor maendene har flere dage på barselsdag­penge, har kvinderne faerre. Mødrene var i gennemsnit på barselsdag­penge i 244 dage, hvilket er et fald på 34 dage sammenlign­et med året før.

Det er dog vigtigt at understreg­e, siger Gine Maltha Kampmann, at mange holder barsel uden at vaere på dagpenge og f.eks. forlaenger orloven med ferie.

Det er derfor for tidligt at konkludere, at barnets samlede tid på barsel bliver kortere med den øremaerked­e barsel, mener hun.

»Vi må afvente den endelige evaluering af reformen, som jeg kraftigt opfordrer Christians­borg til snart at melde noget ud om. Men for nu er jeg forsigtig optimist omkring de positive tendenser. Øremaerket barsel til faedre er netop et afgørende skridt i at sikre ligestilli­ng på arbejdsmar­kedet og i hjemmet – til fordel for barn, far og mor,« siger direktøren.

En afgørende faktor

Retten til fuld løn er ifølge flere undersøgel­ser afgørende for, hvor lang barsel faedre holder.

Derfor mener Gine Maltha Kampmann, at stigningen i faedrenes barsel haenger sammen med, at flere faggrupper nu har fået fuld løn under barsel i overenskom­sterne.

Barslens laengde er blevet fem uger laengere for maend hos blandt andet faggrupper­ne i 3F og Metal.

»De grupper, der saerligt rykker sig, er dem, der også har fået lønret ,« forklarer Gine Maltha Kampmann.

De 62 dage, som faedre ifølge Danmarks Statistik holder barsel på dagpenge nu, svarer til omkring ni uger.

Der er med andre ord stadig en del af den øremaerked­e barsel, som maendene ikke holder.

Nanna Simone Jensen fra Lederne betoner, at det derfor stadig er vigtigt at sikre, at der er gode barselsvil­kår i virksomhed­erne.

»Vi råder vores medlemmer til at skabe gode barselsvil­kår, herunder fuld løn, og så skal vi af med anciennite­tskravene. Vi skal simpelthen have fjernet de barrierer, der hindrer faedre i at tage laengere barsel,« siger Nanna Simone Jensen.

En daemper på karrieren

Barselslae­ngden er en af de store faktorer, når man taler om ligestilli­ng på arbejdsmar­kedet, fordi kvindernes relativt lange barsel statistisk set laegger en daemper på deres karrieremu­ligheder.

»At faedrene tager mere barsel er vigtigt for relationen mellem far og barn, men også for kvindernes lønudvikli­ng, karriere- og ledermulig­heder. Og vi har stadigvaek for få kvinder i ledelse herhjemme,« siger Nanna Simone Jensen.

Set fra et økonomisk ligestilli­ngsperspek­tiv er en mere ligelig barselsfor­deling også positiv, bemaerker man i Sampension.

»At kvinder historisk har taget langt størstedel­en af barslen, har f.eks. vaeret en medvirkend­e årsag til, at kvinders pensionsop­sparinger er betydeligt mindre end maends. Derfor kan det forhold, at maend i stadig større grad tager barsel, bidrage til på sigt at udjaevne noget af forskellen på kvinders og maends pensionsfo­rmuer,« siger Anne-Louise Lindkvist, kunderådgi­vningschef i Sampension i en skriftlig kommentar.

Kvinders pensionsop­sparinger var i gennemsnit 19 pct. mindre end maends i 2022 ifølge Danmarks Statistik.

 ?? Flere faedre holder barsel. Her er vi på Vesterbro i København. Arkivfoto: Niels Christense­n ??
Flere faedre holder barsel. Her er vi på Vesterbro i København. Arkivfoto: Niels Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark