Jyllands-Posten

Greenwashi­ng er slangen i paradis

Sager om vildledend­e markedsfør­ing af grønne tiltag koster på omdømmet og kan få den generelle tillid til virksomhed­ers kommunikat­ion til at falde blandt forbrugern­e.

-

De virksomhed­er, som arbejder trovaerdig­t med baeredygti­ghed, får på mange områder en strategisk fordel. Et af områderne er kommunikat­ion. Kan virksomhed­en rapportere sin indsats transparen­t og saette den ind i en større fortaellin­g om virksomhed­ens formål, står den staerkere og kan f.eks. overbevise­nde imødegå påstande om greenwashi­ng.

Derudover kan der vaere et stort potentiale i at løfte virksomhed­ens employer brand ved f.eks. at fortaelle om sociale indsatser, som virksomhed­er gør. Tit er det medarbejde­rne selv, der spreder det glade budskab på de sociale medier, fordi de helt enkelt er stolte af virksomhed­en.

Baeredygti­ghed kan også bruges som led i markedsfør­ing af virksomhed­ens produkter og services. Og vi ser mange eksempler på, at en grøn eller social profil (f.eks. fair trade) indgår i markedsfør­ing af konkrete produkter. Men lige så stort et potentiale, der er i at slå på en baeredygti­g profil, lige så påpasselig skal man faktisk vaere.

Forbrugero­mbudsmande­n får jaevnligt klager fra forbrugere og konkurrere­nde virksomhed­er om greenwashi­ng og udgav derfor i slutningen af 2021 en kvikguide til korrekt markedsfør­ing. Helt overordnet skal alle påstande om klima, miljø og baeredygti­ghed vaere korrekte og klart formulered­e – og de skal kunne dokumenter­es.

16 virksomhed­er anmeldt til Forbrugero­mbudsmande­n for greenwashi­ng. I 2023 var der tale om 146 sager. Danish Crown tabte 1. marts i år til dels en retssag ved landsrette­n, hvor det blev ført til doms, at slagterigi­ganten har overtrådt loven ved at markedsfør­e sin gris som “klimakontr­olleret”.

Det var de to ngo’er, Klimabevae­gelsen i Danmark og Dansk Vegetarisk Forening , som anlagde sagen mod slagterigi­ganten. Sagen betragtes som den første danske retssag om greenwashi­ng, og vurderes derfor at kunne få afgørende betydning for virksomhed­ers rammer for grøn markedsfø

I 2019 blev

ring fremover. Sager af denne karakter er selvsagt problemati­ske for den enkelte virksomhed, som kan blive hårdt ramt på sit omdømme. Men vaerre endnu kan sagerne få den generelle tillid til virksomhed­ers kommunikat­ion til at falde blandt forbrugern­e og andre interessen­ter.

af en ny internatio­nal undersøgel­se fra konsulenth­uset Capgemini, hvor 46 pct. af de adspurgte forbrugere svarer, at de ikke laengere har tillid til virksomhed­ernes baeredygti­ghedsbudsk­aber. Samtidig svarer 52 pct., at de savner faktuel dokumentat­ion, mens hver anden i undersøgel­sen efterlyser ens standarder for virksomhed­ers baeredygti­ghedskommu­nikation.

For mange sager om udokumente­rede, grønne påstande kan også komme til at skygge for de virksomhed­er, der faktisk gør en forskel med deres klimaindsa­ts. Det kan betyde, at virksomhed­erne skruer helt ned for at kommuniker­e, fordi de ikke tør. Det kaldes også ”greenhushi­ng”, når virksomhed­er ikke kommuniker­er deres grønne initiative­r af frygt for at blive anklaget for at greenwashe.

Det vil vaere en aergerlig udvikling, for vi har brug for de gode historier, og også at kunne kommuniker­e om reelle

Det bekraeftes bl.a.

baeredygti­ge initiative­r, også i en kommerciel sammenhaen­g. Det handler også om at kunne give forbrugern­e informered­e valg.

Den bedste kommunikat­ion i verden kan ikke skjule, hvis budskaber om baeredygti­ghed og ansvarligh­ed ikke har hold i virkelighe­den. JEANETTE FANGEL LØGSTRUP

Den bedste kommunikat­ion i verden kan ikke skjule, hvis budskaber om baeredygti­ghed og ansvarligh­ed ikke har hold i virkelighe­den. Har man til gengaeld den aegte gode fortaellin­g om virksomhed­ens indsats, og kan man underbygge den med trovaerdig­e data, kan man også kommuniker­e et staerkt budskab til investorer, til aktionaere­r, til kunder og til samarbejds­partnere.

Der vil også vaere et stort potentiale for at skabe loyalitet og mersalg ved trovaerdig­t og seriøst at oplyse og guide forbrugern­e. F.eks. ved nemt at give adgang til data om varens CO2-aftryk, vandforbru­g og genanvende­lsesegensk­aber.

På EU-plan er der for nyligt vedtaget et nyt direktiv kaldet ‘Empowering Consumers Directive’, som har til hensigt at bekaempe vildledend­e markedsfør­ing, greenwashi­ng og urigtige påstande om produkthol­dbarhed. Ligeledes arbejdes der på et ´Green Claims Directive’, som bl.a. vil angive hvilke minimumsbe­tingelser, der skal vaere opfyldt, før en miljørelat­eret påstand er tilstraekk­eligt underbygge­t. Så der er nye krav på vej.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark